Wikipedia:Käyttäjätunnus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Käyttäjätunnus on henkilökohtainen käyttäjätili, jonka avulla käyttäjät tunnistautuvat Wikipediassa. Tunnus liitetään kaikkiin sillä tehtyihin muokkauksiin. Wikipediaa voi muokata myös sisään kirjautumatta, jolloin muokkaajan IP-osoite tallennetaan.

Suosittelemme, että luot itsellesi käyttäjätunnuksen. Siitä on paljon hyötyä sekä itsellesi että muille. Se on helppoa, nopeaa, ilmaista, eikä sinun tarvitse antaa itsestäsi yhtään enempää tietoa kuin itse haluat.

Käyttäjätunnuksen valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti paras käyttäjätunnus on oma oikea nimesi tai jokin internetissä käyttämäsi nimimerkki. Sinun kannattaa pitää mielessäsi, että käyttäjänimesi on ensimmäinen asia, minkä muut sinusta näkevät; älä siis valitse tarkoituksellisesti loukkaavaa tai sopimatonta käyttäjänimeä. Kerran luotua käyttäjätunnusta ei myöskään voi poistaa.

Käyttäjätunnuksen ensimmäinen merkki tallennetaan aina isona, jos se on kirjain. Jos syötät käyttäjätunnukseksesi matti meikäläinen, siitä tulee järjestelmässä Matti meikäläinen. Muiden kirjaimien koon voit valita itse ja järjestelmä muistaa sen.

Sopimattomat käyttäjätunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavanlaisia käyttäjätunnuksia ei sallita Wikipediassa:

  • Tarkoituksellisesti hämäävät käyttäjätunnukset:
    • tahallaan toista käyttäjää tai Wikipedian sivuja muistuttavat käyttäjätunnukset;
    • hämäystarkoituksessa julkisuuden henkilöön, yritykseen, yhdistykseen, julkisyhteisöön tai tuotemerkkiin viittaavat käyttäjätunnukset.
  • Loukkaavat käyttäjätunnukset:
    • rasistiset, kansanryhmää vastaan kiihottavat käyttäjätunnukset;
    • väkivaltaan tai pornografiaan viittaavat käyttäjätunnukset.
  • Häiriköivät tai herjaavat käyttäjätunnukset:
    • seksiin, seksuaalisuuteen, sukupuolielimiin viittaavat tai muuten alatyyliset käyttäjätunnukset;
    • käyttäjätunnukset jotka herjaavat tai pilkkaavat käyttäjiä, artikkeleita, yrityksiä, muita ihmisiä tai muita tahoja;
    • käyttäjätunnukset, jotka viittaavat vandalismiin.
  • Jaetut tai ryhmää edustavat käyttäjätunnukset:
    • Usean käyttäjän käytettävissä olevat tunnukset

Tähän osioon 30. elokuuta 2010 tehtyä muutosta ei sovelleta taannehtivasti sitä ennen luotuihin tunnuksiin.

Käyttäjätunnuksen hyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnuksesta on monenlaista etua:

  • Saat oman käyttäjäsivun, jossa voit kertoa itsestäsi ja jolle voit kerätä hyödyllisiä linkkejä ja oman keskustelusivun, jossa voit kommunikoida muiden kanssa.
  • Muokkauksesi ja asetuksesi säilyvät, vaikka IP-osoitteesi vaihtuisi ja näet kaikki muokkauksesi Omat muokkaukset -sivulta.
  • Voit siirtää sivuja ja lisätä kuvia.
  • Voit muokata sellaisia sivuja, jotka on suojattu kirjautumattomien käyttäjien muokkauksilta.
  • Voit antaa äänesi äänestyksissä.
  • Voit koota itsellesi tarkkailulistan sivuista, joita haluat seurata muita tarkemmin.
  • Voit hallita Wikipedian ulkoasua, allekirjoitustasi ja useita muita käyttäjäasetuksia.
  • Jos tallennat asetuksiisi sähköpostiosoitteen, muut käyttäjät voivat lähettää sinulle yksityisiä viestejä sähköpostitse.
  • Voit asettua tai sinut voidaan asettaa ehdolle ylläpitäjäksi.

Vastuu omasta käyttäjätunnuksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen käyttäjätilinsä luonut on vastuussa käyttäjätunnuksellaan tehdyistä muokkauksista. Pidä siis huolta salasanastasi. Käyttäjätilin ja siihen liittyvän salasanan kanssa on oltava tarkkana erityisesti, jos käytät Wikipedian muokkaamiseen julkisia tietokoneita. Kirjaudu siis aina ulos Wikipediasta, tyhjennä selaimen välimuisti ja poista väliaikaistiedostot, kun olet lopettanut Wikipedian muokkaamisen esimerkiksi kirjastojen, koulujen tai nettikahviloiden yhteiskäytössä olevilla tietokoneilla.

Käyttäjänimen vaihto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos haluat vaihtaa käyttäjätunnuksesi nimeä, voit pyytää sitä sivulla Wikipedia:Käyttäjätunnuksen vaihto. Byrokraatin tekemässä nimenvaihdoksessa muokkaushistoria, asetukset ja kaikki käyttäjätunnuksesi yksityiskohdat säilyvät, vain nimi muuttuu.

Käyttäjätunnuksen poisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomaa, että luotuja käyttäjätunnuksia ei voi poistaa ja muokkaushistoriat säilyvät ikuisesti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]