Hawker Hunter

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hawker Hunter Hatzerimin lentotukikohdassa Israelissa 2006.
Black Arrows -taitolentoryhmä Farnboroughin ilmailunäytöksessä vuoden 1960 tienoilla

Hawker Hunter oli brittiläinen 1950- ja 1960-luvun aliäänisuihkuhävittäjä. Hunter oli ensimmäisen sukupolven suihkuhävittäjäksi suhteellisen menestyksekäs; se palveli parinkymmenen maan ilmavoimissa ja sitä valmistettiin 1 927 Hawker-Siddeleyn ja lisenssinhaltijoiden toimesta.

Hunterin prototyyppi lensi ensi kertaa heinäkuussa 1951. Korean sodan vuoksi se oli määrätty tuotantoon jo 1950, mutta ensimmäinen tuotantokone valmistui vasta maaliskuussa 1953 ja se tuli käyttöön heinäkuussa 1954.

Kone oli varustettu neljällä 30 mm ADEN-tykillä ja heittoistuimella. Keulassa oli yksinkertainen tutka etäisyydenmittaukseen. Ensimmäinen 113 kpl verran rakennettu Hunter F.1 malli varustettiin Avon 113 -moottorilla.

Ensimmäisten koneiden polttoainekapasiteetti huomattiin pian riittämättömäksi, se riitti vain tunnin toiminta-aikaan. Väärin suunniteltujen ilmanottojen vuoksi moottori saattoi tukehtua laukaistaessa tykit ja hylsyt ajautua ilmanottoon. Äänennopeuden ylittäminen osoittautui mahdottomaksi edes syöksyssä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RAF käytti Hunter F.6 -konetta vuoteen 1963, jolloin se korvattiin English Electric Lightningilla. Rynnäkkökoneita käytettiin vuoteen 1970, jonka jälkeen joitain kappaleita oli vielä koulutuskäytössä 1990-luvun alkuun asti.

Singaporen 1971 perustetut ilmavoimat hankki 47 konetta.

Chilessä Hunterit olivat merkittävässä roolissa Salvador Allenden vallasta syösseessä vallankaappauksessa 11. syyskuuta 1973, jolloin Chilen ilmavoimien 7. laivue pommitti presidentinpalatsia, Allenden asuntoa Santiagossa ja radioasemia.

Somaliassa Siad Barren hallitus käytti Huntereita sisällissodassa vielä 1980-luvun lopulla.

Rhodesiassa Hunter FGA.9 -koneita käytettiin merkittävässä määrin ZANU/ZAPU-kapinallisia vastaan 1960- ja 1970-luvulla, ml. hyökkäyksiin rajan yli.

Zimbabwessa Huntereita käytti Laurent Kabilan hallitus toisen Kongon sodan aikana, mahdollisesti myös taisteluissa Mosambikissa.

Vuoden 1965 Toisen Kashmirin sodan aikana Intian Hunterit tuhosivat monia pakistanilaisia Patton-panssareita. Kone osoittautui tärkeäksi maahyökkäysroolissa ja pudotti myös kuusi F-86 Sabrea ja muuta konetta kahdeksan Hunterin menetyksin. Heikkoon menestykseen ilmataistelussa vaikutti koneiden pommilasti ja toiminta toimintasäteen äärirajoilla.

Vuonna 1971 Intian ilmavoimien Hunterit tuhosivat tusinoittain pakistanin T-59 ja Sherman-panssareita Longewalan taistelussa ja yhteensä lähes sata ajoneuvoa. Huntereita käytettiin myös strategisiin pommituksiin Karachin öljyteollisuutta ja Manglan patoa vastaan 4. ja 5. joulukuuta 1971.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawker Hunter - Luftwaffe Museum - Gatow-Berlin - 2007
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hawker Hunter.