Airbus Group

Wikipedia
Ohjattu sivulta EADS
Loikkaa: valikkoon, hakuun

European Aeronautic Defence and Space Company N.V. eli EADS on suuri eurooppalainen ilmailu-, avaruus- ja puolustusvälineteollisuuden yhtiö. Se perustettiin vuonna 2000 sulauttamalla ranskalainen Aérospatiale-Matra, saksalainen DaimlerChrysler Aerospace (DASA) ja espanjalainen Construcciones Aeronáuticas (CASA).[1] Tämä strateginen toimenpide oli seurausta toisaalta näiden yhtiöiden yhdessä valmistamien Airbus-lentokoneiden menestyksestä ja toisaalta vuosikymmeniä pitkistä kansallisen sotilaslentokoneteollisuuden konsolidaatiosta Saksassa ja Ranskassa. Kylmän sodan loppu oli luonut Yhdysvaltoihin muutamien suurten alan yritysten oligopolin, jonka kilpailuun haluttiin EU-alueella valmistautua. Aseiden valmistajana EADS on toiseksi suurin Länsi-Euroopassa brittiläisen BAE Systemsin jälkeen.

Yhtiö omistaa muun muassa Airbus-lentokonevalmistajan. Elokuussa 2005 EADS osti 10 prosenttia venäläisestä Irkut-lentokonetehtaasta yli 50 miljoonan euron hintaan.lähde? Lentokoneiden valmistajana EADS on maailman toiseksi suurin yhdysvaltalaisen Boeingin jälkeen.

Omistus, liikevaihto ja yhtiön rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2007 yhtiön osakkeista 41,6 % oli listattu kuudessa eurooppalaisessa pörssissä. 58,4 % osakkeista omisti yhteenliittymä, johon kuuluivat ranskalainen holdingyhtiö SOGEADE (27,4 %), saksalainen Daimler AG (22,4 %), Espanjan valtion sijoitusyhtiö SEPI (5,5 %) ja Dubain valtion sijoitusyhtiö (3,1 %).lähde? SOGEADE-yhtiön omistavat yhdessä Ranskan valtio ja ranskalainen Lagardère-yhtiö (joka omisti entisen Matra-yhtiön). Vuoden 2011 alussa Daimlerin omistusosuus oli 15 % ja se on valmis myymään osuutensa, jolle Saksan hallitus etsii saksalaista ostajaa. [2]

Yhtiön kotipaikaksi on rekisteröity Alankomaat. Yrityksen pääkonttorit ovat Pariisissa ja Ottobrunnissa Saksassa. Yhtiön palveluksessa oli vuonna 2007 kaikkiaan 116 500 henkilöä.lähde?

EADS:llä on neljä divisioonaa:

16. joulukuuta 2008 EADS yksinkertaisti ylintä divisioonajakoaan tavoitteena "Future EADS", joka on hoikempi ja nopealiikkeisempi [3]:

 • Military Transport Aircraft Division (MTAD), joka kehitää A400M-sotilaskuljetuslentokonetta, yhdistettiin Airbusiin. Carlos Suarez, joka on johtanut MTAD-divisionnaa, piti paikkansa EADSin johtoryhmässä ja johtaa Airbus Military-yksikköä, joka on Airbusin toimitusjohtaja Tom Endersin alaisuudessa.
 • EADS Astriumia ja EADS Defence & Security (DS) divisioonia tuotiin koordinaation kautta lähemmäksi toisiaan. François Auque, joka on EADS Astriumin toimitusjohtaja, koordinoi turvallisuus-, puolustus- ja avaruustoimintoja. Stefan Zoller, joka oli ja on DS Divisioonan johtaja, raportoi François Auquelle. Näissä divisioonissa säilyi moninaisten, keskenään erilaisten tuotteiden kehittäminen, joka merkinnee myöhemmin tapahtuvaa suurempaa saneerausta.

Vuonna 2007 EADS tuotti noin 450 miljoonaa euroa tappiota. Vuonna 2008 sen myynti kasvoi 11 % yltäen 43,3 miljardiin euroon ja yhtiön voitto oli 1,6 miljardia euroa. [4]

Elokuussa 2010 EADS North American toimitusjohtaja Sean O’Keefe – entinen NASA:n johtaja – selvisi Alaskassa tapahtuneesta lento-onnettomuudesta, jossa kuoli viisi ihmistä. [5]

Elokuussa 2011 EADS Astrium Services osti ranskalaisen Vizadan, joka on toiseksi suurin Inmarsatin mobiilipalveluiden jakelija. Kauppahinta oli 960 miljoonaa dollaria. [6]


1.1.2014 alkaen EADS on muuttunut Airbus Group konserniksi. [7] samalla yhtiön rakenne on muutettu divisiooniin.

Suomessa Cassidian on 1.1.2014 alkaen osa Airbus Defence and Space divisioonaa, johon on yhdistetty entinen Astrium divisioona EADS-konsernista. [8]

EADS ja Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EADS omistaa 27 % suomalaisesta Patria Oyj:stä, jolla on pienemmässä mittakaavassa samat toimialat kuin EADSilla.

Vuonna 2005 EADS osti Nokian Private Mobile Radio -yksikön, joka valmisti TETRA-puhelinjärjestelmiä. Nykyään Suomessa toimiva yhtiö Cassidian Finland Oy (ent. EADS Secure Networks Oy) työllistää yli 350 henkilöä Helsingissä ja Jyväskylässä. Suomen yhtiö kuuluu EADS:n Cassidian-divisioonaan.

Tuotevalikoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön eri yksiköiden tuotteita ovat

 • Ariane 5 -kantoraketti
 • Satelliitit, joita valmistaa EADS Astrium Satellites -yhtiö. Tuotteita muun muassa Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä. Astrium Satellitesin tytäryhtiöitä ovat muun muassa:
  • EADS Astrium GmbH Saksassa. Siihen kuuluu mm: entinen Dornierin satelliittitehdas Friedrichshafenissa ja Bremenin tehtaat (erikoistuneet avaruusasemiin)
  • EADS Astrium SAS Ranskassa. Siihen kuuluu muun muassa entinen Aerospatialen satelliittitehdas Cannesissa ja entinen Matra-Marconin tehdas Toulousessa.
  • EADS Astrium UK Englannissa.
  • EADS Crisa Espanjassa.
  • Dutch Space Alankomaissa, jonka EADS osti vuonna 2005. Dutch Space syntyi vuonna 1995, kun Fokker ajautui konkurssiin ja sen lentokone- ja avaruusteollisuus jakautuivat eri yhtiöihin. Dutch Space valmistaa Ariane 5 -kantoraketin osia, satelliittien aurinkopaneleita ja robotiikkaa muun muassa ISS-avaruusasemalle.
  • Surrey Satellite Technology-yhtiö Englannissa
 • TETRA- ja TETRAPOL-päätelaitteet
 • Sotilaskäyttöön tarkoitetut laitteet ja komponentit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]