Wikipedia:Palauttajat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedia Rollbacker.svg
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Palauttajat (engl. rollbackers) ovat käyttäjiä, joilla on käytettävissään palautustoiminto, jolla voidaan nopeasti kumota ilmiselvästi hyödyttömät muokkaukset, kuten vandalismi. Ylläpitäjien käytössä palautustoiminto on automaattisesti.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Milloin on hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain:

 1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
 2. Haitallisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
 3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Milloin ei ole hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain ilmiselvissä tilanteissa, ja mikäli on yhtään epäselvää, tulisiko toimintoa käyttää vai ei, tulee sen sijasta käyttää kumoamista ja lisätä tarkempi yhteenveto. Toiminnon väärinkäyttö voi johtaa oikeuden välittömään poistoon kenen tahansa ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjältä palautusoikeutta ei voida poistaa, vaan ylläpitäjän väärinkäyttäessä toimintoa tulee tehdä kommenttipyyntö tai ylläpitäjän oikeuksien poistoehdotus.

Palautusoikeuksien hakeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun käyttäjä on Wikipediassa pitkähkön aikaa luotettavasti toiminut käyttäjä, voi hän erikseen pyytää palautusoikeutta. Prosessissa käyttäjä tekee pyynnön, joka arvioidaan, ja arvioinnin päätteeksi ylläpitäjä joko myöntää palautusoikeuden käyttöoikeuksien kautta tai hylkää ehdotuksen. Prosessissa ei äänestetä siitä, onko käyttäjä sopiva palauttajaksi vai ei, vaikkakin ylläpitäjä voi harkintansa mukaan huomioida myös muiden, pitkähkön aikaa Wikipediaa muokanneiden mielipiteitä. Ylläpitäjä voi myös tehdä keskustelun perusteella tehtävään suostuneesta käyttäjästä palauttajan ilman tämän tekemää hakemusta. Myönnetyistä palautusoikeuksista on suositeltavaa ilmoittaa tällä sivulla.

Yleisesti palauttajalta edellytetään osallistumista sellaiseen Wikipediaa edistävään toimintaan, jossa palautustoiminnosta on hyötyä, esimerkiksi vandalismin torjuntaan. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli hakijan muokkaushistoriasta näkyy, että käyttäjä erottaa hyväntahtoiset muokkaukset vandalismista.

Uusi palautusoikeushakemus tehdään lisäämällä hakemuksiin viimeiseksi koodi {{subst:Palauttaja|Käyttäjänimesi|Perustelut ja allekirjoitus}}.

Palautusoikeuksien poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäytöstapausten lisäksi palautusoikeudet voidaan poistaa käyttäjiltä, jotka eivät ole muokanneet Wikipediaa vuoteen.

Hakemukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geohakkeri (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 11. tammikuuta 2015 kello 16.01 (EET)
 • Pyyntö: Haluaisin ryhtyä palauttajaksi, koska torjun melko usein vandalismia. --Geohakkeri (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 16.01 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kysymys Käyttäjä:Geohakkerille: ovatko mielestäsi tämä ja tämä vandalismia, eli olisitko käyttänyt noihin palautus-työkalua? --Stryn (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 16.06 (EET)
  • Kielilinkin lisäystä en olisi palautustyökalulla kumonnut, mutta Kortesjärvi-muokkauksen olisin juuri ja juuri. (Kyseinen käyttäjä estettiinkin pian sen jälkeen.) --Geohakkeri (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 16.12 (EET)
   • OK, en vastusta työkalun myöntämistä sinulle, vaikka varsin tuore käyttäjä vielä oletkin. Annan kuitenkin vastuun päätöksestä toiselle YP:lle. --Stryn (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 16.17 (EET)

Yes check.svg Oikeudet myönnetty. --Otrfan (keskustelu) 11. tammikuuta 2015 kello 16.24 (EET)

LRP;840 (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 18. tammikuuta 2015 kello 15.53 (EET)
 • Pyyntö: Olin aiemmin varsin aktiivinen käyttäjä ja minulla oli myös palauttajan oikeudet. Ne kuitenkin poistettiin vajaan kahden vuoden poissaoloni aikana noin neljä kuukautta sitten. Nyt palattuani kysyisin, olisiko mahdollista saada ne takaisin? --— LRP;840 (Contact|M) 18. tammikuuta 2015 kello 15.53 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tottahan toki. --Otrfan (keskustelu) 18. tammikuuta 2015 kello 15.57 (EET)

LCHawk (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 2. helmikuuta 2015 kello 18.54 (EET)
 • Pyyntö: Matematiikkaa ja muita luonnontieteitä ymmärtävää palauttajia ei taida liikaa olla.--LCHawk (keskustelu) 2. helmikuuta 2015 kello 18.54 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Done oleppa hyvä. --Zache (keskustelu) 3. helmikuuta 2015 kello 09.59 (EET)

Custoo (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 9. maaliskuuta 2015 kello 15.52 (EET)
 • Pyyntö: Seuraan tarkkailulistaani kuitenkin päivittäin niin voisin hyvin kumota vandalismia enemmänkin --Custoo (keskustelu) 9. maaliskuuta 2015 kello 15.52 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kävin läpi artikkelimuokkaukset 1.1.2014 alkaen (listassa oli noin 1250 riviä), ja siellä oli muokkausyhteenvetojen perusteella 7 hylkäämistä (seulonnan toiminto) ja 16 kumoamista, ja nämä artikkelit olivat sellaisia, jotka todennäköisesti ovat Custoon omalla tarkkailulistalla. En näe juuri ollenkaan innostusta yleiseen vandalismin torjuntaan niin, että palautusoikeuksille olisi suurta käyttöä. En puolla, en kiellä, vaan jätän asian toisen ylläpitäjän harkintaan. Yleensä perustelu tyyliin "jos saisin lisää oikeuksia, sitten rupeaisin töihin" voi olla tilanteesta riippuen hyvä syy tai sitten syy, joka ei ole hyvä. Ajalla 9. maaliskuuta – 21. maaliskuuta vandalismia ei kuitenkaan ole kumottu yhden yhtä kertaa. --Pxos (keskustelu) 22. maaliskuuta 2015 kello 16.08 (EET)

Tarkkailulistan kautta harvemmin palautetaan, vaan kumoaminen perusteluineen on asianmukainen tapa, jos tarkkailulista on lähtökohtana. Palauttajan oikeudet ovat mielestäni aktiivisille Tuoreet muutokset -sivua seuraaville käyttäjille. Pxoksen huomio on oikein hyvä, sillä palauttajan oikeudelle on oikeastaan käyttöä vain Tuoreet muutokset -sivulla, jos käyttäjä roikkuu siellä paljonkin ja puhdistaa artikkeleita selkeästä vandalismismista lukuisia kertoja päivässä. --Hartz (keskustelu) 22. maaliskuuta 2015 kello 16.24 (EET)
Tämä oli mielestäni ihan hyvä perustelu. En ollut ihan hahmottanut asiaa. Pyyntö lähti siitä että tarkkailulistan kautta tuli vastaan vandalismia, jossa oli samaan artikkeliin tehty useampana muokkauksena jäynää ja ajattelin että onpa turhauttavaa lähteä niitä yksitellen kumoamaan. Muistin kuitenkin että olen nähnyt muiden kumoavan useamman muokkauksen putkeen ja löysin että tähän tarvitaan palauttajan oikeudet, joten pyysin niitä. Eihän tuossa toki tarvinnut kauaa odottaa kun joku palauttaja ne jo kumosikin, joten hyvin tämä menee näinkin. Aikeissani ei ole alkaa seurata tarkkailulistaani laajemmin uusia muutoksia.--Custoo (keskustelu) 25. maaliskuuta 2015 kello 18.35 (EET)
Ota, Custoo, huomioon, että arvioiduissa artikkeleissa voit hylätä useita (arvioimattomia) muokkauksia kerralla seulonnan työkaluilla, joten seulonnalla pääsee artikkeliavaruudessa melkein palauttajan palkoille. Palauttajan oikeudet eivät enää viime vuosina ole olleet ainoa väline useiden peräkkäisten muokkausten kumoamiseen. --Pxos (keskustelu) 25. maaliskuuta 2015 kello 18.50 (EET)
 • X mark.svg Ei tehty. Yllä olevan keskustelun perusteella. --Pxos (keskustelu) 25. maaliskuuta 2015 kello 18.50 (EET)

Käsitellyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]