Luettelo Suomen korkeimmista kohdista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen korkeussuhdekartta.
Suomen korkeimmat tunturit vasemmalta lukien: 4. korkein Kovddoskaisi, osin sen edessä Pihtsosjunni, taivaanrannassa 3. korkein Kiedditsohkka, Pihtsusjärven takana Etu-Halti (lumiviiru rinteessä), taustalla korkein Halti ja oikealla 2. korkein Ridnitsohkka

Tämä on luettelo Suomen korkeimmista tuntureista ja vaaroista. Luettelossa ovat kaikki itsenäiset yli 700 metrin korkuiset huiput ja valtaosa yli 500 metrin korkuisista huipuista. Järjestys on tarkimman saatavissa olevan korkeustiedon mukainen. Korkeuden perässä oleva (+) -merkintä tarkoittaa sitä, että kyseisen tunturin tarkka korkeuslukema puuttuu. Tällöin tunturin korkeus on vähintään ilmoitettu ja enintään 2,5 m ilmoitettua suurempi.

On kiistanalaista, mitkä tunturit luokitellaan itsenäisiksi tuntureiksi ja mitkä ovat korkeamman tunturin rinnakkaishuippuja. Tähän luetteloon on kelpuutettu itsenäisiksi huipuiksi sellaiset, joiden prominenssi on vähintään 100 metriä. Prominenssiksi on ilmoitettu minimiprominenssi. Jos sekä tunturin että solan korkeuslukema ovat epätarkkoja, saattaa prominenssi olla maksimissaan 7,5 m ilmoitettua suurempi. Prominenssin jälkeen mainitaan tunturi, jonka suhteen kyseinen huippu on prominentti. Prominenssi on määritelty ainoastaan Suomen puolella, koska muutoin esim. Halti ei olisi määritelmän mukaan itsenäinen huippu Norjan puolella sijaitsevan Ráisduattarháldin takia.

Mikäli listalla on tunturi, jonka prominenssi on alle 100 metriä, sillä ei ole järjestysnumeroa ja siitä mainitaan huomautuksissa. Listan mahdollisen epätäydellisyyden takia järjestysnumero on vain 50 korkeimmalla huipulla.

Tunturien sijainnit on ilmoitettu KKJ-järjestelmän koordinaateilla.

Sijoitus Nimi Korkeus mpy. (m) Prominenssi Sijainti KKJ N KKJ E Huomautuksia
1 Halti 1 323,6 1 323,6 Enontekiö 7691965 1510654 Haltin huippu on Norjan puolella, 1361 m. Aivan Suomen korkeimman kohdan lähellä on 1 328,0 m korkea kohta.
2 Ridnitsohkka 1 317,1 187,1 Halti Enontekiö 7689717 1513554 Suomen korkein tunturin huippu (Suomen korkein kohta on Haltin rinteellä). Huipulla on Suomen korkeimmalla oleva rakennus puhelinverkon tukiasemana.
3 Kiedditsohkka 1 285+ 165 Halti Enontekiö 7690135 1508596 Haltin sivuhuippu
Ruvdnaoiaivi 1 234,7 34,7 Ridnitsohkka Enontekiö 7691367 1514626 Ridnitsohkkan sivuhuippu. Prominenssi < 100 m
4 Kovddoskaisi 1 227 440 Halti Enontekiö 7682243 1507665 Useat erävaeltajat pitävät Kovddoskaisia syrjäisen sijaintinsa ja jyrkkien rinteidensä takia Suomen vaikeimmin valloitettavana tunturinalähde?. Kovddoskaisin kaakkoisrinne on Suomen suurimpia suhteellisia korkeuseroja: tunturin korkein huippu kohoaa 604 metriä Vuomakasjärven pinnasta 4,53 kilometrin matkalla.
5 Loassonibba 1 190,3 375,3 Kovddoskaisi Enontekiö 7678300 1503226
6 Urtasvaara 1 157,5+ 107,5 Kovddoskaisi Enontekiö 7683420 1501734
7 Kieddoaivi 1 155+ 135 Loassonibba Enontekiö 7674923 1501797
8 Kahperusvaara 1 143,6 148,6 Loassonibba Enontekiö 7673252 1505673
Greddoaivi 1 134,6 39,6 Kieddoaivi Enontekiö 7673138 1502045 Sijaitsee Norjan rajalla. Prominenssi <100 m Kieddoaivi
Giedderassa 1 125+ 25 Kieddoaivi Enontekiö 7675737 1502412
9 Marfevarri 1 102,4 102,4 Kovddoskaisi Enontekiö 7686683 1503993 Sijaitsee Norjan rajalla. Tunturin korkein kohta 1 105+ on 100 metriä Norjan puolella.
Pihtsosjunni 1 083,1 43,1 Kovddoskaisi Enontekiö 7682198 1509790 Prominenssi < 100 m Kovddoskaisi
10 Tuolljehuhput 1 081,2 151,2 Loassonibba Enontekiö 7669176 1504520 Sijaitsee Norjan rajalla.
Kodderassak 1 072,5+ 37,5 Kieddoaivi Enontekiö 7676426 1503246 Prominenssi < 100 m Kieddoaivi
Kuonjarvarri 1 065+ 85 Tuolljehuhput Enontekiö 7668044 1507474
Altovaara 1 055+ 65 Kieddoaivi Enontekiö 7671738 1503454
Goddevarri 1 047,5+ 47,5 Loassonibba Enontekiö 7677736 1504962 Prominenssi < 100 m Loassonibba
Aldovaggemuvra 1 046,6 54,1 Kieddoaivi Enontekiö 7671188 1502412 Sijaitsee Norjan rajalla, Prominenssi < 100 m Altovaara.
11 Tierbmesvarri 1 028,8 375 Halti Enontekiö 7658720 1510023
12 Saana 1 028,7 343,7 Halti Enontekiö 7662452 1494459 Länsirinteellä Suomen lyhyimmällä matkalla oleva vähintään 500 m korkeusero.
13 Toskalharji 1 027,5+ 125 Halti Enontekiö 7680787 1520059
14 Jollanoaivi 1 026,3 166,3 Kovddoskaisi Enontekiö 7662616 1512585
Láfolvárri 1 024,6 84,6 Halti Enontekiö 7682289 1516051
Jeärdneoaivi 1 017,5+ 42,5 Halti Enontekiö 7686488 1516793 Prominenssi < 100 m Ridnitsohkka
15 Meekonvaara 1 017,3 239,8 Halti Enontekiö 7676448 1511485
16 Korkea-Jehkas 960+ 245 Saana Enontekiö 7667207 1493590
17 Ailakkavaara 955+ 192,5 Tierbmesvarri Enontekiö 7656424 1503826
18 Iso-Jehkas 955+ 140 Korkea-Jehkas Enontekiö 7664018 1496451
19 Iso-Malla 951,9 389,4 Halti Enontekiö 7666643 1486008 Mallan luonnonpuiston korkein tunturi.
20 Gohpevarri 950+ 155 Halti Enontekiö 7665335 1514674
20 Annjaloanji 950+ 115+ Láfolvárri Enontekiö 7689325 3278518 korkeus laskettu korkeuskäyristä[1]
22 Ropi 945,2 385,2 Halti Enontekiö 7633512 1527436 Korkein tunturi Käsivarren suurtunturialueen ulkopuolella.
23 Peeravaara 932,7 127,7 Tierbmesvarri Enontekiö 7647546 1505661
24 Goallarassa 928,2 151,9 Iso-Malla Enontekiö 7668961 1486944 Korkeuslukema itärinteeltä, huippu Norjan

puolella 970+ m.

25 Stuoraviissetoaivi 905+ 202,5 Ropi Enontekiö 7637915 1524448
26 Seittikielas 905+ 174,6 Halti Enontekiö 7684512 1525582
27 Paihkasvaara 897,5+ 135 Tierbmesvarri Enontekiö 7658401 1505645
28 Salmivaarat 895+ 160 Halti Enontekiö 7661649 1504460
29 Adjatoaivi 845,0 137,5 Halti Enontekiö 7676635 1526985
30 Jorba-Cierti 844,1 169,1 Halti Enontekiö 7673559 1533769
31 Muurivaara 841,5 116,5 Halti Enontekiö 7661627 1502477 Sijaitsee Norjan rajalla.
32 Harroaivi 825,2 105,2 Halti Enontekiö 7667507 1521924
33 Saivaara 825+ 107,5 Halti Enontekiö 7674297 1515565 Huipulla Urho Kekkosen muistolaatta.
34 Porovaara 818,4 133,4 Halti Enontekiö 7673126 1520101
35 Taivaskero 809,1 514,1 Halti Muonio 7554370 2502419 Muonion korkein tunturi ja samalla korkein tunturi, joka ei sijaitse Enontekiöllä.
36 Marsoaivi 805+ 145 Ropi Enontekiö 7630423 1530808
37 Caibma 782,2 152,2 Halti Enontekiö 7645911 1534008
38 Leutsuvaara 743,3 183,3 Halti Enontekiö 7648306 1497455
39 Mukkavaara 742,5+ 137,5 Halti Enontekiö 7646890 1501005
40 Pikku-Malla 738,5 103,5 Iso-Malla Enontekiö 7663995 1490099
41 Lammasoaivi 736,9 236,9 Halti Enontekiö 7633639 1514013 Tunturilla tuulivoimalapuisto.
42 Tarju 735+ 130 Ropi Enontekiö 7626169 1538510
43 Outtakka 725+ 330 Taivaskero Enontekiö 7572128 2493055
44 Yllästunturi 719,3 481,4 Halti Kolari 7497484 2509738 Kolarin korkein tunturi.
45 Sokosti 718,0 438 Halti Sodankylä 7570881 3547276 Itä-Lapin, Sodankylän ja Urho Kekkosen kansallispuiston korkein tunturi.
46 Pyhäkero (Ounastunturi) 715+ 195 Outtakka Enontekiö 7582332 2490746
47 Latnjavarit 712,5+ 170 Halti Enontekiö 7628341 1521580
48 Palkaskero 705+ 205 Taivaskero Muonio 7551981 2504199
49 Ukselmapää 698,2 138,2 Sokosti Sodankylä 7576767 3548814
50 Vuomapää 691,3 291,3 Sokosti Sodankylä 7565601 3556422
Kalkkoaivi 682,5+ 157,5 Halti Enontekiö 7628557 1545485
Cukcoaivi 679,1 104,1 Halti Enontekiö 7654922 1534786
Kuikkapää 679,0 304 Halti Sodankylä 7579200 3557965
Suppivaara 675,8 138,3 Halti Enontekiö 7642811 1510740
Sierkisvaarat 665+ 165 Halti Enontekiö 7643717 1507545
Reututunturi 665+ 215 Vuomapää Sodankylä 7568768 3561651
Urtivaara 660+ 215 Halti Enontekiö 7628760 2441540
Lumikero 660+ 230 Taivaskero Enontekiö 7565062 2501119
Karravaara 656,1 116,1 Halti Enontekiö 7664805 1537873
Sarvisoaivi 655+ 145 Halti Enontekiö 7616953 1537669
Hirvaspää 648,2 128,2 Kuikkapää Sodankylä 7580464 3559147
Jierstivaara 645,8 258,3 Halti Enontekiö 7618476 2488479
Guivi 640,5 363 Halti Utsjoki 7726683 3477733 Utsjoen ja Kevon luonnonpuiston korkein tunturi.
Cohkkoaivi 640+ 130 Halti Enontekiö 7618527 1541829
Allacohkka 637,5+ 122,5 Halti Enontekiö 7634956 1540773
Talkkunapää 635,7 235,7 Sokosti Savukoski 7568432 4444079 Savukosken korkein tunturi. Sijaitsee Venäjän rajalla.
Pirttikallionvaara 635+ 160 Sokosti Sodankylä 7568505 3553871
Vongoiva 630,4 125,4 Reututunturi Sodankylä 7565548 4439345
Sorsatunturi 628,5 403,5 Halti Salla 7479864 4484309 Sallan korkein tunturi.
Anteripää 622,5+ 162,5 Kuikkapää Sodankylä 7572601 3556744
Ailigas 620,2 277,5 Guivi Utsjoki 7705541 3460405
Lupukkapää 619,8 229,8 Sokosti Sodankylä 7576195 3540773
Kaimioaivi 619,0 201,5 Guivi Utsjoki 7733636 3475888
Termisvaara 615,0 180 Jierstivaara Enontekiö 7624731 2486941 Pöyrisjärven Termisvaara
Sauoiva 614,6 284,6 Sorsatunturi Salla 7512028 4488118
Keimiötunturi 613,6 283,6 Taivaskero Muonio 7539928 2505730
Lainiotunturi 613,4 313,4 Halti Kittilä ja Muonio 7506081 2512659 Kittilän korkein tunturi.
Coreheapmi 605+ 135 Halti Enontekiö 7624514 1518661
Morgam-Viibus 600,9 305,9 Taivaskero Inari 7617975 3455623 Inarin korkein tunturi.
Valkamapää 600+ 175 Jierstivaara Enontekiö 7626064 2508595
Latnjoaivi 592,4 287,4 Taivaskero Inari 7631566 3446517
Tarvantovaara 591,1 151,1 Halti Enontekiö 7613642 2449644
Takkaselkätunturi 590,3 195,3 Sorsatunturi Salla 7487028 4487837
Koarvikodds 590+ 265 Halti Inari 7667748 3476380
Palolaki 587,5+ 107,5 Valkamapää Enontekiö 7617552 2508704
Karjalanvaara 585,8 133,3 Halti Enontekiö 7639189 1507848
Duottarmavnna 585+ 145 Kaimioaivi Utsjoki 7732742 3469906
Kumputunturi 581,2 316,2 Halti Kittilä 7515723 3439297
Suukisvaara 575,4 105,4 Valkamapää Enontekiö 7610652 2518926
Soaebbegealdinoaivi 575,3 170,3 Latnjoaivi Inari 7633710 3451381
Peäldoaivi 567,6 207,6 Koarvikodds Inari 7675310 3484254
Rassoaivi 567,5+ 127,5 Kaimioaivi Utsjoki 7729575 3472727
Vuomavaara 565+ 120 Jierstivaara Enontekiö 7611831 2498900
Njavgoaivvi 565+ 210 Guivi Utsjoki 7712526 3473444
Aakenustunturi 565+ 320 Yllästunturi Kittilä 7511665 2520191
Kalgoaivi 560+ 140 Koarvikodds Inari 7670202 3473308
Sammaltunturi 560+ 135 Keimiötunturi Muonio 7542895 2504919
Stuorrabogeoaivi 559,3 244,3 Halti Inari 7634259 2549049
Leäibeoaivi 557,5+ 120 Jierstivaara Enontekiö 7603156 2491814
Sinettä 550,7 130,7 Halti Enontekiö 7613334 1532088
Värriötunturi 550+ 190 Sauoiva Salla 7509359 4482518
Ruohtir 547,6 202,6 Guivi Utsjoki 7709670 3477174
Kiilopää 546,4 266,4 Halti Sodankylä 7584185 3520881
Gaisavarri 545,1 187,6 Koarvikodds Inari 7666964 3461911
Terävä-Nattanen 544,9 259,9 Kiilopää Sodankylä 7564481 3519013
Jäkäläpää 541,7 116,7 Stuorrabogeoaivi Inari 7629371 2548273 Kietsimävaaran Jäkäläpää
Avzegasoaivi 541,4 213,9 Koarvikodds Utsjoki 7685787 3463019
Kutusuvannonpää 540+ 100 Soabbegealdinoaivi Inari 7636406 3450868
Pyhätunturi 538,6 328,6 Halti Pelkosenniemi ja Kemijärvi 7436030 3506654 Pelkosenniemen ja Kemijärven

korkein tunturi.

Varddoaivi 537,5+ 172,5 Guivi Utsjoki 7755906 3482798
Joutsitunturi 537,5+ 257,5 Sorsatunturi Salla 7479604 4463930
Nuvvus-Ailigas 535+ 125 Varddoaivi Utsjoki 7747729 3472913
Joenkielinen 534,6 184,4 Morgam-Viibus Inari 7625650 3464397
Hammastunturi 533,7 223,7 Morgam-Viibus Inari 7612826 3494369
Kaarnepää 530,8 145,8 Sokosti Sodankylä 7582211 3544375
Levi 530,3 325,3 Halti Kittilä 7522208 2536320
Peuratunturi 530+ 145 Sauoiva Salla 7504724 4492216
Jäkäläkuorttusvaara 526,0 111,0 Jierstivaara Enontekiö 7606830 2503932
Painopää 525,5 255,5 Halti Sodankylä 7523714 3544955
Maarestatunturit 525+ 120 Latnjoaivi Inari 7634440 3455041
Nunas 524,1 104,1 Halti Enontekiö 7603442 1545026
Morganmaras 522,2 192,2 Latnjoaivi Inari 7621548 3453431
Karhutunturi 520,5 255,5 Sorsatunturi Salla 7457285 4461898
Geatgebassi 517,5+ 110 Avzegazoaivi Inari ja Utsjoki 7685565 3469335
Jäkäläpää 516,9 133,1 Latnjoaivi Inari 7626822 3448634 Ladnjoaivin eteläpuolella oleva Jäkäläpää
Luosto 514,2 274,2 Pyhätunturi Sodankylä 7450039 3495681
Olostunturi 510,8 250,8 Halti Muonio 7537582 2492158
Sammalvaara 510+ 160 Taivaskero Enontekiö 7579604 2483823
Äkäskero 508,2 243,2 Halti Muonio 7517973 2507129
Pyhä-Nattanen 508,2 180,7 Terävä-Nattanen Sodankylä 7559721 3515563
Akalauttapää 506,7 341,7 Halti Inari 7620439 3557587
Kätkätunturi 504,6 284,6 Halti Kittilä 7522058 2530807
Orosoaivi 504,5 134,5 Varddoaivi Utsjoki 7756075 3487902
Urretoaivi 502,8 142,8 Koarvikodds Inari 7672800 3470840
Ruka 500,4 315,4 Halti Kuusamo 7341705 4461883 Kuusamon korkein vaara.
Buresoaivi 500,3 140,3 Koarvikodds Inari 7676787 3461344
Birkeoaivi 500,2 100,2 Varddoaivi Utsjoki 7752430 3485078
Rahpesoaivi 500+ 180,0 Hammastunturi Inari 7620392 3482876

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]