Wikiprojekti:Suomen patsaat ja muistomerkit Wikipediaan/Wikidata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikidata on Wikipediaa tukeva tietokanta. Kun tiedot ovat Wikidatassa, ne on kirjattu yhteen kertaan keskitettyyn tietokantaan. Tiedot voidaan tallentaa kaikilla Wikipedioiden kielillä, ja ne ovat aina keskitetysti niin ajan tasalla kuin kuin mahdollista. Wikidatan tiedosta voidaan muodostaa tietolaatikoita ja luetteloita kaikenkielisiin Wikipedioihin, Wikivoyageen ja muihin wikiprojekteihin.

Wikidatan lähteenä Wikipedia ei ole riittävä, vaan tiedot tulee hyvän käytännön mukaan aina lähteistää viittauksilla joko tietokantoihin, julkaisuihin tai online-lähteisiin. Monet näistä lähteistä ovat Wikidatassa, ja silloin voi viitata Wikidata-kohteeseen ja kohteen tunnukseen tai sivunumeroon siinä.

Wikidatassa teokselle on erillinen kohde, samoin taiteilijalle, pronssi on oma kohteensa jne. Wikidata-kohteella ei tarvitse olla Wikipedia-artikkelia. Jokainen patsas on tervetullut Wikidataan, vaikka sillä ei olekaan vielä omaa artikkelia. Wikidatan kohteiden merkittävyydelle on omat määrittelyt. Jos aiheella on Wikipedia-artikkeli, se on myös tarpeeksi merkittävä Wikidataan.

Julkisen taiteen listoille luontevat kirjattavat tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikkia tietoja ei tarvitse täyttää ja näiden lisäksi voi tallentaa tarpeen mukaan muutakin tietoa. Wikipedian sivulla esitettävään luetteloon voi poimia sopivaksi katsotut ominaisuudet.

Perustiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
otsikko (P1476)merkkijonoteoksen otsikko alkuperäiskielelläTeoksen lokalisoitu nimi
tekijä (P170)kohdeluovan teoksen tai muun kohteen tekijä (kun täsmällisempää ominaisuutta ei ole)Jos taiteilijalla ei vielä ole kohdetta Wikidatassa, voit tehdä sen.
esiintymä kohteesta (P31)kohdekohde, johon ominaisuus liitetään, on esiintymä ominaisuuden arvoksi asetettavasta kohteestaTärkein tieto Wikidatassa. Mikä tämä on? Käytä kohdetta veistos (Q860861) tai sen alaluokkia, kuten esimerkiksi patsas (Q179700), ratsastajapatsas (Q659396), installaatio (Q20437094), kalvaarioryhmä (Q371752), architectural sculpture (Q3476515), kohokuva (Q245117), monumentaalinen veistos (Q3476533), sculpture capital (Q17489156), puutarhaveistos (Q4404699), (Q2334148), hautakivi (Q203443), chess piece (Q208440), (Q17489219) jne. Jos nimeä ei ole suomeksi tai se on huono, klikkaa sanaa ja anna kohteelle uusi tai parempi suomenkielinen nimi. Voit valita myös muun tarpeeseen parhaiten sopivan kohteen tai luoda puuttuvan kohteen. Vältä monenkertaista luokittelua, samoin kuin Wikipediassa. Riittää, että merkitset teoksen patsaaksi, sitä ei sen lisäksi tarvitse merkitä veistokseksi, joka on patsaan yläluokka.
lajityyppi (P136)kohdeluovan työn lajityyppi tai lajityyppi, jonka parissa taiteilija työskenteleeGenre. Käytä kohdetta julkinen taide (Q557141) tai sen alaluokkia, joita on vasta vain katutaide (Q17516) ja liikenneympyrätaide (Q1792321). Voit valita lisäksi myös muun tarpeeseen parhaiten sopivan kohteen tai luoda puuttuvan kohteen.

Lisätiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
suuntaus (P135)kohdeliterary, artistic, scientific or philosophical movement or scene associated with this person or workKäytä kuvaamaan taiteellista suuntausta, kuten esimerkiksi Kansallisromantiikka (Q263985)
esittää (P180)kohdehenkilö, paikka, aihe tai tapahtuma, jota teos esittää
muistolle (P547)kohdeminkä muistoksi paikka, monumetti, juhlapäivä onMannerheimin patsas (Q2511913) muistolle (P547) Carl Gustaf Emil Mannerheim (Q152306)
perustuu teokseen (P144)kohdeteos tai teokset, joita on käytetty pohjana aiheessa
materiaali (P186)kohdemateriaali, josta kohde koostuu
pätee osalle (P518)kohdekohteen osa, jonka tapauksessa tieto päteeKäytä tätä ominaisuutta tarkenteena, kun määrittelet ominaisuutta materiaali (P186). Esimerkki: materiaali (P186) on graniitti (Q41177), pätee osalle (P518) perustus (Q191360)
pituus (P2043)kohdekohteen pituus
korkeus (P2048)kohdevertikaalinen pituus
leveys (P2049)kohdekohteen leveys
sarja (P179)kohdesarja, joka sisältää kohteen

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
luomisajankohta (P571)aikamilloin organisaatio / kohde on perustettu / luotuTämän nimi soveltuu erittäin huonosti taideteoksille, mutta sen ei kannata antaa häiritä. Tämä on teoksen valmistuajankohta. Käytä ominaisuutta julkaisupäivä (P577), jos paljastusajankohta on eri.
julkaisupäivä (P577)aikapäivä, jolloin teos julkaistiinTämä on teoksen julkistamisen ajankohta, paljastuspäivämäärä.
paljastuksen toimittaja (P1656)kohdehenkilö, joka paljastaa patsaan, veistoksen, muistomerkin tai muistolaatan tms.
tilaaja (P88)kohdehenkilö tai organisaatio, joka tilasi taideteoksen
valmistuspaikka (P1071)kohdepaikka, jossa kohde valmistettiin
omistaja (P127)kohdekohteen laillinen omistajaVoit kirjata tarvittaessa koko omistajahistorian käyttämällä tarkenteita.
merkittävä tapahtuma (P793)kohdekohteeseen liittyvä merkittävä tapahtumaJos teos on siirretty, myyty, varastettu, tuhoutunut tms. anna tälle ominaisuudelle tapahtumaa vastaava kohde arvoksi. Esimerkiksi vihkimistilaisuus (Q1417098). Anna päivämäärä tarkenteena.
mahdollinen tekijä (P1779)kohdekun teoksen tekijästä on huomattavaa epävarmuutta
(P794)kohdeEsimerkiksi tekijä (P170) (P794) avustaja (P767)

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
kuva (P18)kohdeaiheeseen liittyvä kuvasilloin kun teoksesta on olemassa kuva Wikimedia Commonsissa
video (P10)kohdeaiheeseen liittyvä videotiedosto
Commons-luokka (P373)kohdeWikimedia Commonsissa olevan luokan nimi, joka sisältää tähän kohteeseen liittyviä tiedostoja (ilman Category:-etuliitettä)
Commons-galleria (P935)kohdename of the Wikimedia Commons gallery page(s) related to this item (is suitable to allow multiple links to more gallery pages)

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voit käyttää useampia sijainnin ominaisuuksia rinnakkain.

Kerro ominaisuudella sijainti (P276) tarkka kohde, jossa taideteos sijaitsee, esimerkiksi haustausmaa, puisto, tori. Paikalla on oltava Wikidata-kohde. Anna jokaiselle teokselle ominaisuus sijaitsee hallinnollisessa yksikössä (P131), johon voit laittaa kunnan tai sen muun hallinnollisen osa-alueen. Jos kohde sijaitsee erityisessä luonnonmuodostelmassa, kuten saarella, käytä ominaisuutta sijaitsee maantieteellisessä kohteessa (P706). Osoitteen voit sijoittaa ominaisuuteen katuosoite (VANHENTUNUT) (P969).

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
sijaitsee hallinnollisessa yksikössä (P131)kohdekohde sijaitsee mainitun hallinnollisen yksikön alueellaMerkitse tarkin mahdollinen hallinnollinen alue: kylä, kaupunginosa, kunta
sijainti (P276)kohdekohteen sijainti. Mikäli kyseessä on hallinnollinen alue, käytä arvoa P131. Mikäli kyse on luonnonkohteesta, käytä arvoa P706.Käytä tätä kertomaan tarkka paikka, joka ei ole hallinnollinen eikä maantieteellinen, kuten esimerkiksi Kaisaniemen puisto. Paikalla on kuitenkin oltava kohde Wikidatassa.
sijaitsee maantieteellisessä kohteessa (P706)kohdelocated on the specified landform. Should not be used when the value is only political/administrative (P131) or a mountain range (P4552).Käytetään kertomaan sijaintia maantieteellisessä kohteessa, esimerkiksi saarella
katuosoite (P6375)merkkijonokohteen koko katuosoiteKirjoita osoite, jos se on tiedossa. Koko osoite voidaan kirjoittaa tähän ominaisuuteen: katu, talonumero, postinumero, paikkakunta jne.
koordinaatit (P625)koordinaatitkohteen maantieteelliset koordinaatit
valtio (P17)kohdevaltio, jossa kohde sijaitseeTutkitaan käytäntöjä. Tämä on periaatteessa tarpeeton, jos kunta tai muu paikka on merkitty.

Lähdetiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen Wikidataan tehtävä esitys tarvitsee tuekseen lähteen. Tässä suomenkielisiä neuvoja lähteen tekemiseksi.

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
kuvaileva URL (P973)kohdekohteesta kertovan sivun URLAnna teosta kuvaava, kokoelmaa edustava lähde.
inventaarionumero (P217)merkkijonomerkintä, joka toimii esineen tai esinejoukon tunnisteena kokoelmassaluettelonumero
luettelointitunnus (P528)merkkijonokohteen tunnus luettelossa, käytetään tarkenteen P972 (luettelo) kanssaluettelonumero
kokoelma (P195)kohdetaide- tai museokokoelma, johon kohde kuuluuLisää tarkenne: kokoelma (P195)
lähde-URL (P854)URLkäytetään internetosoitteille lähteissäLisää viite: lähde-URL (P854)
viittauspäivä (P813)aikapäivä, jolloin tieto haettiin tietokannasta tai verkkosivultaLisää viitteen takenne: viittauspäivä (P813)
viralliset kotisivut (P856)kohdetämän kohteen viralliset kotisivut

Auktoriteettitietokannat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kansalliset ja kansainväliset luetteolot kirjaavat taideteoksia ja antavat niille oman tunnuksen luetteloissaan. Alla olevaan listaan voi merkitä luetteloita, joista on löytynyt suomalaisia julkisia taideteoksia.

ominaisuusarvon tietotyyppiominaisuuden kuvausehdotettu arvo
kulttuuriperintökohteen luokitus (P1435)kohdeheritage designation of a cultural or natural site

Tee haku Wikidatassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso listaa Helsingin julkisesta taiteesta Wikidatassa. Hakutulos esitetään listana, karttana tai kuvina. Ehtona listautumiselle ovat

 • Teoksella on Wikidata-kohde
 • Sille on annettu ominaisuus lajityyppi on julkinen taide
 • Ominaisuus sijaitsee hallinnollisessa yksikössä on Helsinki tai jossain sen hallinnollisessa alayksikössä

Lista täydentyy sitä mukaa, kun teostietoja viedään Wikidataan ja niille annetaan tarvittavat ominaisuudet.

Listeria-bot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listeria-botilla pystytään luomaan automaattisia listoja. (esimerkki: fi, en, sv, de, ru)

Esimerkkilista Helsingin julkisesta taiteesta. Lista täydentyy sitä mukaa kun teostiedot täydentyvät.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehtona listautumiselle ovat

Lista täydentyy sitä mukaa, kun teostietoja viedään Wikidataan ja teosten Wikidata-kohteille annetaan tarvittavat ominaisuudet. Hakuehtoja voi muuttaa tarpeen mukaan. Wikidatassa olevia tietoja voi muokata suoraan listasta käsin.

Tämä lista on luotu Wikidatassa olevaa dataa käyttämällä ja sitä päivittää määräajoin botti.
Listan sisälle tehdyt muokkaukset poistetaan seuraavassa päivityksessä!
teos sijainti kunta tai kaupunginosa koordinaatit tekijä(t) Tehty Paljastettu kuva
16. barrikadi Saepimentum tumultuarium Ruskeasuo Helsinki 60.2019°N, 24.9073°E Antero Toikka 1995
Aamulla Maunula Helsinki 60.23206711°N, 24.9343605°E Miina Äkkijyrkkä 1978
Aleksanteri I:n rintakuva Kruununhaka 60.170042°N, 24.950347°E Ivan Martos
Aleksanteri II:n patsas Kruununhaka
Senaatintori
Helsinki 60.169494444444°N, 24.952222222222°E Johannes Takanen
Walter Runeberg
1894
11-07-29-helsinki-by-RalfR-149.jpg
Aleksis Kiven muistomerkki Kluuvi
Rautatientori
Helsinki 60.171680555556°N, 24.943911111111°E Wäinö Aaltonen 1939-10-10
Arvo Turtiaisen muistomerkki Kallio
Matti Heleniuksen puisto
Helsinki 60.184°N, 24.954°E Raimo Utriainen 1990
Ehrensvärdin hauta Suomenlinna Helsinki 60.144228°N, 24.985094°E Johan Tobias Sergel 1783
Ehrensvärd's Grave.JPG
Eino Leinon patsas Kaartinkaupunki
Esplanadin puisto
Helsinki Lauri Leppänen 1953
Elias Lönnrotin muistomerkki Kamppi Helsinki 60.166775°N, 24.93878333°E Emil Wikström 1902
Lönnrot statue (cropped).jpg
Esirippu Kluuvi
Kaisaniemen puisto
Helsinki Raimo Utriainen 1972
Fazerin kukko Kluuvi
Aleksanterinkatu
Helsinki 60.168504°N, 24.947491°E Björn Weckström 1991
Gekko Kamppi
Kampin keskus
Helsinki Pekka Paikkari
Kristina Riska
Kati Tuominen-Niittylä
2005
Haaksirikkoiset Ullanlinna
Tähtitorninvuori
Helsinki 60.1618°N, 24.9553°E Robert Stigell 1898
Haaksirikkoiset4.jpg
Havis Amanda Kauppatori Helsinki 60.1675°N, 24.951388888889°E Ville Vallgren 1906
Ville Vallgren, Havis Amanda, (1906) 1908.jpg
Ilmatar Länsi-Pasila
Helsinki
60.206°N, 24.9163°E Kari Juva 1983
Ilmatar ja sotka Taka-Töölö
Sibeliuksen puisto
Helsinki 60.1825°N, 24.91611111°E Aarre Aaltonen 1946
Kaikki on mahdollista Viikki Villu Jaanisoo
Keisarinnankivi Kauppatori Kaartinkaupunki 60.167639°N, 24.954444°E Carl Ludvig Engel 1835
Keisarinnankivihelsinginkauppatorilla.jpg
Kiikkujat Roihuvuori 60.194786°N, 25.051639°E Taisto Martiskainen
Kluuvinlahden fossiilit Aleksanterinkatu Kluuvi Tuula Närhinen
Kolmen sepän patsas Helsinki
Kluuvi
60.168678°N, 24.940933°E Felix Nylund 1932
Kolmen sepän patsas.JPG
Kuppi kummaa Vuosaari Helsinki 60.205179°N, 25.147546°E 2019 2019-10-30
Kuru Tallinnanaukio Itäkeskus Kimmo Schroderus
Kuukkeli (taideteos) Kalasatama 60.185344°N, 24.980829°E Villu Jaanisoo
Lasse Virénin patsas Töölö 60.6693°N, 25.85361667°E Terho Sakki
Lyhdynkantajat Helsingin päärautatieasema Helsinki 60.170666666667°N, 24.941497222222°E Emil Wikström 1914
Figuren am Hauptbahnhof Helsinki 01.jpg
Mannerheimin patsas Mannerheiminaukio Helsinki
Kluuvi
60.171567°N, 24.936283°E Aimo Tukiainen
Oskari Jauhiainen
Heikki Häiväoja
Kain Tapper
Osmo Sipari
1960-06-04
Mannerheimin aukio.jpg
Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki Eira 60.15402222°N, 24.93844986°E Oskari Jauhiainen
Natura Vallila 60.19058333°N, 24.95205556°E Kimmo Kaivanto
Olen itä olen länsi Talinranta Pekka Jylhä
Olo n:o 22 Hietalahti Helsinki
Hietalahti
60.1612°N, 24.9286°E Q47484407
Marko Vuokola
2000
Paavo Nurmi Taka-Töölö Helsinki 60.184444444444°N, 24.9275°E Wäinö Aaltonen 1952
1925
Pekka-koira Kaivopuisto Emil Cedercreutz 1932 1934
Sibelius-monumentti Sibeliuksen puisto Helsinki 60.181944444444°N, 24.913472222222°E Eila Hiltunen 1967-09-07
Sibelius park3.jpg
Soihtu Tokoinranta Kallio 60.18058056°N, 24.94608889°E Aimo Tukiainen
Stoa Itäkeskus Hannu Siren
Suomenlinnan vankileirin muistopaikka Iso Mustasaari Suomenlinna Marja Kanervo
Työläisäiti Alppiharju Panu Patomäki
Urho Kekkosen muistomerkki Töölö 60.17658333°N, 24.93155°E Pekka Jylhä
Urhokekkosenmuistomerkki.jpg
Vapaaheitto Munkkiniemen yhteiskoulu Munkkiniemi 60.19991667°N, 24.87738056°E Juhana Blomstedt
Vedenkantaja Tove Janssonin puisto Helsinki 60.168°N, 24.9618°E Viktor Malmberg 1923
Vedenkantaja Viktor Malmberg.JPG
Veteen piirretty viiva Kalasatama Timo Heino
Vuoden 1918 kansalaissodan uhrien muistomerkki Taka-Töölö Helsinki 60.19088889°N, 24.9255°E Taisto Martiskainen 1970
Automaattisesti luodun listan loppu.

Työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikidatassa olevat julkisen taiteen teokset kartalla.

#defaultView:Map
SELECT DISTINCT 
# ?item (substr(str(?item),32,250) as ?wd) 
 ?item
 ?itemLabel
 ?p2795_fi
 ?country ?countryLabel
 ?adm ?admLabel
 ?subadm ?subadmLabel
 ?sijainti_276 ?sijainti_276Label
 ?sijainti_706 ?sijainti_706Label
 ?lat ?long 
 ?authors ?authorsLabel
 ?year
 ?mapcoords
WHERE
{
 ?item wdt:P136/wdt:P279* wd:Q557141 .
 ?item wdt:P17 wd:Q33 .
 ?item wdt:P17 ?country     
 OPTIONAL { ?item wdt:P170 ?authors }
 OPTIONAL { ?item wdt:P625 ?mapcoords }
 OPTIONAL { ?item p:P625 ?coords . ?coords psv:P625 ?coordinate_node . ?coordinate_node wikibase:geoLatitude ?lat . ?coordinate_node wikibase:geoLongitude ?long . }
 OPTIONAL { ?item wdt:P2795 ?p2795_fi } 
 OPTIONAL { ?item wdt:P131 ?adm . ?adm wdt:P31 wd:Q856076 }
 OPTIONAL { ?item wdt:P131 ?subadm . ?subadm wdt:P131 ?adm } 
 OPTIONAL { ?item wdt:P276 ?sijainti_276 } 
 OPTIONAL { ?item wdt:706 ?sijainti_706 }  
 OPTIONAL { ?item wdt:P571 ?pubdate
      BIND(str(YEAR(?pubdate)) AS ?year)
      } 
 SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "fi" }
 }
ORDER BY ?itemLabel

Kokeile

Wikiprojekti julkiselle taiteelle Wikidatassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä käytännöt kannattaa siirtää pikaisesti Wikidataan, jotta julkisen taiteen mallintaminen tehtäisiin yhtenevästi eri maissa. WikiProject Visual arts/Item structure on olemassaoleva projekti, jonka laajennukseksi julkisen taiteen osio kannattaa lisätä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]