Hesperian puisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hesperian puisto.jpg

Hesperian puisto (ruots. Hesperiaparken) on Helsingissä Töölönlahden länsirannalla sijaitseva puisto. Se rajoittuu lännessä Mannerheimintiehen, etelässä Finlandia-talon ja pohjoisessa Suomen Kansallisoopperan ja -baletin tonttiin. Rannassa puisto kuitenkin ulottuu kapeana kaistaleena Helsinginkadulle saakka, jonka toisella puolella on Eläintarhan puistoalue. Hesperian puiston eteläosalla on myös nimi Hakasalmen puisto, mutta sillä ja varsinaisella Hesperian puistolla ei ole selvää rajaa.

Nykyisen puiston paikalla sijaitsivat aikoinaan Töölön kylän suurimmat pellot.[1] 1800-luvulla alue oli vielä selvästi varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, ja siellä sijaitsi Hesperia-niminen huvila-alue ja ulkoravintola. Sen vuokra-aika päättyi vuonna 1892, minkä jälkeen alue jäi puistoksi.[2] Sen ja samalla nykyisen puiston nimi johtuu antiikin kreikkalaisten käyttämästä läntisten maiden nimestä Hesperia[2], jolla tarkoitettiin yleensä Espanjaa tai Italiaa.[3] Sen mukaan ovat saaneet nimensä myös Mannerheimintieltä puiston kohdalta länteen johtavat Pohjoinen ja Eteläinen Hesperiankatu, niiden välissä oleva kapea puistovyöhyke Hesperian esplanadi ja lähellä sijaitseva Hesperian sairaala. Myös Mannerheimintien varrella sijaitseva hotelli, nykyinen Crowne Plaza, oli alun perin nimeltään Hotelli Hesperia.[4]

Hesperian puistossa sijaitsevat Urho Kekkosen muistomerkki ja Larin Parasken patsas. Töölönlahden rantaa pitkin kulkee jalankulku- ja pyörätie, jonka varrelle on istutettu pitkä rivi hopeapajuja.

Välittömästi puiston pohjoispuolella sijaitsi 1960-luvulle saakka Töölön sokeritehdas.[5][vanhentunut linkki] Sinne johti puiston poikki, rannalla olevan jalankulkutien vieressä, läheiseltä ratapihalta alkanut pistoraide, joka alkujaan oli kapearaiteinen, mutta muutettiin myöhemmin leveäraiteiseksi. Sokeritehdas muutti Kirkkonummelle vuonna 1965[5], jolloin myös pistoraide purettiin. Sen jälkeen suurin osa tontista oli pitkään tyhjillään. Vasta 1990-luvun alussa sinne rakennettiin Suomen kansallisooppera, ja samalla puistoa laajennettiin liittämällä siihen osa entisestä tehdastontista. Tonttia aikoinaan ympäröineestä tiilimuurista on rantatien varrella yhä osa jäljellä.

Alvar Aallon vuonna 1961 laatiman Helsingin keskustasuunnitelman mukaan Hesperian puistoon olisi aivan Töölönlahden rantaan rakennettu rivi julkisia rakennuksia.[6] Niiden ja Mannerheimintien väliin olisi jäänyt kapeahko puistovyöhyke.[7] Kaupunginvaltuusto hyväksyikin suunnitelman,[8] mutta koska se sai osakseen myös runsaasti vastustusta, se myöhemmin hylättiin. Uusi asemakaava, jossa rantaan sijoitetut tontit poistettiin, vahvistettiin vuonna 1985.[9] Suunnitelman mukaisesti oli rakennettu vain eteläisin ehdotetuista rakennuksista, Finlandia-talo.[6] Sen tontiksi lohkaistiin alue puiston eteläpäästä. Siellä oli aikaisemmin sijainnut urheilukenttä, jota käytettiin etenkin pesäpallokenttänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saulo Kepsu: Uuteen maahan: Helsingin ja Vantaan vanha asutus ja nimistö, s. 176. Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2005. ISBN 951-746-723-0.
  2. a b Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, s. 100. Helsingin kaupunki, 1970.
  3. Otavan iso Fokus, 2. osa (Em-Io), s. 1062, art. Hesperia. Otava, 1973. ISBN 951-1-00272-4.
  4. Crowne Plaza Hotel agoda.fi. Viitattu 15.10.2011.
  5. a b Finlandiapuisto, historia ja arkkitehtuuri Helsingin kaupunki. Viitattu 15.10.2011.
  6. a b Alvar Aallon keskustasuunnitelma ja Finlandia-talo Finlandia-talo. Viitattu 22.2.2016.
  7. Vuonna 1967 vahvistettu Hesperian puiston ja sen lähiympäristön asemakaava Helsingin kaupungin paikkatietopalvelu. Viitattu 15.10.2011.
  8. Matti ja Sari Vesikansa: Kantakaupunkimme - ajatuksia Helsingin keskusta-alueen kehittämisestä, s. 101. Helsinki-seura, 1977. ISBN 951-9418-01-6.
  9. Vuonna 1985 vahvistettu asemakaava Helsingin kaupungin paikkatietopalvelu. Viitattu 15.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]