Golanin kukkulat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuulimyllyjä Golanin kukkuloilla
Golanin sijainti

Golanin kukkulat (hepreaksi: רמת הגולן‎, Ramat HaGolan, arabiaksi: هضبة الجولان‎, Haḍbatu 'l-Jawlān tai الجولان‎, al-Jawlān) (joskus käytössä myös Golanin ylänkö tai Golan) on ylänkömaa Lähi-idässä, jonka Israel valloitti Syyrialta kuuden päivän sodassa 1967.

Kuuden päivän sodan aikana Israel valloitti alueen 9.–10. kesäkuuta 1967. Tätä ennen Syyria oli käyttänyt ylänköä tulittaessaan Israelin aluetta tykistöllä. Israel aloitti alueen asuttamisen lähes heti miehityksen jälkeen. Jo 1970 alueella oli 12 siirtokuntaa ja 34 vuonna 2004, joissa asuu noin 18 000 ihmistä.lähde?

Jom Kippur -sodassa 1973 Syyrian armeija valtasi suurimman osan etelä-Golania, mutta joutui vetäytymään Israelin vastahyökkäyksen jälkeen. Vuoden 1974 tulitauko jätti Golanin Israelin käsiin, ja osa alueesta demilitarisoitiin asukkaiden käyttöön. Syyria vaatii edelleen Golanin palauttamista, tosin sotatoimia ei ole ollut vuoden 1974 jälkeen. Ylängön strateginen merkitys sotilaallisesti sekä veden lähteenä on huomattava. Sodan jälkeen perustettiin UNDOF-rauhanturvaoperaatio valvomaan Syyrian ja Israelin joukkojen vetäytymistä Golanin kukkuloilta sekä lisäksi Israelin ja Syyrian välisen aselevon ehtoja.

Israelin parlamentti knesset päätti 1981, että alueella sovelletaan Israelin lakeja ja hallintoa. Tosin mm. YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut päätöksen laittomaksi ja vaatii sen purkamista. Alueen liitoksen yhteydessä alueella asuville Syyrian kansalaisille myönnettiin Israelin kansalaisuus.

Yhdysvaltojen järjestämien neuvottelujen aikana 1999–2000 Israel tarjoutui palauttamaan suurimman osan alueesta Syyrialle vastineeksi rauhansopimuksesta ja tunnustuksesta. Syyria tarjosi tunnustusta ja rauhaa vastineeksi koko alueesta. Kumpikaan maa ei hyväksynyt toistensa vaatimuksia.

Myöhään 2003 Syyrian presidentti Bašar al-Assad sanoi olevansa valmis jatkamaan rauhanneuvotteluja Israelin kanssa. Niitä ei kuitenkaan aloitettu.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golanin kukkuloilla on kibbutseja, Golanin kukkuloiden viinitehdas sekä vesipullottamo. Golanin kukkuloiden pohjoisosassa on laskettelukeskus Hermonvuorella.

Paikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Golanin kukkulat.