Luettelo lentokonevalmistajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nykyisin toimivat lentokonevalmistajat (lentokonetehtaat, lentokoneiden suunnittelutoimistot)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FAI:n luetteloimia yleisilmailukoneiden valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huom! FAIn listan mukaiset tehtaiden nimet vaikuttavat osin niiden kansainvälisten myyntiyntiöiden nimiltä.

  • Diamond Aircraft Industries, Itävalta
  • Embraer, Brasilia
  • Bombardier Aerospace, Kanada
  • Murphy Aircraft Mfg. Ltd., Kanada
  • Republic Aero Vodochody a.s., Tšekki
  • Republic LET a.s., Tšekki
  • Reims Aviation Industries, Ranska
  • Air Souris Set, Ranska
  • Apex Aircraft (Robin, CAP, Alpha), Ranska
  • Avions Rans France, Ranska
  • CAP Aviation, Ranska
  • Dassault, Ranska (mikä yleisilmailukone?)
  • DynAero, Ranska
  • EADS Socata, Ranska
  • AQUILA Technische Entwicklungen GmbH
  • Grob Aerospace, Saksa
  • Israel Aircraft Industries (IAI), Israel
  • Airbus, Ranska?
  • ATR, Ranska?
  • Pilatus Aircraft Ltd., Sveitsi
  • British Systems Regional Aircraft, Englanti
  • Europa Aircraft, Englanti
  • Aero Sport, Inc., Yhdysvallat
  • Air Tractor, Inc., Yhdysvallat
  • Aircraft Manufacturing & Development Company (AMD), Yhdysvallat
  • Aviat Aircraft Inc., Yhdysvallat
  • Cessna, Yhdysvallat
  • Gulfstream Aerospace Corporation, Yhdysvallat
  • Mooney Airplane Company, Inc., Yhdysvallat
  • New Glasair LLC - New GlaStar LLC, Yhdysvallat
  • New Piper Aircraft, Inc., Yhdysvallat
  • PZL, Puola
  • Quality Aerospace, Inc, Yhdysvallat
  • Rans, Yhdysvallat
  • Raytheon Aircraft Company, Yhdysvallat
  • Scaled Composites, LLC, Yhdysvallat
  • Sino Swearingen, Yhdysvallat
  • The Boeing Company, Yhdysvallat
  • The Lancair Company , Yhdysvallat
  • Van's Aircraft, Inc., Yhdysvallat
  • Velocity Inc., Yhdysvallat
  • Visionaire Corporation, Yhdysvallat
  • Zlin, Tšekki

Toimintansa päättäneitä tai toisiin yhtiöihin sulautuneita yhtiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ABC ABC Motors Ltd Moottorivalmistaja Walton-on-Thamesistä Surreysta rakensi yhden hengen ohjaamolla ja ABC:n omalla 40 hevosvoiman Scorpion moottorilla varustetun lentokoneen. Koneen suunnittelijana oli A. A. Fletcher ja se nimettiin ABC Robiniksi. Koneen ensilento oli kesäkuussa 1929 Brooklandsissa ja se romutettiin 1932.[2]
  • AEG Saksa (keisarikunta)
  • Aeritalia, Italia, nykyisin Alenia
  • Aérospatiale, Ranska, nykyisin osa EADSia
  • Ago (Ago Flugzeugwerke G.m.b.H Ago=Aerowerke Gustav Otto), Saksa (keisarikunta)
  • Aichi, Japani
  • Aircraft Manufacturing Compaby eli AIRCO, Englanti [2]
  • Airspeed, Englanti [3]
  • Albatros Flugzeugwerke, Saksa (keisarikunta)
  • Alliance Aeroplane Co Ltd, Englanti [4]
  • Amiot, Ranska
  • Anatra, Venäjä (keisarikunta)
  • ANEC eli Air Navigation & Engineering Co Ltd, Englanti [5]
  • Ansaldo, Italia
  • Arado, Saksa
  • Armstrong Whitworth, Englanti [5]
  • Arpin, Englanti [6]
  • Arrow, Englanti [7]
  • ASL eli Aeronautical Syndicate Ltd, Englanti [7]
  • Auster, Englanti [8]
  • Austin Motor Co, Englanti [9]
  • Austin-Ball, Englanti
  • Aviatik, Itävalta-Unkari
  • Aviation Traders (Engineering) Co, Englanti [9]
  • Avro, Englanti [10]
  • BAC (British Aircraft Corporation), Englanti [11] [12]
  • Bachem, Saksa
  • BAe (British Aerospace), Englanti, nykyisin osa BAE Systems:iä
  • BAMC, Englanti [11]
  • BAT eli British Aerial Transport Company, Englanti [13]
  • Beagle, Englanti [13]
  • Beardmore, Englanti [13]
  • Blackburn, Englanti [14]
  • Bleriot, Ranska
  • Boulton Paul, Englanti [15]
  • Breguet, Ranska, nykyisin osa Dassaultia
  • Brewster, Yhdysvallat
  • Bristol, Englanti [16]
  • Britten-Norman, Englanti [17]
  • Canadair, Kanada
  • Caproni, Italia
  • CASA, Espanja, nykyisin osa EADSia
  • Caudron, Ranska
  • Carden-Baynes, Englanti [18]
  • Central, Englanti [18]
  • Chilton, Englanti [18]
  • Chrislea, Englanti [19]
  • Civilian, Englanti [19]
  • Comper, Englanti [19]
  • Consolidated, Yhdysvallat
  • Convair, Yhdysvallat
  • Corsair, Yhdysvallat
  • Cunliffe-Owen, Englanti [20]
  • Curtiss, Yhdysvallat
  • Dart, Englanti [20]
  • DASA, Saksa, nykyisin osa EADSia
  • Dassault, Ranska
  • de Bolotoff, Englanti [20]
  • Deekay, Englanti [20]
  • de Havilland, Englanti [21]
  • Deutsche Flughzeug-Werke eli DFW, Saksa (keisarikunta)
  • DINFIA, Argentiina
  • Dornier, Saksa
  • Douglas, Yhdysvallat, nykyisin osa Boeingia
  • Edgley, Englanti [22]
  • English Electric, Englanti [22]
  • ERNO, Saksan keisarikunta
  • Etrich,
  • EWS, Saksa
  • Fairchild, Yhdysvallat
  • Fairey, Englanti [23]
  • Farman, Ranska
  • Fieseler, Saksa
  • Fiat, Italia (ei enää lentokonetehdas)
  • Focke-Wulf, Saksa
  • Fokker, Saksa, Alankomaat, nykyisin Stork-Fokker (Fokker-Stork?)
  • Folland, Englanti [24]
  • Foster Wikner, Englanti [24]
  • Friedrichshafen Flugzeugbau, Saksa
  • General, Englanti [25]
  • Government Aircraft Factory, Australia
  • General Dynamics, Yhdysvallat , nykyisin osa Lockheed Martinia
  • Gloster, Englanti [26]
  • Grahame-White, Englanti [27]
  • Grumman, Yhdysvallat, nykyisin Northrop-Grumman
  • Gotha, Saksa (keisarikunta)
  • Halberstadt, Saksa (keisarikunta)
  • Hamburger Flugzeugbau, Saksa
  • Handley-Page, Englanti[27]
  • Hannover, Saksan keisarikunta
  • Hanriot, Ranska, perustaja René Hanriot
  • Hansa-Brandenburg, Saksan keisarikunta
  • Hawker[28], muuntui Hawker Siddeleyksi (HS)[29], joka sekin fuusioitui BAC:hen ja lopulta British Aerospaceen
  • Heinkel, Saksa
  • Hendy, Englanti[30]
  • Heston, Englanti[30]
  • Hillson, Englanti[31]
  • Holste, Ranska (liittyi Reims-Cessnaan 1960-luvulla)
  • Hughes Aircraft, Yhdysvallat (jatkaa tutkien jne. valmistajana?)
  • Hunting, Englanti[32]
  • IVL, Suomi
  • Jermolajev, Neuvostoliitto
  • Junkers, Saksa
  • Kawanishi, Japani
  • Lake Aircraft, Yhdysvallat
  • Lavotškin, Neuvostoliitto (jatkaa satelliittitehtaana)
  • Learjet, Yhdysvallat, nykyisin Gates-Learjet
  • Lisunov, Neuvostoliitto
  • Lockheed, Yhdysvallat, nykyisin Lockheed Martin
  • Lohner, Itävalta-Unkari
  • London & Provincial, Englanti[33]
  • Luft-Fahrzeug-Gesellschaft, LFG eli Roland, Saksan keisakunta
  • Luft-Verkehrs Gesellschaft eli LVG, Saksa (keisarikunta)
  • Luton, Englanti[33]
  • Macchi, Italia
  • Marendaz, Englanti[33]
  • Martin, Yhdysvallat, nykyisin Lockheed Martin
  • Martin-Baker, Englanti[34]
  • Martinsyde, Englanti[34]
  • McDonnell-Douglas, Yhdysvallat, nykyisin osa Boeingia
  • Messerschmitt, Saksa
  • Messerschmitt-Bölkow-Blohm, Saksa, nykyisin osa EADSia
  • Miles, Englanti[35]
  • Morane-Saulnier, Ranska
  • Myasishšev, Neuvostoliitto
  • Nakajima, Japani
  • NDN Aircraft Ltd, Englanti [36]
  • Nieuport, Ranska
  • Nord Aviation, Ranska
  • North American, Yhdysvallat
  • Northrop, Yhdysvallat, nykyisin Northrop-Grumman
  • Panavia, eurooppalainen yhtiö
  • Parnall, Englanti[37]
  • Percival, Englanti[37]
  • Petljakov, Neuvostoliitto
  • Pfalz, Saksan keisarikunta
  • Phönix, Itävalta-Unkari
  • Pobjoy, Englanti[38]
  • Polikarpov, Neuvostoliitto
  • Pomillo, Italia (1910-luvulla)
  • Portsmouth, Englanti[38]
  • Republic, Yhdysvallat
  • Rockwell, Yhdysvallat
  • Royal Aircraft Factory, Englanti[39]
  • Rumpler, Saksan keisarikunta
  • Ryan, Yhdysvallat
  • Salmson (Societe des Moteurs Salmson), Ranska
  • Saunders-Roe, Englanti[40]
  • Scottish Aviation, Englanti[41]
  • SEPECAT, eurooppalainen yhtiö
  • Shorts, Englanti[41]
  • SIAI (Societa Italiana Aviazione), Italia
  • Siemens-Schuckert, Saksa
  • Sikorsky, Venäjä (keisarikunta)
  • Societa Aeronautica Meccanica Lombarda, Italia
  • Sopwith, Englanti[42]
  • Southern, Englanti[43]
  • SPAD (Societe Pour l'Aviation et ses Derivees), Ranska
  • Spartan, Englanti[44]
  • Sud Aviation, Ranska
  • Supermarine, Englanti[44]
  • Thomas-Morse, Englanti
  • Thulin, Ruotsi
  • Trago-Mill, Englanti [45]
  • Transall, Saksa ja Ranska
  • Ungarische Flugzeugbabrik eli Ufag, Itävalta-Unkari
  • Ungarische Lloyd Flugzeug und Motorenfabrik, Itävalta-Unkari
  • Valmet Lentokoneteollisuus, Suomi
  • Valtion lentokonetehdas (VL), Suomi
  • Veljekset Karhumäki, Suomi
  • VFW, Saksa
  • Vickers, Englanti [46]
  • Voisin, Ranska
  • Vought, Yhdysvallat
  • Weser Flugzeugbau, Saksa
  • Westland, Englanti[47]
  • White and Thompson, Englanti[48]
  • Whitley, Englanti
  • Wright, Yhdysvallat
  • Yokosuka, Japani
  • Zeppelin, Saksa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • K. Munson, Ensimmäisen maailmansodan hävittäjät, Otava, Helsinki, 1969
  • K. Munson, Ensimmäisen maailmansodan pommittajat, Otava, Helsinki, 1969
  • K. Munson, Maailman lentokoneet - pommittajat, Otava, Helsinki, 1968
  • Endres, Günter: British Aircraft Manufacturers since 1908, Ian Allan Publishing, 1995 Surrey ISBN 0-7110-2409-X
  • Grey, Peter ja Thetford, Owen: German Aircraft of the First World War, Putnam, 1987 London ISBN 0-85177-809-7

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Endres s. 49
  2. a b Endres s. 6
  3. Endres s. 8
  4. Endres s. 10
  5. a b Endres s. 12
  6. Endres s. 14
  7. a b Endres s. 15
  8. Endres s. 17
  9. a b Endres s. 18
  10. Endres s. 20
  11. a b Endres s.25
  12. Endres s. 45
  13. a b c Endres s. 26
  14. Endres s. 28
  15. Endres s. 32
  16. Endres s. 36
  17. Endres s. 48
  18. a b c Endres s. 49
  19. a b c Endres s. 51
  20. a b c d Endres s. 52
  21. Endres s. 53
  22. a b Endres s. 61
  23. Endres s. 62
  24. a b Endres s. 67
  25. Endres s. 68
  26. Endres s. 70
  27. a b Endres s. 72
  28. Endres s. 77
  29. Endres s. 79
  30. a b Endres s. 82
  31. Endres s. 83
  32. Endres s. 84
  33. a b c Endres s. 85
  34. a b Endres s. 86
  35. Endres s. 89
  36. Endres s. 91
  37. a b Endres s. 92
  38. a b Endres s. 98
  39. Endres s. 99
  40. Endres s. 100
  41. a b Endres s. 103
  42. Endres s. 111
  43. Endres s. 112
  44. a b Endres s. 113
  45. Endres s. 115
  46. Endres s. 116
  47. Endres s. 121
  48. Endres s. 128

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]