Luettelo maailman korkeimmista vuorista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mount Everest, maailman korkein vuori nähtynä lentokoneesta etelän puolelta. Huippu kohoaa neljänneksi korkeimman Lhotsen yläpuolelle Nuptsen jäädessä oikealle.

Tämä on luettelo maailman korkeimmista vuorista. Listalla on yli sata vuorta, jotka kaikki sijaitsevat Aasiassa. Luetteloon on hyväksytty vain vuoret, jotka objektiivisesti mitaten voidaan luokitella itsenäisiksi vuoriksi eikä sivuhuipuiksi.

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aina ei ole selvää, mikä on itsenäinen vuori ja mikä sivuhuippu. Suosittu ja intuitiivinen menetelmä vuorten ja sivuhuippujen erottamiseksi on mitata korkeusero huipulta korkeimpaan solaan, joka erottaa sen vielä korkeammasta huipusta eli topografinen prominenssi. Korkeampaa huippua kutsutaan tällöin prominentiksi. Yleinen määritelmä vuorelle on huippu, jonka prominenssi on vähintään 300 metriä. Vaihtoehtoisesti käytetään prominenssin ja absoluuttisen korkeuden suhdetta (rajana yleensä 7 - 8 %), koska 300 metrin raja on vähäinen korkeimmille huipuille ja toisaalta liian suuri esim. Suomen tuntureille. Alla olevassa taulukossa on käytetty prominenssirajana 500 metriä, mikä vastaa kyseisissä korkeuksissa noin seitsemää prosenttia. Haittana prominenssipohjaisessa listassa on se, että jotkin hyvin tunnetut vuoret, kuten Eiger ja Nuptse saattavat pudota pois, koska niitä yhdistää korkeampaan huippuun suhteellisen korkea sola. Muutamia sellaisia huippuja, joiden prominenssi on lähes riittävä, on sisällytetty listaan ilman järjestysnumeroa.

On erittäin epätodennäköistä, että kaikki luetellut korkeudet olisivat edes metrin tarkkuudella oikein. Merenpinnan taso on usein hankala määritellä, kun vuori sijaitsee kaukana merestä. Eri lähteet poikkeavat toisistaan useilla metreillä ja annetut korkeudet saattavat poiketa muualla Wikipediassa esiintyvästä tiedosta. Äärimmäisenä esimerkkinä Ulugh Muztagh mainitaan usein 7 723 - 7 754 metriä korkeaksi, mutta on ilmeisesti vain 6 973 - 6 987 metriä. Monilla Karakorumin vuorilla korkeustiedot eri kartoissa saattavat poiketa yli 100 metrillä. Jopa korkein kaikista, Mount Everest, vaihtelee tuoreissakin mittauksissa välillä 8 844 - 8 850 metriä.

Vaikka jotkin maailmankolkat erityisesti vuoristoisilla alueilla ovat yhä puuttellisesti kartoitettuja, on epätodennäköistä että yksikään tähän listaan mahtuva vuori olisi jäänyt huomaamatta, koska luoksepääsemättömätkin seudut on kartoitettu satelliittimittauksin. Silti korkeudet ja/tai prominenssit voivat tarkentua, joten listan järjestys voi muuttua ja jopa ”uusia” vuoria voi ilmestyä listalle. Varmuuden vuoksi lista on laajennettu kaikkiin yli 7 200 metriä korkeisiin huippuihin.

Korkein vuori ei välttämättä ole suhteellisesti korkein, kun huomioidaan korkeusero vuoren ja sitä ympäröivän tasangon välillä. Ei ole olemassa tarkkaa määritelmää ympäröivälle tasangolle, mutta Mount McKinley, Kilimanjaro ja Nanga Parbat ovat mahdollisia ehdokkaita suhteellisesti korkeimmaksi. Monien saarella sijaitsevien vuorten tasanko on merenpinnan alapuolella, ja jos tämä hyväksytään mitaksi, suhteellisesti korkein vuori on kiistatta Mauna Kea, joka kohoaa 10 200 metriä Tyynenmeren pohjan yläpuolelle.

Maantieteellinen jakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat luettelon vuoret sijaitsevat Himalajan ja Karakorumin vuoristoissa. Kaikki maailman yli 7 000 metriä korkeat vuoret sijaitsevat Keski-Aasiassa, suorakulmiossa jota rajaavat Noshaq (7 492 m) Afganistanin ja Pakistanin rajalla lännessä, Peak Jengish Chokusu (Tomur Feng) (7 439 m) Kirgisian ja Xinjiangin rajalla pohjoisessa, Gongga Shan (Minya Konka) (7 556 m) Sichuanissa idässä ja Kabru (7 412 m) Sikkimin ja Nepalin rajalla etelässä.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijoitus Vuori Korkeus (m)[1] Vuoristo Prominenssi (m)[2] Prominentti vuori[3] Ensinousu Nousuja[4] (yrityksiä) Valtio(t)
1 Mount Everest/
SagarMatha /
Chomolungma
8 848[5] Mahalangur Himalaja 8848 ei ole 1953 [6] 145 (121) Kiina/Nepalin lippu Nepal
2 K2/
Qogir/
Godwin Austen
8 611 Baltoro Karakorum 4017 Mount Everest [7] 1954 45 (44) Kiina/Pakistanin lippu Pakistan
3 Kangchenjunga 8 586 Kangchenjunga Himalaja 3922 Mount Everest 1955 38 (24) Intia/Nepalin lippu Nepal
4 Lhotse 8 516 Mahalangur Himalaja 610 Mount Everest 1956 26 (26) Kiina/Nepalin lippu Nepal
5 Makalu 8 485 Mahalangur Himalaja 2386 Mount Everest (Lhotse) 1955 45 (52) Kiina/Nepalin lippu Nepal
6 Cho Oyu 8 188 Mahalangur Himalaja 2340 Mount Everest 1954 79 (28) Kiina/Nepalin lippu Nepal
7 Dhaulagiri 8 167 Dhaulagiri Himalaja 3357 Mount Everest 1960 51 (39) Nepalin lippu Nepal
8 Manaslu 8 163 Manaslu Himalaja 3092 Cho Oyu 1956 49 (45) Nepalin lippu Nepal
9 Nanga Parbat 8 126 Nanga Parbat Himalaja 4608 Dhaulagiri 1953 52 (67) Pakistanin lippu Pakistan
10 Annapurna I 8 091 Annapurna Himalaja 2984 Cho Oyu 1950 36 (47) [8] Nepalin lippu Nepal
11 Gasherbrum I 8 080 Baltoro Karakorum 2155 K2 1958 31 (16) Kiina/Pakistanin lippu Pakistan
12 Broad Peak 8 051 Baltoro Karakorum 1701 Gasherbrum I 1957 39 (19) Kiina/Pakistanin lippu Pakistan
13 Gasherbrum II 8 034 Baltoro Karakorum 1523 Gasherbrum I 1956 54 (12) Pakistanin lippu Pakistan
14 Shishapangma 8 027 Langtang Himalaja 2897 Cho Oyu 1964 43 (19) Kiina
15 Gyachung Kang 7 952 Mahalangur Himalaja 700 Cho Oyu 1964 5 (3) Kiina/Nepalin lippu Nepal
Gasherbrum III 7 946 Baltoro Karakorum 355 Gasherbrum II 1975 2 (2) Kiina/Pakistanin lippu Pakistan
16 Annapurna III 7 937 Annapurna Himalaja 2437 Annapurna I 1960 6 (19) Nepalin lippu Nepal
17 Gasherbrum IV 7 932 Baltoro Karakorum 715 Gasherbrum III 1958 4 (11) Pakistanin lippu Pakistan
18 Himalchuli 7 893 Manaslu Himalaja 1633 Manaslu 1960 6 (12) Nepalin lippu Nepal
19 Distaghil Sar 7 884 Hispar Karakorum 2525 K2 1960 3 (5) Pakistanin lippu Pakistan
20 Ngadi Chuli 7 871 Manaslu Himalaja 1020 Manaslu 1970 2 (6) Nepalin lippu Nepal
Nuptse 7 864 Mahalangur Himalaja 319 Lhotse 1961 5 (12) Nepalin lippu Nepal
21 Khunyang Chhish 7 823 Hispar Karakorum 1765 Distaghil Sar 1971 2 (6) Pakistanin lippu Pakistan
22 Masherbrum 7 821 Masherbrum Karakorum 2457 Gasherbrum I 1960 4 (9) Pakistanin lippu Pakistan
23 Nanda Devi 7 816 Kumaon Himalaja 3139 Dhaulagiri 1936 14 (12) Intia
24 Chomo Lonzo 7 804 Mahalangur Himalaja 590 Makalu 1954 3 (1) Kiina
25 Batura Sar 7 795 Batura Karakorum 3118 Distaghil Sar 1976 4 (6) Pakistanin lippu Pakistan
26 Kanjut Sar 7 790 Hispar Karakorum 1690 Khunyang Chhish 1959 2 (1) Pakistanin lippu Pakistan
27 Rakaposhi 7 788 Rakaposhi-Haramosh Karakorum 2818 Khunyang Chhish 1958 8 (13) Pakistanin lippu Pakistan
28 Namcha Barwa 7 782 Assam Himalaja 4106 Kangchenjunga 1992 1 (2) Kiina
29 Kamet 7 756 Garhwal Himalaja 2825 Nanda Devi 1931 23 (14) Intia
30 Dhaulagiri II 7 751 Dhaulagiri Himalaja 2396 Dhaulagiri 1971 4 (11) Nepalin lippu Nepal
31 Saltoro Kangri 7 742 Saltoro Karakorum 2160 Gasherbrum I 1962 2 (1) Intia/Pakistanin lippu Pakistan (kiistanalainen)
32 Jannu 7 711 Kangchenjunga Himalaja 1036 Kangchenjunga 1962 17 (12) Nepalin lippu Nepal
33 Tirich Mir 7 708 Hindu Kush 3910 Batura Sar 1950 20 (11) Pakistanin lippu Pakistan
Molamenqing 7 703 Langtang Himalaja 430 Shishapangma 1981 1 (0) Kiina
34 Gurla Mandhata 7 694 Nalakankar Himalaja 2788 Dhaulagiri 1985 6 (4) Kiina
35 Saser Kangri I 7 672 Saser Karakorum 2304 Gasherbrum I 1973 6 (4) Intia
36 Chogolisa 7 665 Masherbrum Karakorum 1624 Masherbrum 1975 4 (2) Pakistanin lippu Pakistan
Dhaulagiri IV 7 661 Dhaulagiri Himalaja 469 Dhaulagiri II 1975 2 (10) Nepalin lippu Nepal
37 Kongur Tagh 7 649 Kongur Shan Kunlun 3585 Distaghil Sar 1981 2 (4) Kiina
Dhaulagiri V 7 618 Dhaulagiri Himalaja 340 Dhaulagiri IV 1975 2 (3) Nepalin lippu Nepal
38 Shispare 7 611 Batura Karakorum 1240 Batura Sar 1974 3 (1) Pakistanin lippu Pakistan
39 Trivor 7 577 Hispar Karakorum 980 Distaghil Sar 1960 2 (5) Pakistanin lippu Pakistan
40 Gangkhar Puensum 7 570 Kula Kangri Himalaja 2995 Kangchenjunga valloittamaton[9] 0 (3) Bhutanin lippu Bhutan/ Kiina


41 Gongga Shan/
Minya Konka
7 556 Daxue Shan 3642 Mount Everest 1932 6 (7) Kiina
42 Annapurna III 7 555 Annapurna Himalaja 703 Annapurna I 1961 10 (17) Nepalin lippu Nepal
43 Muztagh Ata 7 546 Muztagata Kunlun 2735 Kongur Tagh 1956 useita Kiina
44 Skyang Kangri 7 545 Baltoro Karakorum 1085 K2 1976 1 (2) Pakistanin lippu Pakistan/ Kiina
45 Changtse 7 543 Mahalangur Himalaja 520 Mount Everest 1982 9 (9) Kiina
46 Kula Kangri 7 538 Kula Kangri Himalaja 1650 Gangkhar Puensum 1986 3 (2) Bhutanin lippu Bhutan/ Kiina
47 Kongur Tiube 7 530 Kongur Shan Kunlun 840 Kongur Tagh 1956 2 (3) Kiina
48 Mamostong Kangri 7 516 Rimo Karakorum 1803 Gasherbrum I 1984 5 (0) Intia
49 Saser Kangri II E 7 513 Saser Karakorum 1450 Saser Kangri I valloittamaton 0 (0)[10] Intia
50 Qullai Ismoili Somonī 7 495 Pamir (Akademiya Nauk Range) 3402 Muztagh Ata 1933 Tadžikistanin lippu Tadžikistan
51 Saser Kangri III 7 495 Saser Karakorum 850 Saser Kangri I 1986 1 (0) Intia
52 Noshaq 7 492 Hindu Kush 2024 Tirich Mir 1960 33 (3) Pakistanin lippu Pakistan/Afganistanin lippu Afganistan
53 Pumari Chhish 7 492 Hispar Karakorum 890 Khunyang Chhish 1979 1 (2) Pakistanin lippu Pakistan
54 Pasu Sar 7 476 Batura Karakorum 645 Batura Sar 1994 1 (0) Pakistanin lippu Pakistan
55 Yukshin Gardan Sar 7 469 Hispar Karakorum 1313 Pumari Chhish 1984 4 (1) Pakistanin lippu Pakistan
56 Teram Kangri I 7 462 Siachen Karakorum 1702 Gasherbrum I 1975 2 (0) Intia/ Kiina (Pakistanin lippu Pakistan vaatii aluetta itselleen)
57 Jongsong Peak 7 462 Kangchenjunga Himalaja 1298 Kangchenjunga 1930 2 (3) Nepalin lippu Nepal/ Intia}/ Kiina
58 Malubiting 7 458 Rakaposhi-Haramosh Karakorum 2193 Rakaposhi 1971 2 (6) Pakistanin lippu Pakistan
59 Gangapurna 7 455 Annapurna Himalaja 563 Annapurna III 1965 8 (13) Nepalin lippu Nepal
60 Džengiš Tšokusu 7 439 Tian Shan 4148 Qullai Ismoili Somonī 1938 Kiina/ Kirgisia
61 K12 7 428 Saltoro Karakorum 1978 Saltoro Kangri 1974 4 (2) Intia
62 Yangra (Ganesh I) 7 422 Ganesh Himalaja 2352 Manaslu 1955 1 (6) Kiina/Nepalin lippu Nepal
63 Sia Kangri 7 422 Siachen Karakorum 640 Gasherbrum I 1934 6 (0) Pakistanin lippu Pakistan/ Kiina
64 Momhil Sar 7 414 Hispar Karakorum 980 Trivor 1964 2 (6) Pakistanin lippu Pakistan
65 Kabru N 7 412 Kangchenjunga Himalaja 780 Kangchenjunga 1994 1 (2) Nepalin lippu Nepal/ Kiina
66 Skil Brum 7 410 Baltoro Karakorum 1152 K2 1957 2 (1) Pakistanin lippu Pakistan
67 Haramosh 7 409 Rakaposhi Karakorum 2277 Malubiting 1958 4 (3) Pakistanin lippu Pakistan
68 Istor-o-Nal 7 403 Hindu Kush 1040 Noshaq 1969 4 (5) Pakistanin lippu Pakistan
69 Ghent Kangri 7 401 Saltoro Karakorum 1493 Saltoro Kangri 1961 4 (0) Intia
70 Ultar Sar 7 388 Batura Karakorum 700 Shispare 1996 2 (5) Pakistanin lippu Pakistan
71 Rimo I 7 385 Rimo Karakorum 1438 Teram Kangri I 1988 1 (3) Pakistanin lippu Pakistan/ Intia(kiistanalainen)
72 Churen Himal 7 385 Dhaulagiri Himalaja 600 Dhaulagiri IV 1970 3 (0) Nepalin lippu Nepal
73 Teram Kangri III 7 382 Siachen Karakorum 520 Teram Kangri I 1979 1 (0) Kiina/ Intia (Pakistanin lippu Pakistanin vaatima)
74 Sherpi Kangri 7 380 Saltoro Karakorum 1000 Ghent Kangri 1976 1 (1) Pakistanin lippu Pakistan/ Intia(kiistanalainen)
75 Labuche Kang 7 367 Labuche Himalaja 1957 Cho Oyu 1987 1 (0) Kiina
76 Kirat Chuli 7 362 Kangchenjunga Himalaja 1168 Kangchenjunga 1939 1 (6) Nepalin lippu Nepal
Abi Gamin 7 355 Garhwal Himalaja 217 Kamet 1950 17 (2) Intia
77 Nangpai Gosum 7 350 Mahalangur Himalaja 500 Cho Oyu 1996 3 (1) Nepalin lippu Nepal
Gimmigela (The Twins) 7 350 Kangchenjunga Himalaja 432 Kangchenjunga 1994 3 (1) Intia
78 Saraghrar 7 349 Hindu Kush 1979 Noshaq 1959 2 (3) Pakistanin lippu Pakistan
79 Chamlang 7 321 Mahalangur Himalaja 1240 Lhotse 1961 7 (1) Nepalin lippu Nepal
80 Chomolhari[11] 7 315 Chomolhari Himalaja 2065 Gangkhar Puensum 1937 4 (0) Bhutanin lippu Bhutan
81 Chongtar 7 315 Baltoro Karakorum 1300 Skil Brum 1994 1 (1) Pakistanin lippu Pakistan
82 Baltoro Kangri 7 312 Masherbrum Karakorum 1200 Chogolisa 1976 1 (0) Pakistanin lippu Pakistan
83 Siguang Ri 7 309 Mahalangur Himalaja 650 Cho Oyu 1989 2 (1) Kiina
84 The Crown 7 295 Yengisogat Karakorum 1919 Skil Brum (K2) 1993 1 (3) Kiina
85 Gyala Peri 7 294 Assam Himalaja 2942 Mount Everest 1986 1 (0) Kiina
86 Porong Ri 7 292 Langtang Himalaja 520 Shisha Pangma 1982 5 (0) Kiina
87 Baintha Brakk (The Ogre) 7 285 Panmah Karakorum 1891 Kanjut Sar 1977 3 (13) Pakistanin lippu Pakistan
88 Yutmaru Sar 7 283 Hispar Karakorum 620 Yukshin Gardan Sar 1980 1 (1) Pakistanin lippu Pakistan
89 K6 7 282 Masherbrum Karakorum 1962 Chogolisa 1970 1 (3) Pakistanin lippu Pakistan
90 Kangpenqing 7 281 Baiku Himalaja 1340 Shisha Pangma 1982 1 (1) Kiina
91 Muztagh Tower 7 276 Baltoro Karakorum 1710 Skil Brum 1956 4 (2) Pakistanin lippu Pakistan
92 Mana 7 272 Garhwal Himalaja 730 Kamet 1937 7 (3) Intia
Dhaulagiri VI 7 268 Dhaulagiri Himalaja 485 Dhaulagiri IV 1970 5 (0) Nepalin lippu Nepal
93 Diran 7 266 Rakaposhi-Haramosh Karakorum 1325 Malubiting 1968 12 (8) Pakistanin lippu Pakistan
94 Labuche Kang III / East[12] 7 250 Labuche Himalaja 570 Labuche Kang valloittamaton 0 (0) Kiina
95 Putha Hiunchuli 7 246 Dhaulagiri Himalaja 1151 Churen Himal 1954 11 (5) Nepalin lippu Nepal
96 Apsarasas Kangri 7 245 Siachen Karakorum 635 Teram Kangri I 1976 2 (0) Pakistanin lippu Pakistan/ Kiina
97 Mukut Parbat 7 242 Garhwal Himalaja 840 Kamet 1951 2 (1) Intia
98 Rimo III 7 233 Rimo Karakorum 615 Rimo I 1985 1 (0) Pakistanin lippu Pakistan/ Kiina (kiistanalainen)
99 Langtang Lirung 7 227 Langtang Himalaja 1525 Shisha Pangma 1978 14 (13) Nepalin lippu Nepal
100 Karjiang 7 221 Kula Kangri Himalaja 880 Kula Kangri valloittamaton 0 (2) Kiina
101 Annapurna Dakshin 7 219 Annapurna Himalaja 775 Annapurna 1964 10 (16) Nepalin lippu Nepal
102 Khartaphu 7 213 Mahalangur Himalaja 712 Mount Everest 1935 1 (0) Kiina
103 Tongshanjiabu[13] 7 207 Lunana Himalaja 1757 Gangkar Puensum valloittamaton 0 (0) Kiina/Bhutanin lippu Bhutan
104 Malangutti Sar 7 207 Hispar Karakorum 515 Distaghil Sar 1985 1 (0) Pakistanin lippu Pakistan
105 Norin Kang 7 206 Nagarze Himalaja 2160 Tongshanjiabu 1986 4 (1) Kiina
106 Langtang Ri 7 205 Langtang Himalaja 650 Porong Ri 1981 4 (0) Kiina/Nepalin lippu Nepal
107 Kangphu Kang 7 204 Lunana Himalaja 1200 Tongshanjiabu 2002 1 (0) Kiina/Bhutanin lippu Bhutan
108 Singhi Kangri 7 202 Siachen Karakorum 790 Teram Kangri III 1976 2 (0) Pakistanin lippu Pakistan
109 Lupghar Sar 7 200 Hispar Karakorum 730 Momhil Sar 1979 1 (0) Pakistanin lippu Pakistan

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa on luokiteltu ylläolevat tiedot. Kaksi vasemmanpuoleista numeroa rivillä ovat vuoren korkeuden kaksi ensimmäistä numeroa ja jokainen numero oikealle edustaa vuoren korkeuden kolmatta numeroa. Oikeanpuoleiset numerot on linkitetty vuoren artikkeliin. Esimerkiksi voidaan havaita, että vain yhden vuoren (Mount Everestin) korkeus on 884x metriä. Samaten voidaan nähdä, että on olemassa vain viisi yli 8 200 metriä korkeaa vuorta.

88 | 4
87 |
86 | 1
85 | 8 1
84 | 8
83 |
82 |
81 | 8 6 6 2
80 | 9 8 5 3 2
79 | 5 4 3 3
78 | 9 8 7 6 2 2 1 0
77 | 9 9 8 8 5 5 4 1 0 0
76 | 9 7 6 6 4 1 1
75 | 7 7 5 5 4 4 4 3 3 1 1
74 | 9 9 9 9 7 6 6 6 5 5 3 2 2 2 1 1 1 0 0 0
73 | 8 8 8 8 8 6 6 5 5 5 4 2 1 1 1 0
72 | 9 9 9 8 8 8 8 7 7 6 6 5 4 4 4 3 2 2 1 1 0 0 0 0 0 0 0

Huomautukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nepalissa sijaitsevien vuorten tapauksissa on noudatettu korkeuksia, jotka ilmoitetaan Nepalin topografikartoissa. Kiinan ja Karakorumin kohdalla lähteenä on "The Maps of Snow Mountains in China". Hispar Karakorumin alueella venäläisen 1:100 000 topografikartan [1] korkeuslukemat näyttävät olevan tarkempia kuin yleensä käytetyt USA:n armeijan 1950-luvun karttojen. [2]. Muutoin on noudatettu Jill Neaten "High Asiassa" lueteltuja korkeuksia, ellei toisin ilmoiteta.
  2. Prominenssitiedot on koostettu karttatietojen ja NASAn 3" SRTM -tietojen tietokoneavusteisen analyysin yhdistelmänä.Yli 1 450 metrin prominenssit on kopioitu osoitteesta [3].
  3. Vuori, jonka oma prominenssi on yli 500 m ja jonka suhteen kyseinen korkeuspiste on prominentti..
  4. Nousujen lukumäärä ja epäonnistuneet yritykset vuoteen 2004 asti ovat peräisin osoitteesta Alpine Club Himalajan index. Kyseessä on sellaisten retkikuntien (ei yksittäisten kiipeilijöiden) lukumäärä, jotka ovat ilmoittaneet noususta tai sen yrityksestä julkisesti. Lukumäärä on todennäköisesti melko tarkka harvoin kiivetyillä vuorilla, mutta aliarvioitu helpommilla ja/tai suositummilla vuorilla, kuten useimmilla yli 8 000-metrisillä. Esimerkiksi Mount Everestille oli noussut 2 251 kiipeilijää vuoteen 2004 mennessä. [4].
  5. Ottaen huomioon suuret eroavaisuudet monien “lopullisten” mittaustulosten välillä, korkeusarvoksi on annettu perinteinen 8 848 m.
  6. On mahdollista, että Mallory ja Irvine nousivat huipulle jo 1924, mutta kuolivat paluumatkalla.
  7. Everest on K2:lle prominentti huippu topografisen prominenssin määritelmän perusteella.
  8. Annapurnaa pidetään maailman vaarallisimpana vuorena - noin 40% valloitusta yrittäneistä on menehtynyt.
  9. Korkein yhä valloittamaton huippu, koska Bhutanin viranomaiset ovat kieltäneet yritykset.
  10. Korkein yhä valloittamaton huippu, jolle kiipeäminen on sallittua.
  11. Chomolhari saattaa olla huomattavasti virallista arvoa 7 315 m matalampi, koska tämä arvo on sattumoisin täsmälleen sama kuin 24 000 jalkaa. [5].
  12. Korkeus on tuntematon, mutta yli 7 200 metriä sekä kiinalaisten että venäläisten karttojen mukaan.
  13. Huipun nimi ja tiedot ovat peräisin toukokuun 2003 Japanise Alpine News’in numerosta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]