Luettelo nykyisistä valtioiden ja hallitusten päämiehistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo nykyisistä valtioiden ja hallitusten päämiehistä.

Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltioiden valtionpäämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasian valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Afganistanin lippu Afganistan islamilainen tasavalta
presidentti Hamid Karzai
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan tasavalta presidentti İlham Əliyev pääministeri Artur Rasizade
Bahrainin lippu Bahrain absoluuttinen monarkia kuningas Hamad bin Isa Al Khalifa pääministeri Khalifa ibn Salman Al Khalifa
Bangladeshin lippu Bangladesh kansantasavalta presidentti Zellur Rahman pääministeri Sheikh Hasina
Bhutanin lippu Bhutan perustuslaillinen monarkia kuningas Jigme Khesar Namgyal Wangchuck pääministeri Jigme Thinley
Brunein lippu Brunei absoluuttinen monarkia
Filippiinit tasavalta
presidentti Benigno Aquino III
Indonesia tasavalta
Intia tasavalta presidentti Pratibha Patil pääministeri Manmohan Singh
Iran islamilainen tasavalta hengellinen johtaja Ali Khamenei presidentti Mahmoud Ahmadinejad
Irak tasavalta presidentti Jalal Talabani pääministeri Nouri al-Maliki
Israelin lippu Israel parlamentaarinen demokratia presidentti Shimon Peres pääministeri Benjamin Netanyahu
Itä-Timor tasavalta presidentti Taur Matan Ruak pääministeri Xanana Gusmão
Japani perustuslaillinen monarkia keisari Akihito pääministeri Yoshihiko Noda
Jemen tasavalta presidentti Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi pääministeri Mohammed Basindawa
Jordania perustuslaillinen monarkia kuningas Abdullah II pääministeri Fayez al-Tarawneh
Kambodža perustuslaillinen monarkia kuningas Norodom Sihamoni pääministeri Hun Sen
Kazakstan tasavalta presidentti Nursultan Nazarbajev pääministeri Kärim Mäsimov
Kiina kansantasavalta presidentti Hu Jintao pääministeri Wen Jiabao
Kirgisia tasavalta presidentti Almazbek Atambajev pääministeri Omurbek Babanov
Korean tasavalta tasavalta presidentti Lee Myung-bak pääministeri Kim Hwang-Sik
Korean demokraattinen kansantasavalta kansantasavalta Kansallisen puolustuskomission puheenjohtaja Kim Jong-un Korkeimman kansan presidiumin puhemies Kim Yong-nam
Kuwait perustuslaillinen monarkia emiiri Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah pääministeri Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah
Laos kansantasavalta presidentti Choummaly Sayasone pääministeri Thongsing Thammavong
Libanon tasavalta presidentti Michel Suleiman pääministeri Najib Mikati
Malesian lippu Malesia perustuslaillinen monarkia Hallitsija (Yang di-Pertuan Agong) Abdul Halim pääministeri Najib Tun Razak
Malediivien lippu Malediivit tasavalta
Mongolian lippu Mongolia tasavalta presidentti Tsakhiagiin Elbegdorj pääministeri Sukhbaataryn Batbold
pääministeri Norovyn Altankhuyag
Myanmarin lippu Myanmar tasavalta
presidentti Thein Sein
Nepalin lippu Nepal tasavalta presidentti Ram Baran Yadav pääministeri Baburam Bhattarai
Omanin lippu Oman absoluuttinen monarkia
Pakistanin lippu Pakistan islamilainen tasavalta presidentti Asif Ali Zardari pääministeri Raja Pervaiz Ashraf
Qatarin lippu Qatar absoluuttinen monarkia emiiri Hamad ibn Khalifa pääministeri Abdullah ibn Khalifa Al Thani
Saudi-Arabia Saudi-Arabia absoluuttinen monarkia
kuningas Abdullah
Singaporen lippu Singapore tasavalta presidentti Tony Tan Keng Yam pääministeri Lee Hsien Loong
Sri Lankan lippu Sri Lanka tasavalta presidentti Mahinda Rajapaksa pääministeri D. M. Jayaratne
Syyrian lippu Syyria tasavalta presidentti Bashar al-Assad pääministeri Riyad Farid Hijab
Tadžikistanin lippu Tadžikistan tasavalta presidentti Emomalii Rahmon pääministeri Oqil Oqilov
Thaimaan lippu Thaimaa perustuslaillinen monarkia kuningas Bhumibol Adulyadej pääministeriYingluck Shinawatra
Turkin lippu Turkki tasavalta presidentti Abdullah Gül pääministeri Recep Tayyip Erdoğan
Turkmenistanin lippu Turkmenistan tasavalta
Uzbekistanin lippu Uzbekistan tasavalta presidentti Islam Karimov pääministeri Shavkat Mirzijajev
Vietnamin lippu Vietnam kansantasavalta presidentti Trương Tấn Sang pääministeri Nguyễn Tấn Dũng
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat perustuslaillinen monarkia presidentti Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan pääministeri Muhammad ibn Rašid Al Maktum

Afrikan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Algerian lippu Algeria tasavalta presidentti Abdelaziz Bouteflika pääministeri Ahmed Ouyahia
Angolan lippu Angola tasavalta
Beninin lippu Benin tasavalta presidentti Yayi Boni pääministeri Pascal Koupaki
Botswanan lippu Botswana tasavalta
presidentti Ian Khama
Burkina Fason lippu Burkina Faso tasavalta presidentti Blaise Compaoré pääministeri Luc-Adolphe Tiao
Burundin lippu Burundi tasavalta
presidentti Pierre Nkurunziza
Djiboutin lippu Djibouti tasavalta presidentti Ismail Omar Guelleh pääministeri Dileita Mohamed Dileita
Egyptin lippu Egypti tasavalta presidentti Mohammed Mursi pääministeri Kamal Ganzouri
Eritrean lippu Eritrea tasavalta
presidentti Isaias Afewerki
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka tasavalta
presidentti Jacob Zuma
Etelä-Sudanin lippu Etelä-Sudan tasavalta
Etiopia liittotasavalta presidentti Girma Wolde-Giorgis pääministeri Meles Zenawi
Gabon tasavalta presidentti Ali Bongo Ondimba pääministeri Raymond Ndong Sima
Gambia tasavalta
presidentti Yahya Jammeh
Ghana tasavalta
presidentti John Atta Mills
Guinea tasavalta presidentti Alpha Condé pääministeri Mohamed Said Fofana
Guinea-Bissau tasavalta presidentti Manuel Serifo Nhamadjo vt. pääministeri Rui Duarte de Barros
Kamerun tasavalta presidentti Paul Biya pääministeri Philémon Yang
Kap Verde tasavalta presidentti Jorge Carlos Fonseca pääministeri José Maria Neves
Kenia tasavalta presidentti Mwai Kibaki pääministeri Raila Odinga
Keski-Afrikan tasavalta tasavalta presidentti François Bozizé pääministeri Faustin-Archange Touadéra
Komorit tasavalta
presidentti Ikililou Dhoinine
Kongon demokraattinen tasavalta tasavalta presidentti Joseph Kabila pääministeri Augustin Matata Ponyo
Kongon tasavalta tasavalta
Lesotho perustuslaillinen monarkia kuningas Letsie III pääministeri Tom Thabane
Liberia tasavalta
Libya tasavalta kansallisen neuvoston puhemies Mustafa Abdul Jalil pääministeri Abdurrahim El-Keib
Madagaskarin lippu Madagaskar tasavalta presidentti Andry Rajoelina pääministeri Omer Beriziky
Malawin lippu. Malawi tasavalta
presidentti Joyce Banda
Malin lippu. Mali tasavalta presidentti Dioncounda Traoré pääministeri Cheick Modibo Diarra
Marokon lippu. Marokko perustuslaillinen monarkia kuningas Mohammed VI pääministeri Abdelilah Benkirane
Mauritanian lippu. Mauritania tasavalta presidentti Mohamed Ould Abdel Aziz pääministeri Moulaye Ould Mohamed Laghdaf
Mauritiuksen lippu Mauritius tasavalta presidentti Monique Ohsan Bellepeau pääministeri Navin Ramgoolam
Mosambikin lippu Mosambik tasavalta presidentti Armando Guebuza pääministeri Aires Ali
Namibian lippu Namibia tasavalta presidentti Hifikepunye Pohamba pääministeri Nahas Angula
Nigerin lippu Niger tasavalta presidentti Mahamadou Issoufou pääministeri Brigi Rafini
Nigerian lippu Nigeria liittotasavalta
presidentti Goodluck Jonathan
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko tasavalta presidentti Alassane Ouattara pääministeri Jeannot Ahoussou-Kouadio
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea tasavalta presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo pääministeri Vicente Ehate Tomi
Ruandan lippu Ruanda tasavalta presidentti Paul Kagame pääministeri Pierre Habumuremyi
Sambian lippu Sambia tasavalta
presidentti Michael Sata
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe tasavalta presidentti Manuel Pinto da Costa pääministeri Patrice Trovoada
Senegalin lippu Senegal tasavalta presidentti Macky Sall pääministeri Abdoul Mbaye
Seychellien lippu Seychellit tasavalta
presidentti James Michel
Sierra Leonen lippu Sierra Leone tasavalta
presidentti Ernest Bai Koroma
Somalian lippu Somalia tasavalta presidentti Sharif Sheikh Ahmed pääministeri Abdiweli Mohamed Ali
Sudanin lippu Sudan tasavalta
presidentti Omar al-Bashir
Swazimaan lippu Swazimaa absoluuttinen monarkia kuningas Mswati III pääministeri Barnabas Sibusiso Dlamini
Tansanian lippu Tansania tasavalta presidentti Jakaya Kikwete pääministeri Mizengo Pinda
Togon lippu Togo tasavalta presidentti Faure Gnassingbé pääministeri Gilbert Houngbo
Tšadin lippu Tšad tasavalta presidentti Idriss Déby pääministeri Emmanuel Nadingar
Tunisian lippu Tunisia tasavalta presidentti Moncef Marzouki pääministeri Hamadi Jebali
Ugandan lippu Uganda tasavalta presidentti Yoweri Museveni pääministeri Amama Mbabazi
Zimbabwen lippu Zimbabwe tasavalta presidentti Robert Mugabe pääministeri Morgan Tsvangirai

Euroopan valtioiden päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Alankomaiden lippu Alankomaat perustuslaillinen monarkia kuningatar Beatrix pääministeri Mark Rutte
Albanian lippu Albania tasavalta presidentti Bujar Nishani pääministeri Sali Berisha
Andorran lippu Andorra ruhtinaskunta ruhtinaskumppanit
presidentti François Hollande
piispa Joan Enric Vives Sicília
pääministeri Antoni Martí
Armenian lippu Armenia tasavalta presidentti Serž Sargsjan pääministeri Tigran Sargsjan
Belgian lippu Belgia perustuslaillinen monarkia kuningas Albert II pääministeri Elio Di Rupo
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina tasavalta presidentti Željko Komšić pääministeri Nikola Špirić
Bulgarian lippu Bulgaria tasavalta presidentti Rosen Plevneliev pääministeri Boris Borisov
Espanjan lippu Espanja perustuslaillinen monarkia kuningas Juan Carlos I pääministeri Mariano Rajoy
Georgia tasavalta presidentti Mikheil Saakashvili pääministeri Vano Merabishvili
Irlanti tasavalta presidentti Michael D. Higgins pääministeri Enda Kenny
Islannin lippu Islanti tasavalta presidentti Ólafur Ragnar Grímsson pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Iso-Britannia perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri David Cameron
Italia tasavalta presidentti Giorgio Napolitano pääministeri Mario Monti
Itävalta liittotasavalta presidentti Heinz Fischer liittokansleri Werner Faymann
Kreikka tasavalta presidentti Karolos Papoulias pääministeri Antonis Samaras
Kroatia tasavalta presidentti Ivo Josipović pääministeri Zoran Milanović
Kypros tasavalta
Latvia tasavalta presidentti Andris Bērziņš pääministeri Valdis Dombrovskis
Liechtenstein ruhtinaskunta ruhtinas Hans Adam II pääministeri Klaus Tschütscher
Liettua tasavalta presidentti Dalia Grybauskaitė pääministeri Andrius Kubilius
Luxemburg suurherttuakunta suurherttua Henri pääministeri Jean-Claude Juncker
Makedonian lippu. Makedonia tasavalta presidentti Gjorge Ivanov pääministeri Nikola Gruevski
Maltan lippu. Malta tasavalta presidentti George Abela pääministeri Lawrence Gonzi
Moldovan lippu Moldova tasavalta presidentti Nicolae Timofti pääministeri Vlad Filat
Monacon lippu Monaco ruhtinaskunta prinssi Albert II valtioministeri Michel Roger
Montenegron lippu Montenegro tasavalta presidentti Filip Vujanović pääministeri Igor Lukšić
Norjan lippu Norja perustuslaillinen monarkia kuningas Harald V pääministeri Jens Stoltenberg
Portugalin lippu Portugali tasavalta presidentti Aníbal Cavaco Silva pääministeri Pedro Passos Coelho
Puolan lippu Puola tasavalta presidentti Bronisław Komorowski pääministeri Donald Tusk
Ranskan lippu Ranska tasavalta presidentti François Hollande pääministeriJean-Marc Ayrault
Romanian lippu Romania tasavalta presidentti Traian Băsescu pääministeri Victor Ponta
Ruotsin lippu Ruotsi perustuslaillinen monarkia kuningas Kaarle XVI Kustaa pääministeri Fredrik Reinfeldt
Saksan lippu Saksa liittotasavalta presidentti Joachim Gauck liittokansleri Angela Merkel
San Marinon lippu San Marino tasavalta
kapteeni-valtionhoitajat Italo Righi
Maurizio Rattini
Serbian lippu Serbia tasavalta presidentti Tomislav Nikolić pääministeri Mirko Cvetković
Ivica Dačić
Slovakian lippu Slovakia tasavalta presidentti Ivan Gašparovič pääministeri Robert Fico
Slovenian lippu Slovenia tasavalta presidentti Danilo Türk pääministeri Janez Janša
Suomen lippu Suomi tasavalta presidentti Sauli Niinistö pääministeri Jyrki Katainen
Flag of Switzerland.svg Sveitsi valaliitto
Tanskan lippu Tanska perustuslaillinen monarkia kuningatar Margareeta II pääministeri Helle Thorning-Schmidt
Tšekin lippu Tšekki tasavalta presidentti Václav Klaus pääministeri Petr Nečas
Ukrainan lippu Ukraina tasavalta presidentti Viktor Janukovytš pääministeri Mykola Azarov
Unkarin lippu Unkari tasavalta presidentti János Áder pääministeri Viktor Orbán
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä tasavalta presidentti Alexander Lukashenko pääministeri Mihail Mjasnikovitš
Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio perustuslaillinen vaalimonarkia
Venäjän lippu Venäjä liittotasavalta presidentti Vladimir Putin pääministeri Dmitry Medvedev
Viron lippu Viro tasavalta presidentti Toomas Hendrik Ilves pääministeri Andrus Ansip

Etelä-Amerikan valtioin päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Argentiinan lippu Argentiina tasavalta
Bolivian lippu Bolivia tasavalta
presidentti Evo Morales
Brasilian lippu Brasilia liittotasavalta
presidentti Dilma Rousseff
Chilen lippu Chile tasavalta
presidentti Sebastián Piñera
Ecuadorin lippu Ecuador tasavalta
presidentti Rafael Correa
Guyana tasavalta presidentti Donald Ramotar pääministeri Sam Hinds
Kolumbia tasavalta
presidentti Juan Manuel Santos
Paraguayn lippu Paraguay tasavalta
presidentti Federico Franco
Perun lippu Peru tasavalta presidentti Ollanta Humala pääministeri René Cornejo Díaz
Surinamen lippu Suriname tasavalta
presidentti Dési Bouterse
Uruguayn lippu Uruguay tasavalta
presidentti José Mujica
Venezuelan lippu Venezuela tasavalta
presidentti Nicolás Maduro

Pohjois-Amerikan valtioin päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Baldwin Spencer
Bahaman lippu Bahama perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Perry Christie
Barbadoksen lippu Barbados perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeriFreundel Stuart
Belizen lippu Belize perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Dean Barrow
Costa Rican lippu Costa Rica tasavalta
presidentti Laura Chinchilla
Dominican lippu Dominica tasavalta presidentti Nicholas Liverpool pääministeri Roosevelt Skerrit
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta tasavalta
presidentti Danilo Medina
El Salvadorin lippu El Salvador tasavalta
presidentti Mauricio Funes
Grenada perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Tillman Thomas
Guatemala tasavalta
presidentti Otto Pérez Molina
Haiti tasavalta presidentti Michel Martelly pääministeri Laurent Lamothe
Honduras tasavalta
presidentti Porfirio Lobo Sosa
Jamaika perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Portia Simpson-Miller
Kanada perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Stephen Harper
Kuuba tasavalta
presidentti Raúl Castro
Meksikon lippu Meksiko liittotasavalta
presidentti Enrique Peña Nieto (valittu)
Nicaraguan lippu Nicaragua tasavalta
presidentti Daniel Ortega
Panaman lippu Panama tasavalta
presidentti Ricardo Martinelli
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Denzil Douglas
Saint Lucian lippu Saint Lucia perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Kenny Anthony
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Ralph Gonsalves
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago tasavalta presidentti George Maxwell Richards pääministeri Kamla Persad-Bissessar
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat liittovaltio
presidentti Barack Obama

Australia ja Oseanian valtioin päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Australian lippu Australia perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Julia Gillard
Fidži tasavalta presidentti Epeli Nailatikau vt. pääministeri Frank Bainimarama
Kiribati tasavalta
presidentti Anote Tong
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret tasavalta
presidentti Christopher Loeak
Mikronesian lippu Mikronesia liittovaltio
presidentti Manny Mori
Naurun lippu Nauru tasavalta
presidentti Sprent Dabwido
Palaun lippu Palau tasavalta
presidentti Johnson Toribiong
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II (kiistanlalainen) pääministeri
joko Peter O'Neill (nykyinen) tai
Michael Somare
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Gordon Darcy Lilo
Samoan lippu Samoa tasavalta päällikkö Tufuga Efi pääministeri Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
Tongan lippu Tonga perustuslaillinen monarkia kuningas Tupou VI pääministeri Sialeʻataongo Tuʻivakanō
Tuvalun lippu Tuvalu perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeri Willy Telavi
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti perustuslaillinen monarkia kuningatar Elisabet II pääministeriJohn Key
Vanuatun lippu Vanuatu tasavalta presidentti Iolu Abil pääministeri Sato Kilman

Osittain kansainvälisesti tunnustettujen tai käytännössä itsenäisten valtioiden valtionpäämiehet ja hallituksen päämiehet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtio valtiomuoto valtionpäämies hallituksen päämies
Abhasian lippu Abhasia tasavalta presidentti Alexander Ankvab pääministeri Leonid Lakerbaia
Etelä-Ossetian lippu Etelä-Ossetia tasavalta presidentti Leonid Tibilov pääministeri Rostislav Khugayev
Kosovon lippu Kosovo tasavalta presidentti Atifete Jahjaga pääministeri Hashim Thaçi
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Länsi-Sahara tasavalta presidentti Mohamed Abdelaziz pääministeri Abdelkader Taleb Omar
Palestiinalaishallinnon lippu. Palestiinalaishallinto tasavalta presidentti Mahmoud Abbas pääministeri Salam Fayyad
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta tasavalta presidentti Derviş Eroğlu pääministeri İrsen Küçük
Flag of Somaliland.svg Somalimaa tasavalta
Kiinan tasavallan lippu Taiwan tasavalta presidentti Ma Ying-jeou pääministeri Sean Chen
Flag of Transnistria (state).svg Transnistria tasavalta presidentti Jevgeni Ševtšuk pääministeri Pjotr Stepanov
Flag of Nagorno-Karabakh.svg Vuoristo-Karabahin tasavalta tasavalta presidentti Bako Saakyan pääministeri Araik Arutyunyan