Bosnia ja Hertsegovina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Bosnia ja Hertsegovinan valtiota. Bosnia ja Hertsegovina voi viitata myös tämän valtion entiteettiin, Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon.
Bosnia ja Hertsegovina
Bosna i Hercegovina (bosniaksi) (kroatiaksi)
Босна и Херцеговина (serbiaksi)
(Bosna i Hercegovina)
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg
lippu vaakuna

Europe location BHG.png

Valtiomuoto liittovaltio

Presidenttiys


Pääministeri
Nebojša Radmanović (serbi)
Željko Komšić (kroaatti)
Bakir Izetbegović (bosniakki)
Vjekoslav Bevanda (kroaatti)

Pääkaupunki Sarajevo (383 604 as.)
43°52′N, 18°25′E

Muita kaupunkeja Itä-Sarajevo,
Banja Luka, 173 748 as.
Zenica,
Tuzla, 88 521 as.
Mostar,
Bihać,
Bugojno,
Brčko,
Bijeljina,
Prijedor,
Doboj
lisää kaupunkeja

Pinta-ala
– yhteensä 51 129 km² (sijalla 125)
– josta sisävesiä merkityksetön

Väkiluku (2009) 4 613 414 (sijalla 126)
– väestötiheys 90,23 / km²
– väestönkasvu 0,28 % (2008)

Viralliset kielet bosnia, kroatia, serbia

Valuutta konvertibilna marka (BAM)

BKT (2007) sijalla 95
– yhteensä 28 166 miljoonaa USD
– per asukas 7,790 USD

HDI (2012) 0.735[1] (sijalla 81)

Elinkeinorakenne (BKT:sta)
– maatalous 14,2 %
– teollisuus 30,8 %
– palvelut 55 %

Aikavyöhyke +1
– kesäaika UTC+2

Itsenäisyys
Jugoslaviasta

5. huhtikuuta 1992

Lyhenne BA

– ajoneuvot: BIH
– lentokoneet: T9

Kansainvälinen
suuntanumero
+387

Motto Jebes zemlju koja Bosne nema!

Kansallislaulu Intermeco

Presidenttiys on jaettu kolmen eri kansallisuuden edustajien kesken. Uudet jäsenet astuivat asemaansa nelivuotiskaudelle 6. marraskuuta 2006. Bosnia ja Hertsegovinan presidenttineuvoston kolmijäsen Željko Komšić (kroaatti), Bakir Izetbegović (bosniakki) ja Nebojša Radmanović (serbi).

Bosnia ja Hertsegovina (bosn., kroatiaksi Bosna i Hercegovina, BiH, serb. Босна и Херцеговина, Bosna i Hercegovina, БиХ, BiH) ja vuosina 1990–1995 Bosnia ja Hertsegovinan tasavalta on valtio Balkanilla. Sen rajanaapureita ovat Kroatia, Montenegro ja Serbia. Bosnia ja Hertsegovinan valtio jakautuu kahteen entiteettiin: Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon sekä Serbitasavaltaan. Erillisinä käsitteinä sekä Bosnia että Hertsegovina ovat historiallis-maantieteellisiä eikä niillä nykyään ole hallinnollista merkitystä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnia ja Hertsegovina satelliittikuvassa joulukuussa 2002.

Slaavit asuttivat Bosnia ja Hertsegovinan alueen 600-luvulla[2] joissa asui Ilyri heimoja, ja 800-luvulla hallinta jakautui Serbian ja Kroatian kuningaskuntien kesken. 1000-luvulla alue tuli Unkarin kuningaskunnan hallintaan ja itsenäistyi omaksi kuningaskunnakseen noin vuonna 1100. Bosnia säilyi itsenäisenä vuoteen 1463, jolloin se liitettiin turkkilaisten johtamaan Osmanien valtakuntaan. Osmanien vallan aikana monet asukkaat kääntyivät islaminuskoon.

1800-luvun lopulla slaavilaiset nationalistiliikkeet alkoivat voimistua Bosnia ja Hertsegovinassa ja vuonna 1875 maassa puhkesi talonpoikien kapina osmanien hallintoa vastaan. Serbian, Montenegron ja Venäjän tultua kapinallisten avuksi osmanit luovuttivat Berliinin sopimuksessa vuonna 1878 Bosnia ja Hertsegovinan Itävalta-Unkarin hallintaan, vaikka muodollisesti alue säilyi osana Osmanien valtakuntaa. Vuonna 1908 Bosnia ja Hertsegovina liitettiin osaksi Itävalta-Unkaria.

Serbinationalisti Gavrilo Principin murhattua arkkiherttua Franz Ferdinandin Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914 Itävalta-Unkari julisti sodan Serbialle ja Eurooppa ajautui ensimmäiseen maailmansotaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Bosnia ja Hertsegovinasta tuli osa uutta valtiota, jonka nimeksi tuli vuonna 1929 Jugoslavian kuningaskunta.

Kun Jugoslavia oli joutunut Saksan miehittämäksi vuonna 1941, osa Bosnia ja Hertsegovinaa alistettiin kroaattinationalistiselle Ustaša-liikkeen hallinnolle, osa annettiin fasisti Italialle. Ustašan hallinto tappoi tuhansia serbejä, juutalaisia, romaneja ja Ustaša liikeen vastustajia. Josip Broz Titon johtamat kommunistiset partisaanit taistelivat Ustašaa ja saksalaisia miehitysjoukkoja vastaan. Toisen maailmansodan jälkeen Bosnia ja Hertsegovinasta tuli yksi kommunistisen Jugoslavian liittovaltion kuudesta tasavallasta.

Slovenian ja Kroatian erottua Jugoslaviasta vuonna 1991 myös Bosnia ja Hertsegovinassa alkoivat kypsyä itsenäistymispyrkimykset. Samalla etnisten ryhmien väliset jännitteet kiristyivät. Kansanäänestyksen jälkeen parlamenti julisti Bosnia ja Hertsegovinan itsenäiseksi 5. huhtikuuta 1992, ja Serbian tukemat bosnian serbit julistivat oman "Serbitasavaltansa" perustetuksi jo aiemmin 9. tammikuuta, ja niin oltiin nopeasti verisessä Bosnia ja Hertsegovinan sodassa. Sodan sekavuutta ja verisyyttä lisäsi kroaattien kääntyminen bosniakkiea vastaan vuonna 1993. Eniten sotarikoksiin ja etnisin puhdistuksiin syyllistyivät serbi ja kroaati armeija, joista suurin oli serbiarmeijan toimeenpanema Srebrenican kaupungin noin 9 000 mies- ja poikapuolisen asukkaan joukkoteloitus heinäkuussa 1995. Yhdistyneet kansakunnat on tuominnut Srebrenican joukkoteloituksen kansanmurhana. Sota loppui 21. marraskuuta 1995 allekirjoitettuun Daytonin rauhansopimukseen. Sodassa kuoli tai katosi yli 100 000 ihmistä, ja yli 1,5 miljoona on ajettu pois, pääosin bosniakkeja.[3] . Rauhansopimuksen seurauksena maassa on vielä eurooppalainen sotilasjoukko Eufor, joka korvasi Nato-johtoisen Sforin 2. joulukuuta 2004. Lisäksi maassa toimivat edelleen eurooppalaiset poliisivoimat (European Union Police Mission).

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Map Bih entities.png

Bosnia ja Hertsegovinan poliittisesta järjestelmästä sovittiin vuonna 1995 Daytonin rauhansopimuksessa. Maa ei ole täysin itsenäinen, vaan sitä valvoo kansainvälinen yhteisö YK:n kautta. Kansainvälisen yhteisön Korkein edustaja (engl. High Representative for Bosnia and Herzegovina/Office of the High Representative (OHR) in Bosnia and Herzegovina) käyttää huomattavaa määräysvaltaa maassa. Maassa on lisäksi eurooppalainen sotilasjoukko EUFOR, joka korvasi NATO-johtoisen SFOR:in:in 2. joulukuuta 2004. Euroopan unioni päätti 7. maaliskuuta 2007 vähentää joukon vahvuutta seuraavien kolmen kuukauden aikana 6 500 miehestä 2 500:aan. Lisäksi maassa on eurooppalaiset poliisivoimat (European Union Police Mission).

Maa koostuu kahdesta poliittisesta kokonaisuudesta, Bosnia ja Hertsegovinan federaatiosta (51 prosenttia maasta) ja Serbien tasavallasta (49 prosenttia). Tämän lisäksi federaatio on jaettu kymmeneen kantoniin. Federaatiolla ja serbitasavallalla on omat parlamenttinsa, presidenttinsä ja hallituksensa sekä kantoneilla kansanedustajistot ja hallintonsa. Maassa on yhteensä 700 vaaleilla valittua edustajaa ja yli 140 ministeriä. Hallintojärjestelmän ylläpitoon kuluu noin 60 prosenttia valtion budjetista.[4]

Keskushallituksen parlamentissa (Parlementarna Skupština Bosne i Hercegovine) on kaksi kamaria. Ylähuoneessa eli Kansojen talossa (Dom Naroda Bosne i Hercegovine, Дом народа) on 15 jäsentä: viisi jokaisesta kansallisuudesta. Sen jäsenet nimittävät serbitasavallan ja federaation parlamentit. Kansojen talo varmistaa, ettei mikään laki tule säädetyksi ilman, että kaikki ryhmät hyväksyisivät sen.

Edustajainhuoneessa (Predstavnički Dom, Zastupnički Dom eli Представнички Дом) on 42 jäsentä, jotka valitaan suhteellisella listavaalilla. Edustajista 28 tulee federaatiosta ja 14 serbitasavallasta. Edustajien kausi on neljä vuotta. 1. lokakuuta 2006 pidetyissä vaaleissa edustajainhuoneeseen valittiin edustajia 12 puolueesta.

Valtionpäämiehenä toimii yksi kolmijäsenisen presidenttineuvoston jäsenistä kahdeksan kuukautta kerrallaan. Jokainen jäsen edustaa eri kansallisuutta. Presidentit valitaan suoralla vaalilla nelivuotiskausiksi. Serbien presidentti valitaan serbitasavallasta sekä bosniakkien ja kroaattien presidentit federaatiosta.

Bosnia ja Hertsegovinan parlamentti vahvisti 9. helmikuuta 2007, neljä kuukautta vaalien jälkeen, maan pääministeriksi 4. tammikuuta virkaansa astuneen Nikola Špirićin, joka on serbien Itsenäisten sosiaalidemokraattien (Савез независних социјалдемократа) edustaja. Maan hallitukseen kuuluu vuosien 1992–1995 sodat päättäneen sopimuksen mukaisesti edustajia maan kolmesta suurimmasta etnisestä ryhmästä.[5] Serbejä edustaneen Špirićin hallitus oli ensimmäinen maassa ilman kansainvälistä valvontaa toiminut sitten 1992–1995-sodan. Špirićin hallitus erosi lokakuun 2007 lopulla vastalauseeksi Korkean edustajan Miroslav Lajčákin vaatimuksille vahvistaa keskushallitusta ja ajaa läpi uudistukset, jotka mahdollistaisivat maan pääsyn Euroopan unioniin. Serbian mielestä vallan siirto keskusvallalle johtaisi muslimien ylivaltaan maassa.[6] Hänet nimitettiin kuitenkin uudelleen 10. joulukuuta. Vaalit järjestettiin 3. lokakuuta 2010. Sen jälkeen hallituksen muodostaminen on venynyt yli vuoden mittaiseksi.[7]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hertsegovina on kolmiomainen alue maan eteläosassa, kolmion yksi kärki koskettaa Adrianmerta niin että maalla on lyhyt rantaviiva. Bosnian pohjoisosa on tasankoa, ja siellä sijaitsee suuri osa viljelymaista. Etelä- ja keskiosat ovat vuoristoisia. 39 % maasta on metsien peitossa. Dinaariset alpit ulottuvat etelään Serbian ja Montenegron puolelle. Vuoristossa on hiihtokeskuksia, kuten Sarajevo.[8]

Vuoristossa talvet ovat kylmiä ja kesät viileitä ja sateisia. Muualla talvet ovat leudompia ja kesät kuumia ja kuivia. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto.[8]

Maassa on kolme kansallispuistoa: Sutjeskan kansallispuisto maan eteläosassa lähellä Montenegron rajaa, Kozaran kansallispuisto metsäalueella pohjoisosassa ja Unan kansallispuisto Una-joen varrella maan länsirajalla. Maan korkein vuori Maglic (2386 m) sijaitsee Sutjeskan kansallispuiston alueella.[9][10][11] Maan korkein putous Skakavac on 98 metriä korkea.[12]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnia ja Hertsegovinan valuutta on Bosnian ja Hertsegovinan vaihdettava markka (konvertibilna marka/конвертибилна марка). Se otettiin käyttöön vuonna 1996; se oli alkuun sidottu Saksan markkaan suhteessa 1:1. Euron käyttöönoton jälkeen se on sidottu kiinteällä kurssilla euroon.

Bosnia ja Hertsegovinan taloudellisesti merkittävimmät luonnonvarat ovat kivihiili, rauta, bauksiitti, mangaani, kupari, kromi ja puu. Muita luonnonvaroja ovat alumiini, lyijy ja sinkki. [13] Merkittävimmät vientituotteet ovat tekstiilit ja puutavara. Päävientimaat ovat Italia (29 %), Kroatia (18,5 %), Saksa (17,3 %), Itävalta (9,3 %), Slovenia (6,7 %). Päätuontimaat ovat Kroatia (24,3 %), Slovenia (15,5 %), Saksa (13,6 %), Italia (12 %), Unkari (7,6 %), ja Itävalta (6,6 %).

Rautakaivos Ljubija, joka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Prijedorista, oli jo Jugoslavian aikana Euroopan suurimpia rautakaivoksia. Vuonna 2006 Ljubija tuotti 1,2 miljoonaa tonnia rautamalmia.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1991 väestölaskennassa Bosnia ja Hertsegovinan väestöstä 44 prosenttia oli bosniakkeja, 31 prosenttia serbejä, 17 prosenttia kroaatteja ja 6 prosenttia ilmoitti olevansa ”jugoslaaveja”. Vuonna 2000 arvioitiin väestöstä olleen 48 prosenttia bosniakkeja, 37,1 prosenttia serbejä, 14,3 prosenttia kroaatteja ja 0,6 prosenttia muita. Bosniakit ovat uskonnoltaan muslimeja, serbit ortodokseja ja kroaatit katolisia. Suurin osa väestöstä kutsuu itseään bosnialaisiksi, jotta vältyttäisiin uskonnon sekoittamista arkeen. Suomen kielen kielenhuollon kannalta Bosnia ja Hertsegovinan asukkaat ovat kuitenkin bosniahertsegovinalaisia. [14][15]

Vuonna 2007 arvioitiin, että Bosnia ja Hertsegovina saavuttaa todennäköisesti YK:n vuosituhattavoitteista viisi, ja muiden kahden saavuttaminenkin on mahdollista. Nämä kaksi ovat peruskoulutukseen ja kestävään kehitykseen liittyvät tavoitteet.[16]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnialaisessa ruokakulttuurissa on vaikutteita sekä Turkista että Itä-Euroopasta. Kaalia ja lihaa syödään paljon, Bosanski Ionac on liha-kaalipata. Cevapcici-lammasmakkaroita syödään litteän leivän kanssa, ja suolaisia ja makeita piiraita leivotaan monenlaisia.[8]

Unescon maailmanperintöluettelossa on Bosniasta ja Hertsegovinasta kaksi kohdetta: Mehmed Paša Sokolovićin silta Višegradissa sekä Mostarin vanha kaupunki ja vanha silta.[17]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnia ja Hertsegovinan historian tärkein kansainvälinen urheilutapahtuma oli Sarajevossa 7.-19. helmikuuta 1984 järjestetyt XIV talviolympialaiset.

Maan suosituin urheilulaji on jalkapallo. Laji sai alkunsa vuonna 1903 mutta sen suosio kasvoi huomattavasti toisen maailmansodan jälkeen. Sarajevo (1967 ja 1984) ja Željezničar (1972) ovat molemmat voittaneet Jugoslavian mestaruuden. Entisen Jugoslavian jalkapallomaajoukkueessa pelasi useita bosnialaisia kuten Josip Katalinski, Dušan Bajević, Miroslav "Ciro" Blažević, Ivica Osim, Safet Susic, ja Mirsad Fazlagić. Merkittävimpiä nykyisiä bosnialaispelaajia ovat muun muassa Vedad Ibišević, Edin Džeko, Sejad Salihović ja Zvjezdan Misimović. Maajoukkue pääsi karsinnoista vuoden 2014 MM-kisoihin.

Bosnia ja Hertsegovina oli mestari lentopallossa vuoden 2004 paralympialaissa. Monet joukkueen pelaajista olivat menettäneet jalkansa Bosnian sodassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 2013 Human Development Report (arabiaksi, kiinaksi, englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, venäjäksi, portugaliksi, saksaksi)
 2. Geographica maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 259. Almagest OY, 2008. ISBN 978-3-8331-4130-0.
 3. Bosnia-Hertsegovinan sisällissodan uhrilukua tarkistettu reilusti pienemmäksi Helsingin Sanomat, 23.7. 2008.
 4. Bosnia Herzegovina Update European Forum for Democracy and Solidarity. Viitattu 14.02.2007.
 5. RFE/RL NEWSLINE Vol. 11, No. 27, Part II, 12 February 2007
 6. Bosnian PM resigns over reforms BBC. Viitattu 01.11.2007.
 7. http://www.rferl.org/content/bosnians_protest_year_long_government_stalemate/24347819.html
 8. a b c Bosnia and Herzegovina Countries and their cultures
 9. Sutjeska national park Bosnia travel
 10. Kozara National Park Bosnia travel
 11. Una national park Explore Bosnia
 12. Henna Vainio: Selviytyjien kaupunki. Aamulehti, 23.3.2011, s. B29.
 13. Bosnia-Hertsegovina: Maaprofiili (Finpro)
 14. Jukka Korpela: Nykyajan Kielenopas: Erisnimien ja vieraiden sanojen taivutus Viitattu 6.3.2009.
 15. Maat, pääkaupungit ja kansalaisuudet Kotimaisten kielten tutkimuskeskus
 16. Progress by Goal 2007. Millennium Goal Monitor. Viitattu 17.4.2010.
 17. Properties inscribed on the World Heritage List Unesco. Viitattu 14.4.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bosnia ja Hertsegovina.