Wikipedia:Monta käyttäjätunnusta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Useamman kuin yhden käyttäjätunnuksen salainen samanaikainen käyttäminen Wikipedian muokkaamiseen on kiellettyä. Useita käyttäjätunnuksia voi käyttää, jos jokaisen ylimääräisen tunnuksen käyttäjäsivulla tehdään selväksi, että kyseinen tunnus on jonkun muokkaajan rinnakkainen tunnus. Rinnakkaisilla tunnuksilla ei saa osallistua äänestyksiin tai ottaa kantaa ehdotuksiin.

Koska moni asia Wikipediassa perustuu käyttäjien ilmeiseen kannatukseen, usean käyttäjätunnuksen käyttö vaarantaa tämän prosessin: Äänestyksen ääntenlaskenta saattaa joutua vilpin kohteeksi, ja jollekin ehdotukselle voidaan väärentää lisää kannatusta. Koska jo yksi käyttäjätunnus tarjoaa käytännössä täydellisen anonyymiyden, toisten tunnusten käyttöönottoa ei suositella.

Sinun tulee merkitä rinnakkaiset tunnuksesi lisäämällä niiden käyttäjäsivulle malline {{altteri}}. Jos haluat ilmaista mikä on päätunnus, voit lisätä mallineen koodilla {{altteri|Päätunnus}}.

Käyttäjätunnuksen vaihtaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit vaihtaa käyttäjätunnustasi. Jos nykyinen käyttäjätunnuksesi ei tyydytä sinua, voit pyytää byrokraatilta esimerkiksi käyttäjänimen vaihtoa. Jos olet huolestunut yksityisyydestäsi, voit lopettaa tunnuksesi käytön ja siirtyä käyttämään uutta tunnusta – mutta useamman tunnuksen salainen käyttö samanaikaisesti (esimerkiksi saman kuukauden sisällä) on kiellettyä.

Mikäli olet unohtanut salasanasi, voit pyytää järjestelmää lähettämään uuden salasanan sähköpostilla, jos olet antanut sähköpostiosoitteesi järjestelmään.

Käytännön valvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useiden tunnusten käyttäjiltä odotetaan erityistä vastuullisuutta. Salaa useiden tunnusten käyttämisestä kiinni jääneen henkilön toissijaiset tunnukset estetään välittömästi ja pysyvästi. Myös käyttäjän pääasiallinen tunnus voidaan tarvittaessa estää.

Osoitepaljastinoikeuksin varustetut käyttäjät voivat avustaa yhteisöä tämän käytännön valvonnassa.

Hyväksyttäviä käyttötapoja monelle tunnukselle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usean tunnuksen julkinen käyttö on hyväksyttävää esimerkiksi

  • jos pelkää julkista konetta käyttäessään unohtavansa kirjautua ulos
  • jos haluaa käyttää toista tunnusta botin ajamiseen.