Britten-Norman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Britten-Norman (virallinen nimi Britten-Norman Group, josta lyhenne BNG) on brittiläinen lentokonetehdas, jonka omistaa eräät Zawawi-suvun jäsenet (Omanin sulttaanikunnasta). Se on 2000-luvun alussa toinen kahdesta pienestä "itsenäisestä" englantilaisesta lentokonetehtaasta. Se toinen on Slingsby Aviation.

Päätuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britten-Norman on myynyt yli 1250 lentokonetta. Sen ainoa tehdas on Bembridgessä Isle of Wight -saarella. Osa koneista on koottu Romaniassa. Tehtaan koneista tunnetuin on Britten-Norman Islander, sen sotilasversio Britten-Norman Defender ja kolmimoottorinen Britten-Norman Trislander, joilla kaikilla on ollut kyky nousta lyhyiltä kentiltä (STOL). Niitä on käytetty mm. saarien väliseen liikenteeseen Isossa-Britanniassa. Niitä on käytetty eri viranomaisten toimesta (kalastuksen valvonta, poliisi) Islander on Britannian armeijan ainoa kiinteäsiipinen ilma-alus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Britten ja Desmond Norman alkoivat kehittää kasvintorjunnan levityslaitteita 1960-luvun alussa. Muutettuaan Isle of Wightille, he alkoivat suunnitella lentokoneita. Heillä oli molemmilla De Havillandin antama koulutus lentokoneiden suunnitteluun.

He tuottivat menestyneen BN-2 Islander -koneen lisäksi epäonnistuneet BN-1 Finibee ja BN-3 Nymph -koneet.

1960-luvulla he myös kehittivät pintaliitäjää (hovercraft) tytäryrityksessä nimeltä Cushioncraft Ltd. Yhtiön CC1 oli toinen onnistunut pintaliitäjä. 1970-luvulla tytäryritys myytiin British Hovercraft Corporation -yhtiölle.

Yhtion omistajuus on vaihdellut vuosien saatossa. Fairey-yhtiö osti sen vuonna 1972 ja myi sen Oerlikon-Buhlelle (joka omisti Pilatus Aircraft-yhtiön Sveitsissä). Siksi yhtiön nimi oli hetken aikaa Pilatus Britten-Norman. 1998 Zarawit ostivat yhtiön.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]