Britit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Brittiläinen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo nykyajan briteistä. Muinaisesta kelttiläisestä kansasta katso Britit (kelttiläinen kansa)
Britit
Väkiluku noin 140 miljoonaa[1]
Asuinalueet Yhdistynyt kuningaskunta ja sen entiset siirtomaat, Yhdysvallat
Kielet englanti
Uskonnot pääasiassa kristinusko

Britit tai brittiläiset (engl. British, Britons) ovat Yhdistyneen kuningaskunnan (Englanti, Skotlanti, Wales, Pohjois-Irlanti), Mansaaren, Kanaalisaarten tai Britannian merentakaisten alueiden kansalaisia ja heidän jälkeläisiään.

Nimitys britit on johdettu samannimiseltä kelttiläiseltä alkuperäiskansalta, joka eli Britanniassa Forthin vuonon eteläpuolella rautakaudelta varhaiskeskiajalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittien juuret ovat hyvin hajanaiset. Niihin kuuluvat iirit, kymrit ja skotit ovat kelttien sukulaisia ja englantilaiset ovat sukua anglien ja saksien jälkeläisille anglosakseille sekä vähissä määrin normanneille.[2]

Britteinsaaret asutettiin 15 000–7 000 vuotta sitten. Ensimmäiset asukkaat saattoivat olla baskien sukulaisia. 4500-luvulla eaa. saapuivat maata viljelevät keltit saarille. He toivat mukanaan oman kielensä, josta tuli saarten valtakieli. Kansainvaellusaikana saarille saapuivat germaanikansat anglit, saksit ja juutit, jotka syrjäyttivät alkuperäisasukkaat ja työnsivät heidät länteen ja pohjoiseen. Germaaneista polveutuivat myöhemmin anglosaksit.[2] 700-luvulla saarille tulivat myös viikingit, ja normannien valloitettua Englannin 1066 alueelle muutti lisää viikinkejä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ISBN 1-85285-441-3
  2. a b Stephen Oppenheimer: Myths of British ancestry Prospect Magazine. Arkistoitu 15.10.2011. Viitattu 10.1.2010. (englanniksi)
  3. Historiallinen atlas, s. 138-141. Ullmann, 2008. ISBN 978-3-8331-5031-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.