Luettelo lentokoneista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo lentokoneista tyypin, valmistajan ja prototyypin ensilennon vuoden, tai jossain tapauksissa käyttöönottovuoden mukaan järjestettynä.

Siviililentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suihkukoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potkuriturbiinikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potkurilentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisilmailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purjelentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Airspeed Horsa
  • Antonov A-11
  • Antonov A-13
  • Antonow A-15
  • Antonow A-7
  • Antonow A-9
  • Applebay Chiricahua
  • Applebay Mescalero
  • Applebay Zuni
  • Avo 68
  • Blohm & Voss BV 40
  • DFS 230
  • DFS Habicht
  • DFS Kranich
  • DFS Rhönsperber
  • DG-100
  • DG-1000
  • DG-200
  • DG-300
  • DG-400
  • DG-800
  • ETA (lentokone)
  • Elfe 17a
  • General Aircraft Hamilcar
  • Glasflügel Kestrel
  • Gribowski G-29
  • Grob G 102
  • Grob G 103
  • Grob G 109
  • Grob G109A (moottoripurjelentokone)
  • H101 Salto
  • Iljusin Il-32
  • Jakovlev Jak-14
  • KK-1e Utu, Suomi
  • Lange Antares 20E
  • Letov LF 107 Luňák
  • Lippisch-Ente
  • Lo100
  • Messerschmitt Me 321
  • PIK
  • PZL Bielsko SZD-30
  • PZL Bielsko SZD-36
  • PZL Bielsko SZD-50
  • PZL Bielsko SZD-9
  • PZL PW-5
  • Rolladen Schneider LS-1
  • Rolladen Schneider LS-2
  • Rolladen Schneider LS-3
  • Rolladen Schneider LS-4
  • Rolladen Schneider LS-5
  • Rolladen Schneider LS-6
  • Rolladen Schneider LS-7
  • Rolladen Schneider LS-8
  • Rolladen Schneider LS-9
  • Rolladen Schneider LSD Ornith
  • SB5
  • SG 38
  • Scheibe L-Spatz
  • Scheibe SF 25
  • Schempp-Hirth Cirrus
  • Schempp-Hirth Discus
  • Schempp-Hirth Duo Discus
  • Schempp-Hirth Janus
  • Schempp-Hirth Nimbus
  • Schempp-Hirth SHK
  • Schempp-Hirth Ventus
  • Schleicher ASH 25
  • Schleicher ASK 13
  • Schleicher ASK 16
  • Schleicher ASK 21
  • Schleicher ASW 12
  • Schleicher ASW 15
  • Schleicher ASW 19
  • Schleicher ASW 22
  • Schleicher ASW 24
  • Schleicher ASW 27
  • Schleicher ASW 28
  • Schleicher K 10
  • Schleicher K 7
  • Schleicher K 8
  • Schleicher Ka 2
  • Schleicher Ka 4
  • Schleicher Ka 6
  • Speed-Astir
  • Standard Austria S
  • Stemme S 10
  • Waco CG-4A

Lentoveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi

Venäjä/Neuvostoliitto

Berijev

  • MBR-2 (1932)
  • Be-2 eli KOR-1 (1936)
  • MDR-5 (1937)
  • MBR-7 (1939)
  • Be-2 eli KOR-2 (1940)
  • Be-8 (1947)
  • Be-6 (1948)
  • R-1 (1952)
  • Be-10 (1956)
  • Be-12 (1960)
  • Be-1 (1965)
  • Be-30 (1968)
  • VVA-14 (1972)
  • A-50 (1978)
  • A-40 (1986)
  • Be-32K (1995)
  • Be-103 (1997)
  • Be-200 (1998)
  • Be-200E kehitteillä
  • Be-112 kehitteillä
  • Be-2500 kehitteillä

Yhdistynyt kuningaskunta

Yhdysvallat

Pommittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio sisältää toisen maailmansodan aikaiset kevyet, keskiraskaat ja raskaat pommikoneet, syöksypommittajat, torpedopommittajat, rynnäkkökoneet ja uudenaikaisemmat pommittajat.

Maat on luetteloitu aakkosjärjestyksessä. Kansainvälisenä yhteistyönä toteutut on luetteloitu viimeisinä. Maakohtaisesti koneet on luetteloitu aakkosjärjestyksen ja ajan mukaan.

Italia Toinen maailmansota

Kylmä sota

Neuvostoliitto/Venäjä

Japani Toinen maailmansota

Puola

Ranska

Saksa Toinen maailmansota

Yhdistynyt kuningaskunta

Toinen maailmansota

Kylmä sota

Yhdysvallat

Toinen maailmansota

Tyynimeri

Kansainväliset

Tiedustelu- ja tutkakoneet, tankkerit ja rahtikoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävittäjälentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo sisältää torjuntahävittäjät, raskaat hävittäjät, yöhävittäjät ja suihkuhävittäjät. Monista näistäkin on tehty malleja, joita on käytetty rynnäköintiin.

Alankomaat Ensimmäinen maailmansota, jolloin Fokker toimi Saksassa

Sotien välinen aika

Toinen maailmansota

Intia

Italia Toinen maailmansota

Kylmä sota

Israel

  • Israel Air Industries Kfir, 1971.
  • Israel Air Industries Nesher, 1972.
  • Israel Air Industries Lavi, 1982.

Japani Toinen maailmansota

Kylmä sota

Kanada

Kiina

Korea

  • Korean Aerospace Industries KAI A-50 / T-50

Ranska Ensimmäinen maailmansota

Toinen maailmansota

Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Ruotsi Toisen maailmansodan jälkeinen aika

Saksa

Suomi

Toinen maailmansota

Taiwan

Tšekkoslovakia/Tšekki

Neuvostoliitto/Venäjä

Yhdysvallat

Yhdistynyt kuningaskunta

Kansainväliset

Helikopterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakovlev Jak-24 Horse

Tutkimuslentokoneet, prototyypit ja erikoismallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennätyskoneita

  • Wright Flyer, maailman ensimmäinen onnistunut moottorilentokone, ensilento 17.12.1903.
  • Vickers Vimy, ensimmäinen välilaskuton Atlantin ylilento (kaksi lentäjää) (Newfoundland - Connemara,Irlanti), 14-15.6.1917.
  • Ryan NYP "Spirit of St. Louis", ensimmäinen yksinlento yli Atlantin (New York - Pariisi) ilman välilaskua, ensilento 21.5.1927.
  • Douglas World Cruiser, ensimmäinen maailmanympärilento (välilaskuja), 1924.
  • Rutan Voyager, ensimmäinen välilaskuton maailmanympärilento ilman tankkausta.

X-lentokoneet, mm.

  • Bell X-1, lentokone, joka mursi ensimmäisenä äänivallin vaakalennossa vuonna 1946.
  • Douglas X-3 Stiletto, hitaaksi todettu nopeuskoekone.
  • North American X-15, maailman nopein yksipaikkainen miehitetty lentokone, jonka ensilento tehtiin vuonna 1959 - suurin nopeus Mach 6,7 vuonna 1967. (Sukkuloiden lentonopeus ylittää X-15-koneiden nopeuden.)

Miehittämättömiä lentokoneita

  • NASA X-43, miehittämätön scramjet-propulsion koekone, Nopeus vuonna 2004 suoritetussa kokeessa oli yli 9 Mach - suurin lentonopeus, joka on saavutettu ilmakehän happea hapettimena käyttävällä voimalaitteella. [1]
  • Northrop X-47 - miehittämötön lentokone (ensilento 2003) [2]

Sarjatuotantoon pyrkineiden koneiden prototyyppejä

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]