Erottaja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa Erottajaa ja Erottajankatu pohjoisesta nähtynä. Kuvassa näkyy myös tunnettu arvokiinteistö Rake-talo, jossa sijaitsee myös Rake-osakeyhtiön pääkonttori.
Eteläesplanadi 24:n (Erottajankatu 19) julkisivua Erottajan puolella.

Erottaja (ruots. Skillnaden) on Mannerheimintien eteläpäässä Helsingin keskustassa sijaitseva pieni aukio. Mannerheimintien lisäksi samalta aukiolta johtavat myös Eteläesplanadi itään Kauppatorille, lyhyt Erottajankatu etelään sekä Bulevardi länteen Hietalahden suuntaan. Mannerheimintien ja Eteläesplanadin risteys on välimatkapiste, josta etäisyydet Helsingin ja muiden paikkakuntien välilä lasketaan.[1]

Nimensä Erottaja on saanut siitä, että 1800-luvulla Erottaja-tori ja Erottajankatu erottivat varsinaisen kaupungin sen länsipuolella olleesta niin sanotusta Uudenmaan esikaupungista eli nykyisistä Kampin ja Punavuoren kaupunginosista. Nykyäänkin Kampin ja Kaartinkaupungin raja kulkee Erottajankatua pitkin. Se on samalla myös kahden erisuuntaisen ruutukaava-alueen rajana.

Erottajalla, Esplanadin puiston länsipäässä, sijaitsee Svenska teatern (Ruotsalainen teatteri). Sen edessä on Lauttasaareen johtavan bussilinjan 20 pääte­pysäkki. Erottajan kautta kulkevat myös raitiolinjat 1 (EiraBulevardiTöölöSörnäinenKäpylä), 3 (OlympiaterminaaliEira–ErottajaBulevardiKallioTöölö), 6 (ArabiaHietalahti) ja 10 (KirurgiPikku Huopalahti) sekä bussi­linja 24 (Merikatu–Seurasaari). Erottajalle, Svenska teaternin ja Eteläesplanadin väliselle aukiolle pystytetään syksyllä 2017 kuvanveistäjä Eva Langen 4-osainen ”Flera delar – En helhet” (monta osaa, yksi kokonaisuus) -niminen veistos.[2]

Jatkosodan aikana 8. marraskuuta 1942 yksi neuvostoliittolainen pommikone yllätti Helsingin ilmatorjunnan ja pudotti kaksi pommia Erottajalle. Räjähdyksissä sai surmansa 50 ja haavoittui 114 elokuvateatterista poistumassa ollutta ihmistä.[3]

Erottaja kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erottaja noin vuonna 1900.

Erottaja on kallein tontti Monopoly-lautapelin suomenkielisessä painoksessa. Erottaja on myös kirjailija Karo Hämäläisen vuonna 2011 ilmestyneen finanssitrillerin nimi. Romaanin keskeiset tapahtumat sijoittuvat Rake-talossa toimivaan fiktiiviseen Erottaja Investment Partners -nimiseen varainhoitoyhtiöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ely-keskuksen Liikenteen asiakaspalvelu 18.3.2015
  2. Kaisa Paastela: Neljän veistoksen moderni taideteos hyväksyttiin ydinkeskustaan helsinginuutiset.fi. Viitattu 27.9.2016.
  3. Suomi sodassa – talvi- ja jatkosodan tärkeät päivät, s. 308. 2. tark. p. Helsinki: Valitut palat, 1983. ISBN 951-9078-94-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]