Valtionpäämies

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Valtionpäämies on nimityksensä mukaan valtion ylin johtaja. Useimmilla valtionpäämiehillä on poliittista valtaa, mutta nykyisin ei läheskään kaikilla. Sen sijaan edelleen on kaikkien valtionpäämiesten tehtävä olla valtion symboli. Sanan mies-lopusta huolimatta valtionpäämies voi olla nainenkin.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historian saatossa on ollut erilaisia valtionpäämiehen asemia, ja valtionpäämiehestä on käytetty monia eri nimityksiä ja arvonimiä. Nykyisin valtionpäämies on tasavalloissa tyypillisesti presidentti, monarkioissa monarkki (kuningas, kuningatar keisari, ruhtinas emiiri) tai monarkin edustajana kenraalikuvernööri tai monarkin ollessa estyneenä valtionhoitaja.

Tasavalloissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavalloissa valtionpäämies valitaan vaalilla. Tyypillisesti, jos asema on pelkästään symbolinen, valinnan tekee parlamentti, yleensä molemmat kamarit yhdessä tai muuten laajennettuna, ansioituneiden valtiomiesten joukosta. Jos valtionpäämies on toimeenpanovallan haltija, valinta tehdään ainakin epäsuorasti kansanäänestyksellä.

Monarkiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkiassa valtionpäämiehen tavallisin arvonimi on kuningas. Useimmissa nykyisissä monarkioissa hallitsija on kuitenkin täysin päivänpolitiikan ulkopuolella eikä osallistu kuin symbolisiin tilaisuuksiin. Niissä entisissä Britannian siirtomaissa, kuten Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, joissa Yhdistyneen kuningaskunnan monarkki on valtionpäämies, häntä edustaa kenraalikuvernööri. Käytännössä kuvernöörin kuitenkin valitsee valtion pääministeri. Hän on yleensä täysin politiikan ulkopuolinen henkilö.

Monarkiassa monarkin ollessa estyneenä nimitetään valtionhoitaja. Näin esimerkiksi Suomessa ennen tasavaltalaisen valtiomuodon vahvistamista ja Unkarissa vuosikymmenten ajan maailmansotien välissä hallinnut Miklós Horthy.

Erikoisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä valtiolla on yksi valtionpäämies, mutta on ollut olemassa valtioita, joista muodollinen valtionpäämies on puuttunut (Viro 19181934) ja toisaalta valtioita, joissa on useampi valtionpäämies. Esimerkiksi Sveitsissä ja Bosnia ja Hertsegovinassa valtionpäämiehen tehtävää hoitaa vuorollaan liitto- tai presidenttineuvoston jäsen, ja San Marinossa on kaksi kapteeni-valtionhoitajaa (Capitani Reggenti) Rooman tasavallan esimerkin mukaan, jossa oli kaksi konsulia.

Erikoisia tai ainutlaatuisiksi katsottavia valtionpäämiehen nimityksiä ovat paavi, kalifi, Führer, lordiprotektori ja riigivanem (valtakunnanvanhin).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]