Luettelo kuuluisista poliittisista murhista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo henkilöistä, jotka ovat joutuneet murhatuksi poliittisen syyn takia. Luettelo on kronologinen.

Antiikista 1600-luvulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Filippos II[1] Makedonian kuningas 336 eaa. Aigai Verginasun.jpg Makedonia Pausanias
Julius Caesar Rooman diktaattori 15. maaliskuuta 44 eaa Rooma Vexilloid of the Roman Empire.svg Rooman valtakunta liberatores
Al-Afdal Shahanshah fatimidien visiiri 11. joulukuuta 1121 Fatimid flag.svg Fatimidien kalifaatti tuntematon
Al-Amir bi-Ahkami'l-Lah fatimidien kalifi 1130
Qutuz Mamelukkisulttaani 24. lokakuuta 1260 Kairo Mameluke Flag.svg Mamelukkivaltakunta Baibarsin käskystä
Juhana I Peloton[2] Burgundin herttua 10. syyskuuta 1419 Montereau-Fault-Yonne Ranskan kuningaskuntaRanska Tanneguy III du Chastel ja Jean Louvet
François Guise[3] Katolisten johtaja Ranskan uskonsodissa 24. helmikuuta 1563 Orléans, Jean de Poltrot
Louis I Condé[4] Hugenottijohtaja Ranskan uskonsodissa 23. maaliskuuta 1569 Jarnac katoliset
Gaspard de Coligny[5] 24. elokuuta 1572 Pariisi Pärttylinyön verilöyly
Vilhelm I Oranialainen[6] Hollannin vapaustaistelun johtaja 10. heinäkuuta 1584 Delft Alankomaiden lippu Alankomaat Balthazar Gérard
Henri Guise[4] Guise-puolueen johtaja 23. joulukuuta 1588 Blois Ranskan kuningaskuntaRanska tuntematon
Louis Guise[4] 24. joulukuuta 1588 Henrik III:n henkivartijat
Henrik III[7] Ranskan kuningas 2. elokuuta 1589 Saint-Cloud Jacques Clément
Henrik IV[8] 14. toukokuuta 1610 Pariisi François Ravaillac
James Sharp[9] St Andrewsin arkkipiispa 3. toukokuuta 1679 Fife  Skotlanti covenantilaiset

1700–1800-luvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Nadir Šah[10] Persian šaahi 19. kesäkuuta 1747 Fathabad Nadir Shah Flag.svg Persia Salah Bey
Pietari III[11] Venäjän tsaari 6. heinäkuuta 1762 Ropsu Venäjä Venäjä Aleksei Orlov
Kustaa III[12] Ruotsin kuningas 29. maaliskuuta 1792 Tukholma  Ruotsi Jacob Johan Anckarström
Jean-Paul Marat[13] ranskalainen jakobiinipoliitikko 13. heinäkuuta 1793 Pariisi  Ranska Charlotte Corday
Paavali I[14] Venäjän tsaari 23. maaliskuuta 1801 Pietari Venäjä Venäjä Levin von Bennigsenin johtamat salaliittolaiset (todennäköisesti)
Jean Jacques Dessalines[15] Haitin keisari 17. lokakuuta 1806 Port-au-Prince  Haiti tuntematon
Berryn herttua[16] Ranskan prinssi 13. helmikuuta 1820 Pariisi Pavillon royal de France.svg Ranska Louis-Pierre Louvel
Spencer Perceval[17] Ison-Britannian pääministeri 11. toukokuuta 1821 Lontoo  Britannia John Bellingham
Pedro Blanco Soto Bolivian presidentti 1. tammikuuta 1829 Sucre  Bolivia tuntematon
Ioannis Kapodistrias[18] Kreikan valtionhoitaja 9. lokakuuta 1831 Náfplio  Kreikka Petrobey Mavromichalisin veli ja poika
Diego Portales Chilen diktaattori 6. kesäkuuta 1837 Valparaíso  Chile kapinalliset
Jorge Córdova Bolivian entinen presidentti 23. lokakuuta 1861 La Paz  Bolivia Plácido Yáñezin miehet
Barbu Catargiu[19] Romanian pääministeri 20. kesäkuuta 1862 Bukarest  Romania tuntematon
Manuel Isidoro Belzu Bolivian entinen presidentti 23. maaliskuuta 1865 La Paz  Bolivia tuntematon
Abraham Lincoln[20] Yhdysvaltain 16. presidentti 15. huhtikuuta 1865 Washington  Yhdysvallat John Wilkes Booth
Bernardo Berro Uruguayn entinen presidentti 19. helmikuuta 1868 Montevideo  Uruguay tuntematon
Venancio Flores[21]
Gabriel García Moreno[22] Ecuadorin presidentti 6. elokuuta 1875 Quito  Ecuador
Juan Bautista Gill[23] Paraguayn presidentti 12. huhtikuuta 1877 Villarrica  Paraguay salaliittolaiset
Aleksanteri II[24] Venäjän tsaari 13. maaliskuuta 1881 Pietari  Venäjän keisarikunta Ignacy Hryniewiecki
James Garfield[25] Yhdysvaltain 20. presidentti 2. heinäkuuta 1881 Washington  Yhdysvallat Charles J. Guiteau
Sadi Carnot[26] Ranskan presidentti 24. heinäkuuta 1894 Lyon  Ranska Santo Caserio
Antonio Cánovas del Castillo Espanjan pääministeri 8. elokuuta 1897 Guipúzcoa  Espanja Michele Angiolillo
Juan Idiarte Borda[27] Uruguayn presidentti 25. elokuuta 1897 Montevideo  Uruguay Avelino Arredondo
José María Reina Barrios[28] Guatemalan presidentti 8. helmikuuta 1898 Guatemala  Guatemala Oscar Zollinger
Elisabet[29] Itävallan keisarinna 10. syyskuuta 1898 Geneve  Sveitsi Luigi Lucheni
Ulises Heureaux[30] Dominikaanisen tasavallan presidentti 26. heinäkuuta 1899 Moca  Dominikaaninen tasavalta Ramón Cáceres

1900-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900–1910-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Umberto I[31] Italian kuningas 29. heinäkuuta 1900 Monza  Italia Gaetano Bresci
William McKinley[32] Yhdysvaltain 25. presidentti 14. syyskuuta 1901 Buffalo  Yhdysvallat Leon Czolgosz
Dmitri Sipjagin[33] Venäjän sisäministeri 28. huhtikuuta 1902 Pietari  Venäjä Stepan Balmašov
Aleksanteri I[34] Serbian kuningas 11. kesäkuuta 1903 Belgrad  Serbia armeijan upseerit
Nikolai Bobrikov[35] Suomen kenraalikuvernööri 16. kesäkuuta 1904 Helsinki Venäjä Venäjä Eugen Schauman
Vjatšeslav von Plehwe[36] Venäjän sisäministeri 15. heinäkuuta 1904 Pietari Jegor Sozonov
Eliel Soisalon-Soininen[37] suomalainen prokuraattori 6. helmikuuta 1905 Helsinki Lennart Hohenthal
Kaarle I[38] Portugalin kuningas 1. helmikuuta 1908 Lissabon Portugalin lippu Portugali Alfredo Costa ja Manuel Buiça.
Guangxu Kiinan keisari 14. marraskuuta 1908 Peking Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Kiina epäiltyjä leskikeisarinna Cixi,
Li Lianying ja
Yuan Shikai[39]
Itō Hirobumi[40] Japanin pääministeri 26. lokakuuta 1909 Harbin Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Kiina An Jung-geun
Boutros Ghali[41] Egyptin pääministeri 21. helmikuuta 1910 Kairo  Egypti Ibrahim Nassif al-Wardani
Pjotr Stolypin[42] Venäjän pääministeri 14. syyskuuta 1911 Kiova Venäjä Venäjä Dmitri Bogrov
Valde Hirvikanta Turun hovioikeuden presidentti 2. lokakuuta 1911 Turku Venäjä Venäjä Bruno Forsström
Ramón Cáceres[43] Dominikaanisen tasavallan presidentti 29. marraskuuta 1911 Santo Domingo  Dominikaaninen tasavalta tuntematon
José Canalejas[44] Espanjan pääministeri 12. marraskuuta 1912 Madrid  Espanja anarkisti Manuel Pardiñas
Manuel Enrique Araujo[45] El Salvadorin presidentti 9. helmikuuta 1913 San Salvador  El Salvador kolme maanviljelijää
Francisco I. Madero[46] Meksikon presidentti 22. helmikuuta 1913 México  Meksiko armeija
José María Pino Suárez[47] Meksikon varapresidentti
Abraham González[48] Meksikon entinen sisäministeri 7. maaliskuuta 1913 Bachimba, Chihuahua  Meksiko
Yrjö I[49] Kreikan kuningas 18. maaliskuuta 1913 Saloniki  Kreikka Alexander Schinas
Franz Ferdinand[50] Itävalta-Unkarin arkkiherttua 28. kesäkuuta 1914 Sarajevo  Itävalta-Unkari Gavrilo Princip
Jean Jaurès[51] ranskalainen sosialistipoliitikko 31. heinäkuuta 1914 Pariisi  Ranska Raoul Villain
Karl von Stürgkh[52] Itävallan pääministeri 21. lokakuuta 1916 Wien  Itävalta-Unkari Friedrich Adler
Wilhelm von Mirbach-Harff[53] Saksan suurlähettiläs Neuvosto-Venäjälle 6. heinäkuuta 1918 Moskova  Neuvosto-Venäjä sosialistivallankumoukselliset
Nikolai II[54] Venäjän keisari 17. heinäkuuta 1918 Jekaterinburg  Neuvosto-Venäjä Jakov Jurovski
Hermann von Eichhorn[55] Ukrainan saksalainen sotilaskuvernööri 30. heinäkuuta 1918 Kiova Ukraina Boris Donskoi
István Tisza[56] Unkarin entinen pääministeri 31. lokakuuta 1918 Budapest  Unkari sotilaat
Sidónio Pais[57] Portugalin pääministeri-presidentti 14. joulukuuta 1918 Lissabon  Portugali José Júlio da Costa
Rosa Luxemburg[58] spartakistikapinan johtajat 15. tammikuuta 1919 Berliini  Saksa Freikorps-joukot
Karl Liebknecht[58]
Kurt Eisner[59] Baijerin pääministeri 21. helmikuuta 1919 München Anton Graf von Arco auf Valley

1920–1930-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Venustiano Carranza[60] Meksikon presidentti 21. toukokuuta 1920 Tlaxcalantongo  Meksiko Rodolfo Herreron johtamat sotilaat
Eduardo Dato[61] Espanjan pääministeri 8. maaliskuuta 1921 Madrid  Espanja katalonialaiset anarkistit
Mehmed Talat[62] turkkilainen valtiomies 15. maaliskuuta 1921 Berliini  Saksa Soghomon Tehlirian
Matthias Erzberger[63] saksalainen poliitikko 26. elokuuta 1921 Schwartzwald  Saksa Organisation Consulin jäsenet
Milorad Drašković[64] Jugoslavian sisäministeri heinäkuu 1921 Belgrad  Jugoslavia kommunisti
Ahmed Djemal[65] turkkilainen valtiomies 21. heinäkuuta 1922 Tbilisi Georgia Georgia Stepan Dzaghigian
Heikki Ritavuori[66] Suomen sisäministeri 14. helmikuuta 1922 Helsinki  Suomi Ernst Tandefelt
Walther Rathenau[67] Saksan ulkoministeri 24. kesäkuuta 1922 Berliini  Saksa Erwin Kern
Hermann Fischer
Gabriel Narutowicz[68] Puolan presidentti 16. joulukuuta 1922 Varsova  Puola Eligiusz Niewiadomski
Alois Rašín[69] Tšekkoslovakian valtiovarainministeri 18. helmikuuta 1923 Praha  Tšekkoslovakia kommunisti
Vatslav Vorovski Neuvostoliiton Italian-lähettiläs 19. toukokuuta 1923 Lausanne  Sveitsi Maurice Conradi
Juan Soldevilla y Romero[70] espanjalainen kardinaali 4. kesäkuuta 1923 Zaragoza  Espanja Los Solidarios -anarkistiryhmä
Aleksandăr Stambolijski[71] Bulgarian pääministeri 14. kesäkuuta 1923 Slavovitsa  Bulgaria vallankaappaus
Giacomo Matteotti[72] italialainen kansanedustaja 10. kesäkuuta 1924 Rooma Italia Italia italialaiset fasistit
Symon Petljura[73] ukrainalainen valtiomies 25. toukokuuta 1926 Pariisi  Ranska Sholom Schwartzbard
Pjotr Voikov Neuvostoliiton Puolan-lähettiläs 7. kesäkuuta 1927 Varsova  Puola Boris Koverda
Kevin O’Higgins[74] Irlannin oikeus- ja varapääministeri 10. heinäkuuta 1927 Booterstown  Irlanti kolme IRA:n kannattajaa
Zhang Zuolin[75] Mantšurian sotaherra 4. kesäkuuta 1928 Shenyang  Kiina joukko Guandong-armeijan upseereita
Álvaro Obregón[76] Meksikon presidentinvaalien voittaja 17. heinäkuuta 1928 México  Meksiko José de León Toral
Stjepan Radić[77] kroatialainen poliitikko 8. elokuuta 1928 Belgrad  Jugoslavia Puniša Račić
Paul Doumer[78] Ranskan presidentti 7. toukokuuta 1932 Pariisi  Ranska Paul Gorguloff
Luis Miguel Sánchez Cerro[79] Perun presidentti 30. huhtikuuta 1933 Lima  Peru Abelardo de Mendoza
Mohammed Nadir Shah[80] Afganistanin kuningas 8. marraskuuta 1933 Kabul Flag of Afghanistan (1931–1973).svg Afganistan Abdul Khaliq
Ion Duca[81] Romanian pääministeri 30. joulukuuta 1933 Sinaia  Romania Rautakaartin jäsen
Kurt von Schleicher[82] Weimarin tasavallan valtakunnankansleri. 30. kesäkuuta 1934 Potsdam Saksa Saksa Pitkien puukkojen yö
Gustav Ritter von Kahr[83] saksalainen poliitikko 30. kesäkuuta 1934 Dachau
Gregor Strasser[84] Berliini
Ernst Röhm[85] saksalainen upseeri, SA:n johtaja 1. heinäkuuta 1934 München
Edgar Julius Jung[86] saksalainen asianajaja Oranienburg
Engelbert Dollfuss[87] Itävallan liittokansleri 25. heinäkuuta 1934 Wien  Itävalta natsien vallankaappausyritys
Aleksanteri I[88] Jugoslavian kuningas 9. lokakuuta 1934 Marseille  Ranska Vlado Tšernozemski
Louis Barthou[88] Ranskan pääministeri
Sergei Kirov[89] neuvostoliittolainen valtiomies 1. joulukuuta 1934 Leningrad  Neuvostoliitto Leonid Nikolajev
Antonio Guiteras[90] Kuuban entinen sisäministeri, oppositiojohtaja 8. toukokuuta 1935 Morrillo  Kuuba tuntematon
José Calvo Sotelo[91] espanjalainen oikeistopoliitikko, oppositiojohtaja 13. heinäkuuta 1936 Madrid  Espanja joukko Guardia de Asaltoon kuuluneita sosialisteja
Federico García Lorca[92] espanjalainen runoilija, kirjailija 19. elokuuta 1936 Granada Espanja Espanja Francon falangistit
Wilhelm Gustloff[93] NSDAP-puolueen Sveitsin osaston johtaja 4. helmikuuta 1936 Davos  Sveitsi David Frankfurter
Ernst vom Rath[94] saksalainen diplomaatti 9. marraskuuta 1938 Pariisi  Ranska Herschel Grynszpan
Corneliu Codreanu[95] Rautakaartin johtaja 30. marraskuuta 1938 Tâncăbeşti  Romania santarmit
Armand Călinescu[96] Romanian pääministeri 21. syyskuuta 1939 Bukarest  Romania Rautakaarti

1940–1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Lev Trotski[97] neuvostoliittolainen valtiomies 21. elokuuta 1940 México  Meksiko Ramón Mercader
Reinhard Heydrich[98] SS-kenraali 4. kesäkuuta 1942 Praha  Tšekkoslovakia Special Operations Executive
François Darlan[99] Vichyn Ranskan entinen varapääministeri 24. joulukuuta 1942 Alger Ranska Vichyn Ranska Ferdinand Bonnier de La Chapelle
Mahatma Gandhi[100] Intian itsenäisyysliikkeen johtaja 30. tammikuuta 1948 Delhi  Intia Nathuram Godse
Jorge Eliécer Gaitán[101] kolumbialainen liberaalijohtaja 9. huhtikuuta 1948 Bogotá  Kolumbia Juan Roa Sierra
Folke Bernadotte[102] ruotsalainen diplomaatti 17. syyskuuta 1948 Jerusalem  Israel Lehi-järjestö
Hassan al-Banna[103] Muslimiveljeskunnan johtaja 12. helmikuuta 1949 Kairo  Egypti tuntematon
Francisco Arana[104] Guatemalan asevoimien komentaja 18. heinäkuuta 1949 Ciudad de Guatemala  Guatemala
Abdullah ibn Husain[105] Jordanian kuningas 20. helmikuuta 1951 Itä-Jerusalem  Jordania Mustapha Shukari Usho
Riad Al Solh[106] Libanonin pääministeri 17. heinäkuuta 1951 Amman Syyrian kansallissosialistisen puolueen jäsenet
Liaquat Ali Khan[107] Pakistanin pääministeri 16. lokakuuta 1951 Rawalpindi  Pakistan Saad Akbar Babrak (todennäköisesti)
Anastasio Somoza García[108] Nicaraguan presidentti 21. syyskuuta, 1956 León  Nicaragua Rigoberto López Pérez
Lev Rebet[109] ukrainalainen nationalisti 10. lokakuuta 1957 München  Saksa KGB:n agentti Bogdan Stašynski
Faisal II [110] Irakin kuningas 14. heinäkuuta 1958 Bagdad  Irak vallankaappaus
Solomon Bandaranaike[111] Ceylonin pääministeri 26. syyskuuta 1959 Colombo  Ceylon Talduwe Somarama
Stepan Bandera[109] ukrainalainen nationalisti 15. lokakuuta 1959 München  Saksa KGB:n agentti Bogdan Stašynski

1960–1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Inejiro Asanuma[112] japanilainen poliitikko 12. lokakuuta 1960 Tokio  Japani Otoya Yamaguchi
Mirabalin sisarukset[113] kolme diktaattori Trujilloa vastustanutta sisarusta 25. marraskuuta 1960 Salcedo  Dominikaaninen tasavalta Trujillon kannattajat
Patrice Lumumba[114] Kongon demokraattisen tasavallan pääministeri 17. tammikuuta 1961 Élisabethville Kongon demokraattinen tasavalta Kongo Kinshasa Joseph-Desiré Mobutun johtamat upseerit
Rafael Leónidas Trujillo[115] Dominikaanisen tasavallan presidentti 30. toukokuuta 1961 Ciudad Trujillo  Dominikaaninen tasavalta armeijan upseerit
Sylvanus Olympio[116] Togon presidentti 13. tammikuuta 1963 Lomé  Togo surmattiin sotilasvallankaappauksessa.
Ngô Đình Diệm[117]. Etelä-Vietnamin presidentti 2. marraskuuta 1963 Saigon  Etelä-Vietnam Dương Văn Minhin sotilasjuntta
John F. Kennedy[118] Yhdysvaltain 35. presidentti 22. marraskuuta 1963 Dallas  Yhdysvallat Selvittämätön, Lee Harvey Oswaldia epäillään murhasta
Lee Harvey Oswald[118] yhdysvaltalainen sotilas, epäilty John F. Kennedyn murhasta 24. marraskuuta 1963 Jack Ruby
Humberto Delgado[119] portugalilainen kenraali 13. helmikuuta 1965 Villanueva del Fresno  Espanja PIDE
Malcolm X[120] Nation of Islam -järjestön puhemies 21. helmikuuta 1965 New York City  Yhdysvallat Thomas Hagan
Hendrik Verwoerd[121] Etelä-Afrikan pääministeri 6. syyskuuta 1966 Kapkaupunki Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Dimitri Tsafendas
Johnson Aguiyi-Ironsi[122] Nigerian sotilasjuntan päämies 29. heinäkuuta 1966 Ibadan  Nigeria vallankaappaus
Che Guevara[123] argentiinalais-kuubalainen vallankumouksellinen 9. lokakuuta 1967 La Higuera  Bolivia CIA:n tukema Bolivian armeija
Martin Luther King[124] yhdysvaltalainen baptisti pastori 4. huhtikuuta 1968 Memphis  Yhdysvallat James Earl Ray
Robert Kennedy[125] Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokas 6. kesäkuuta 1968 Los Angeles  Yhdysvallat Sirhan Sirhan
Tom Mboya[126] Kenian oikeusministeri 5. kesäkuuta 1969 Nairobi  Kenia Nahashon Isaac Njenga Njoroge
Mutesa II[127] Bugandan entinen kuningas ja Ugandan entinen presidentti 12. marraskuuta 1969 Lontoo  Britannia Selvittämätön
Karl von Spreti[128] länsisaksalainen diplomaatti 5. huhtikuuta 1970 Ciudad de Guatemala  Guatemala FAR-järjestö
René Schneider[129] Chilen asevoimien komentaja 25. lokakuuta 1970 Santiago de Chile  Chile armeijan upseerit
Amílcar Cabral[130] guineabissaulainen vapaustaistelija 20. tammikuuta 1973 Conakry  Guinea tuntematon
Luis Carrero Blanco[131] Espanjan pääministeri 20. joulukuuta 1973 Madrid  Espanja ETA
Mujibur Rahman[132] Bangladeshin presidentti 17. maaliskuuta 1975 Dhaka  Bangladesh armeijan upseerit
Faisal I[133] Saudi-Arabian kuningas 25. maaliskuuta 1975 Riad  Saudi-Arabia Faisal ibn Musa’id
Orlando Letelier[134] chileläinen oppositiopoliitikko 21. syyskuuta, 1976 Washington D.C.  Yhdysvallat Chilen salaisen poliisin DINA-agentit
Vladimir Herzog[135] brasilialainen journalisti 25. lokakuuta 1975 São Paulo  Brasilia Brasilian sotilastiedustelupalvelu
Murtala Mohammed[136] Nigerian sotilasjuntan päämies 13. helmikuuta, 1976 Lagos  Nigeria Bukar Sukar Dimka
Siegfried Buback[137] länsisaksalainen tuomari 7. huhtikuuta 1977 Karlsruhe  Saksa Punainen armeijakunta
Jürgen Ponto[138] saksalainen pankkiiri 30. kesäkuuta 1977 Oberursel  Saksa
Steve Biko[139] eteläafrikkalainen ihmisoikeusaktivisti 12. syyskuuta 1977 Pretoria Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Etelä-Afrikan poliisi
Hanns Martin Schleyer[140] Länsi-Saksan työnantajaliiton puheenjohtaja 19. lokakuuta 1977 Mulhouse  Ranska Punainen armeijakunta
Aldo Moro[141] Italian entinen pääministeri 19. toukokuuta 1978 Rooma  Italia Punaiset prikaatit
Mohammed Daud Khan[142] Afganistani presidentti 28. huhtikuuta 1978 Kabul  Afganistan vallankaappaus
Georgi Markov[143] bulgarialainen toisinajattelija, toimittaja 11. syyskuuta 1978 Lontoo  Britannia Bulgarian salainen poliisi
Ali Hassan Salameh[144] PLO:n operatiivinen päällikkö 22. tammikuuta 1979 Beirut  Libanon Mossad
Louis Mountbatten[145] Intian entinen varakuningas 27. elokuuta 1979 Mullaghmore, Sligo  Irlanti IRA-järjestö
Park Chung Hee[146] Korean tasavallan presidentti 26. lokakuuta 1979 Soul  Etelä-Korea Kim Jaegyu
Hafizullah Amin[147] Afganistanin presidentti 27. joulukuuta 1979 Kabul  Afganistan KGB:n Spetsnazin Alfa-ryhmä

1980–1990-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Óscar Romero[148] elsalvadorilainen katolilainen pappi 24. maaliskuuta 1980 San Salvador  El Salvador tuntematon
William Tolbert[149] Liberian presidentti 12. huhtikuuta 1980 Monrovia  Liberia vallankaappaus
Nihat Erim[150] Turkin entinen pääministeri 19. heinäkuuta 1980 Istanbul  Turkki DHKP -C (otti vastuun murhasta)
Anastasio Somoza Debayle[151][152] Nicaraguan entinen presidentti 17. syyskuuta 1980 Asunción  Paraguay Sandinisti-sissit; ampujaksi epäilty Hugo Irurzún
Ziaur Rahman[153] Bangladeshin presidentti 30. toukokuuta 1981 Chittagong  Bangladesh vallankaappausyritys
Mohammad Ali Rajai ja
Mohammad Javad Bahonar[154]
Iranin presidentti ja pääministeri 30. elokuuta 1981 Teheran  Iran Kansan mujahedin -järjestö (oletetusti)
Anwar Sadat[155] Egyptin presidentti 6. lokakuuta 1981 Kairo  Egypti Khalid Islambuli
Issam Sartawi[156] PLO:n edustaja 10. huhtikuuta 1983 Albufeira  Portugali Abu Nidalin järjestö
Benigno Aquino[157] filippiiniläinen oppositiojohtaja 21. lokakuuta 1983 Manila  Filippiinit Rolando Galman
Jarnail Singh Bhindranwale[158] intialainen radikaalisikhijohtja 6. kesäkuuta, 1984 Amritsar  Intia Intian asevoimat
Jerzy Popiełuszko[159] puolalainen roomalaiskatolilainen pappi 19. lokakuuta 1984 Włocławek  Puola tuntematon
Indira Gandhi[160] Intian pääministeri 31. lokakuuta 1984 Delhi  Intia Satwant Singh, Becant Sing
Haruo Remeliik[161] Palaun presidentti 30. kesäkuuta 1985 Melekeok  Palau Tuntematon
Olof Palme Ruotsin pääministeri 28. helmikuuta 1986 Tukholma  Ruotsi Tuntematon
Thomas Sankara[162] Burkina Faso presidentti 15. lokakuuta 1987 Ouagadougou  Burkina Faso vallankaappaus
Samuel Doe[163] Liberian presidentti 9. syyskuuta, 1990 Monrovia  Liberia
Meir Kahane[164] israelilainen poliitikko, rabbi 5. marraskuuta 1990 New York City  Yhdysvallat El Sayyid Nosair
Rajiv Gandhi[165] Intian entinen pääministeri 21. toukokuuta 1991 Sriperumbudur  Intia Thenmuli Rajaratnam
Shapour Bakhtiar[166] Iranin entinen pääministeri 6. elokuuta 1991 Pariisi  Ranska Ali Vakili Rad
Sadegh Sharafkandi[167] iranilainen oppositiojohtaja 17. syyskuuta, 1992 Berliini  Saksa Iranin salainen palvelu (todennäköisesti)
Chris Hani[168] eteläafrikkalainen ihmisoikeusaktivisti 10. huhtikuuta 1993 Boksburg Etelä-Afrikka Etelä-Afrikka Clive Derby-Lewis ja Janusz Waluś
Agathe Uwilingiyimana[169] Ruandan pääministeri 7. huhtikuuta 1994 Kigali  Ruanda Ruandan hallituksen santarmit
Fathi Shakaki[170] Islamilaisen jihadin johtaja 26. lokakuuta 1995 Sliema  Malta Mossad
Jitzhak Rabin[171] Israelin pääministeri 4. marraskuuta 1995 Tel Aviv  Israel Jigal Amir
Mohammad Najibullah[172] Afganistanin entinen presidentti 27. syyskuuta 1996 Kabul Afganistanin islamilainen emiraatti Afganistan taliban-liike
Ibrahim Baré Maïnassara[173] Nigerin presidentti 9. huhtikuuta 1999 Niamey  Niger vallankaappaus
Björn Söderberg[174] ruotsalainen ammattiyhdistysaktiivi 12. lokakuuta 1999 Tukholma  Ruotsi kolme uusnatsia

2000-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilö Asema Päiväys Paikka Maa Murhaaja/Murhaajat
Laurent-Désiré Kabila[175] Kongon demokraattisen tasavallan presidentti 16. tammikuuta 2001 Kinshasa  Kongon demokraattinen tasavalta Rashidi Kasereka
Pim Fortuyn[176] hollantilainen poliitikko 6. toukokuuta 2002 Hilversum  Alankomaat Volkert van der Graaf
Zoran Đinđić[177] Serbia ja Montenegron pääministeri 12. maaliskuuta 2003 Belgrad  Serbia ja Montenegro Zvezdan Jovanović
Ahmad Yasin[178] Hamasin hengellinen johtaja 22. maaliskuuta 2004 Gaza, Gazan kaista  Palestiina Israelin ilmavoimat
Abdulaziz al-Rantisi[179] Hamasin johtaja 17. huhtikuuta 2004
Theo van Gogh[180] hollantilainen elokuvaohjaaja 2. marraskuuta 2004 Amsterdam  Alankomaat Mohammed Bouyeri[181]
Rafik Hariri[182] Libanonin entinen pääministeri 14. helmikuuta 2005 Beirut  Libanon todennäköisesti Hizbollah
Anna Politkovskaja[183] venäläinen journalisti 7. lokakuuta 2006 Moskova  Venäjä tuntematon
Aleksandr Litvinenko[184] FSB:n everstiluutnantti 23. marraskuuta 2006 Lontoo  Britannia Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun[185]
Hrant Dink[186] turkkilais-armenialainen toimittaja 19. tammikuuta 2007 Istanbul  Turkki Ogün Samast
Benazir Bhutto[187] pakistanilainen PPP-puolueen oppositiojohtaja 27. joulukuuta 2007 Rawalpindi  Pakistan tuntematon
Salmaan Taseer[188] Punjabin maakunnan kuvernööri 4. tammikuuta 2011 Islamabad Malik Mumtaz Qadri
Shahbaz Bhatti[189] Pakistanin vähemmistöministeri 2. maaliskuuta 2011 Al-Qaida
Osama bin Laden[190] Al-Qaidan johtaja 2. toukokuuta 2011 Abbottabad Yhdysvaltain laivaston Navy SEAL -erikoisjoukot
Muammar Gaddafi[191] Libyan vallankumouksen johtaja 20. syyskuuta 2011 Sirte  Libya Libyan kapinalliset
Burhanuddin Rabbani[192] Afganistanin entinen presidentti, rauhanneuvoston puheenjohtaja 20. syyskuuta 2011 Kabul  Afganistan Taliban
Dawoud Rajiha[193] Syyrian puolustusministeri 18. heinäkuuta 2012 Damaskos  Syyria Vapaan Syyrian armeija
Chokri Belaid[194] tunisialainen oppositiopoliitikko 6. helmikuuta 2013 Tunis  Tunisia tuntematon
Mohamed Brahmin[195] 25. heinäkuuta 2013
Boris Nemtsov[196] venäläinen oppositiojohtaja 28. helmikuuta 2015 Moskova  Venäjä ei tiedossa
Kim Jong-nam[197] Pohjois-Korean työväenpuolueen entisen pääsihteerin Kim Jong-ilin poika 13. helmikuuta 2017 Sepang  Malesia Pohjois-Korean agentit
Marielle Franco[198] Rio de Janeiron kaupunginvaltuutettu ja ihmisoikeusaktivisti 14. maaliskuuta 2018 Rio de Janeiro  Brasilia palkkamurha
Jamal Khashoggi[199] toimittaja 2. lokakuuta

2018

Istanbul  Turkki prinssi Muhammad bin Salmanin puolisotilaallilset joukot[200]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philip of Macedon Philip II of Macedon Biography (359 - 336 BC) Acient Macedonia. History of Macedonia and the Macedonian Nation. Viitattu 8.11.2013.
  2. Vaughan, Richard: John, Duke of Burgundy britannica.com. Viitattu 14.3.2020. (englanniksi)
  3. The Assassination of François Duc de Guise, February 1563 The Historical Journal. Cambrigde University Press. Viitattu 16.11.2013.
  4. a b c Arnold, Thomas F.: The Renaissance at War, s. 205. Lontoo: Cassell, 2002. ISBN 0-304-36353-7.
  5. Gaspard de Coligny and the Saint Bartholomew’s Day Massacre Hisotry Extra. The official website of BBC History Magazine. Viitattu 16.11.2013.
  6. William of Orange (1533-1584), Father of the Nation Historical figures. Rijksmuseum. Viitattu 16.11.2013.
  7. The Last Valois: A Tragic Story historytoday.com. HistoryToday. Viitattu 16.11.2013.
  8. 14th of May 1610: assassination of King Henri IV Versailles and More. Viitattu 16.11.2013.
  9. Brutal murder on the high road and the people revolt The Herald. Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
  10. Nadir Shah of Persia Biography of Nadir Shah Afshar. The Persian Napoleon. Viitattu 16.11.2013.
  11. Prominent Russians: Peter III The Romanov dynasty. Russiapedia. Viitattu 8.11.2013.
  12. Daily TWiP – Gustav III of Sweden dies from wounds sustained during a masquerade, inspiring two operas, today in 1792 The Nashua Telegraph News. The Nashua Telegraph. Viitattu 16.11.2013.
  13. Charlotte Corday and the Bathtub Assassination of Jean-Paul Marat France Revisited. Viitattu 16.11.2013.
  14. Prominent Russians: Paul I Prominent Russians. Russiapedia. Viitattu 16.11.2013.
  15. Assassination of Jean Jacques Dessalines worldhistoryproject.org. World History Project. Viitattu 16.11.2013.
  16. Charles-Ferdinand de Bourbon, duke de Berry (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 1.4.2013.
  17. The assassination of a Prime Minister BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  18. Count Ioannis Kapodistrias (About Count Ioannis Kapodistrias) Geni People. GENI A My Heritage Company. Viitattu 13.5.2015.
  19. Michael Newton: Famous Assassinations in World History: An Encyclopedia, s. 83. ABC-CLIO 2014. Google Books
  20. American President Abraham Lincoln (1809–1865) University of Virginia: Miller Center. Viitattu 16.11.2013.
  21. Biografía de Venancio Flores Buscabiografias. Viitattu 16.11.2013. (espanjaksi)
  22. Gabriel Garcia Moreno: Ecuador's Catholic Crusader Latin American History. About.com. Viitattu 16.11.2013.
  23. Juan Bautista Gill Government & Politics. Paraguay Times. Viitattu 16.11.2013.
  24. Tsar Alexander II's assassination BBC Radio 4 In Our Time. BBC. Viitattu 16.11.2013.
  25. American President: James A. Garfield (1831–1881) University of Virginia: Miller Center. Viitattu 16.11.2013.
  26. CARNOT KILLED; The President of France Assassinated at Lyons. STABBED IN HIS CARRIAGE. Cesare Santo, an Italian Anarchist, the Murderer. INSTANTLY SEIZED BY THE POLICE. The People of Lyons, Infuriated, Make An attack on the Italian Consulate. AN ITALIAN RESTAURANT SACKED. President Carnot Went to Lyons to Visit the Exhibition of Arts, Sciences, and Industries -- Enthusiastically Received toy tine Citizens -- Had Attended a Grand Banquet Given in His Honor at the Chamber of Commerce and Was on His Way to the Theatre When He Met His Death -- The Assassin Approached the President's Carriage with a Dagger Hid Beneath a Newspaper -- Jumping on the Carriage Step, He Plunged His Weapon Into Carnot's Andomen, Inflicting a Fatal Wound -- The Cheers of the Multitude Instantly Changed Into Cries of Horror. The New York Times. Viitattu 16.11.2013.
  27. The Assassination of President Borda Papers Past. Viitattu 16.11.2013.
  28. Jose Maria Reina Barrios Find a Grave Memorial. Find a Grave. Viitattu 16.11.2013.
  29. Sisi – Empress Elisabeth Wien-Vienna: City of Wien. Viitattu 16.11.2013.
  30. Gen. Heureaux is Assassinated The New York Times. Viitattu 16.11.2013.
  31. 1900: The assassination of King Umberto I of Italy Libcom. Viitattu 16.11.2013.
  32. American President William McKinley (1843–1901) University of Virginia: Miller Center. Viitattu 16.11.2013.
  33. Rossijski gumanitarnyi entsiklopeditšeski slovar slovari.yandex.ru. Viitattu 16.11.2013. (venäjäksi)
  34. Richard Cavendish describes how King Alexander and Queen Draga of Serbia were assassinated during the night of June 10th/11th, 1903. History Today. Viitattu 16.11.2013.
  35. Bobrikovin murha elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  36. Prominent Russians: Vyacheslav Plehve Politics and Society. Russiapedia. Viitattu 16.11.2013.
  37. Vuosisatamme Kronikka, s. 65. Prokuraattori Soisalon-Soininen murhattu. Gummerus, 1987. ISBN 951-20-2893-X.
  38. Carlos I of Portugal Find a Grave. Viitattu 16.11.2013.
  39. Arsenic killed Chinese emperor, reports say. CNN, 4.11.2002. Artikkelin verkkoversio.
  40. Itō Hirobumi Encyclopedia Britannica. Viitattu 8.11.2013.
  41. The Day (Egyptian Assasin Hanged) Google News. Viitattu 11.11.2013.
  42. Pyotr Stolypin assassinated in Kiev History Today. Viitattu 16.11.2013.
  43. The US Occupation of the Dominican Republic, 1916-1924 Latin American history. About.com. Viitattu 16.11.2013.
  44. Michael Newton: Famous Assassinations in World History: An Encyclopedia, s. 71. ABC-CLIO 2014. Google Books
  45. ESPECIAL A 90 años del magnicidio Doctor Manuel Enrique Araujo ESPECIAL. Vértice. Viitattu 11.11.2013. (espanjaksi)
  46. Francisco Madero (1873-1910) (Faces of the Revolution) The Storm that Swept Mexico. Public Broadcasting Service. Viitattu 11.11.2013.
  47. José María Pino Suárez 1869-1913 Staff Presidencia. Presidencia de la República México. Viitattu 11.11.2013. (espanjaksi)
  48. Abraham González Casavantes ( 1864–1913) Chihuahua Mexico. Viitattu 11.11.2013.
  49. King George I Γενεαλογικό δέντρο. The Greek Royal Family. Viitattu 16.11.2013.
  50. Assassination of Archduke Ferdinand, 1914 EyeWitness to History. Viitattu 16.11.2013.
  51. 1914 Day by Day (1914 Day by Day 31st July) BBC Radio 4. British Broadcasting Corporation. Viitattu 12.8.2014.
  52. Karl, count von Stürgkh (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 13.7.2013.
  53. Count Wilhelm von Mirbach, assassination of History Database Search. Viitattu 8.11.2013.
  54. Count Wilhelm von Mirbach, assassination of History Database Search. Viitattu 8.11.2013.
  55. Eichhorn, Emil Gottfried Hermann von (saksaksi) Deutsche Biographie. Viitattu 7.9.2015.
  56. Istvan Tisza The First World War Central Powers. Spartacus Educational. Viitattu 16.11.2013.
  57. The murder of Sidónio Pais - Lisboa, Portugal - Infamous Crime Scenes on Waymarking.com (The murder of Sidónio Pais - Lisboa, Portugal) Infamous Crime Scenes. Waymark. Viitattu 14.11.2014.
  58. a b Rosa Luxemburgin ruumiin uskotaan löytyneen Yle Uutiset Ulkomaat. Yleisradio. Viitattu 16.11.2013.
  59. Kurt Eisner: 21 February 1919 Gründung der BVP (Bayerische Volkspartei) 12 November 1918. WWW1 propaganda. Viitattu 8.11.2013.
  60. Biography of Venustiano Carranza Latin American History. About.com. Viitattu 16.11.2013.
  61. Eduardo Dato Iradier Economy-point.org. Viitattu 20.2.2014. en
  62. Talaat Mehmet Armenian Genocide. Armenian National Institute. Viitattu 8.11.2013.
  63. Who's Who - Matthias Erzberger Bio. Firstworldwar.com. Viitattu 8.11.2013.
  64. Atlas of Eastern Europe in the Twentieth Century
  65. Ahmed Djemal Pasha Who's Who. Firstworldwar.com. Viitattu 8.11.2013.
  66. Muistojen teillä: Rouva Gerda Ryti elavä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  67. German Village Outraged: Mystery Memorial Honors Far-Right Assassins Spiegel Germany. Spiegel. Viitattu 8.11.2013.
  68. Polish Presidents Gabriel Narutowicz President. The official website of the President of the Republic of Poland. Viitattu 16.11.2013.
  69. Alois Rasin - first Czechoslovak finance minister Czechs in History. Radio Prague. Viitattu 16.11.2013.
  70. The Cardinals of the Holy Roman Church: SOLDEVILLA Y ROMERO, Juan .fiu.edu. Viitattu 20.2.2014. en
  71. Bulgaria Marks 130 Years since Birth of Agrarian Leader Aleksandar Stamboliyski - See more at: http://www.novinite.com/view_news.php?id=101627#sthash.MOaCZsGz.dpuf Novinite Sociaty. Novinite. Viitattu 16.11.2013.
  72. 10 June 1924: The murder of Giacomo Matteotti licom.org News. licom.org. Viitattu 8.11.2013.
  73. Convenient Murder Ukrainian Week Hisotry. Ukrainian Week. Viitattu 16.11.2013.
  74. The assassination of Kevin O’Higgins – 10 July 1927 Mrcier Press blog 10.7.2013. Viitattu 3.6.2016.
  75. Docs hint Emperor Showa thought 1928 murder of Chinese warlord led to WWII loss The Mainichi. 20.8.2019. Viitattu 30.1.2020. (englanniksi)
  76. Biography of Alvaro Obregón Latin American History. About.com. Viitattu 16.11.2013.
  77. 80th Anniversary of Serbian Assassination of Croatian MPs in Belgrade Croatian Viewpoint. Viitattu 16.11.2013.
  78. Assassination of Paul Doumer Iconic Photos. Viitattu 16.11.2013.
  79. Luis Miguel Sánchez Cerro (1930-1931 / 1931-1933) Presidentes del Perú. Adonde Portal Y Buscador Del Perú. Viitattu 16.11.2013.
  80. Last king of Afghanistan, dies at age 92 US Today World News. US Today. Viitattu 16.11.2013.
  81. Duca Assassins Tried Monday in Bucharest Jewish Telegraphic Agency. Viitattu 16.11.2013.
  82. Kurt von Schleicher The Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  83. Gustav Ritter von Kahr Desertwar. World War II. Viitattu 8.11.2013.
  84. Gregor Strasser The Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  85. Ernst Röhm The Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  86. Edgar Julius Jung – Vordenker eines neuen Staates Anstoss. Blaue Narzisse lesen un handeln. Viitattu 8.11.2013. (saksaksi)
  87. Adolf Hitler 'personally planned 1934 putsch in Vienna' (The Telegraph History World War Two) The Telegraph Home. The Telegraph. Viitattu 25.10.2014.
  88. a b Alexander I of Yugoslavia assassinated Richard Cavendish remembers the events of October 9th, 1934.. HistoryToday. Viitattu 8.11.2013.
  89. Who Killed Kirov?' The Kremlin's Greatest Mystery Books Chaper one. The New York Times. Viitattu 8.11.2013.
  90. Antonio Guiteras: Revolution and anti-imperialism in his thought (2005)
  91. Julius Ruiz: The 'Red Terror' and the Spanish Civil War – Revolutionary Violence in Madrid, s. 40. Cambridge University Press 2014. Google Books (englanniksi)
  92. The death of poet Federico Garcia Lorca BBC WItness. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  93. Wilhelm Gustloff Allison June Barlow Chaney. Princeton University. Viitattu 8.11.2013.
  94. Events Leading Up to Kristallnacht What led to the Night of Broken Glass?. The Center for Holocaust Humanity Education. Viitattu 8.11.2013.
  95. 1938: Corneliu Codreanu, Romanian fascist martyr ExecutedToday. Viitattu 16.11.2013.
  96. Sarasota Herald Tribune Rumanian Prime Minister Shot Down In Street. Google News. Viitattu 11.11.2013.
  97. Assassination of Leon Trotsky BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  98. The Assassination of Reinhard Heydrich The German Occupation of Europe. Holocaust Education & Archive Research Team. Viitattu 16.11.2013.
  99. World War II Database People Darlan. World War II Database. Viitattu 11.11.2013.
  100. Nathuram Godse Ek Hi Laksha Hindu Rashra. Nathuram.com. Viitattu 8.11.2013.
  101. Colombia marks a deadly date BBC News Americas. British Broadcasting Corporation. Viitattu 16.11.2013.
  102. The Assassination of Count Bernadotte The Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  103. Profile: Egypt's Muslim Brotherhood BBC News Middle East. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  104. The Death of Francisco Arana: A Turning Point in the Guatemalan Revolution Journal of Latin American Studies. Viitattu 16.11.2013.
  105. King Abdullah bin Al-Hussein (1882-1951) Biogrphical Information. Office of King Hussein I. Viitattu 8.11.2013.
  106. King Abdullah bin Al-Hussein (1882-1951) Beirut Mourns Former premier, Assassinated at Amman. Reading Eagle. Viitattu 8.11.2013.
  107. 61 years later: 'Those who assassinated Liaquat Ali Khan killed democracy' The Express Tribune. International New York Times. Viitattu 8.11.2013.
  108. The Assassination of Anastasio Somoza People & Places. Latin American History. Viitattu 8.11.2013.
  109. a b A KGB Assassin Speaks (Ukraine's Orange Blues) World Affairs. American Peace Society. Viitattu 16.12.2014.
  110. 1958: Coup in Iraq sparks jitters in Middle East BBC On this Day. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  111. SRI LANKA: THE UNTOLD STORY Chapter 17: Assassination of Bandaranaike India/Pakistan. Asia Times. Viitattu 16.11.2013.
  112. Assassin of Inejiro Asanuma remembered by right-wing groups on 50-year anniversary The Tokyo Reporter. Viitattu 16.11.2013.
  113. Alter, Charlotte: The Brutal Triple Murder Behind the International Day for the Elimination of Violence Against Women 25.11.2014. Time. Viitattu 16.3.2019. (englanniksi)
  114. Patrice Lumumba: the most important assassination of the 20th century The Guardian Global Development. The Guardian. Viitattu 8.11.2013.
  115. The Assassination of Trujillo BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  116. Sylvanus Olympio: Togo’s first president Great People. African Heritage. Viitattu 8.11.2013.
  117. Ngo Dinh Diem assassinated in South Vietnam Cold War. This Day in History. Viitattu 8.11.2013.
  118. a b John F. Kennedyn murha elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  119. Did Portugal's dictator Salazar order killing of rival? (BBC News Europe) BBC World News. BBC. Viitattu 10.4.2015.
  120. Assassination of Malcolm X BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 28.4.2010.
  121. Pääministeri Hendryk Verwoerd murhattu elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  122. Ironsi, A Forgotten Hero Keeps Returning General Johnson Umunakwe Aguiyi-ironsi: A Forgotten Hero Keeps Returning. Nairaland Forum. Viitattu 16.11.2013.
  123. The Death of Che Guevara BBC Witness. BBC World Service. Viitattu 8.11.2013.
  124. King murhattu elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  125. Robert Kennedyn murha elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  126. TOM MBOYA: THE UNTOLD STORY DAILY NATION. Africa News Online. Viitattu 8.11.2013.
  127. The death of the Kabaka of Buganda BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  128. 1970: West German envoy killed by rebels BBC On this Day. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  129. Biography of Carlos Prats Latin American history. About.com. Viitattu 16.11.2013.
  130. Guinea-Bissau Timeline -- Prehistory to Present Day African History. About.com. Viitattu 12.11.2013.
  131. The Assassination of Spain's Prime Minister BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 23.12.2013.
  132. Bangladesh mourns 1975 assassination of Sheikh Mujibur Rahman Lensonnews. Viitattu 8.11.2013.
  133. 1975: Saudi's King Faisal assassinated BBC On this Day. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  134. Assassination of Orlando Letelier BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 11.11.2013.
  135. The Murder that Shocked Brazil (BBC Witness) BBC World Service. British Broadcasting Corporation. Viitattu 24.10.2014.
  136. Murtala Muhammed’s car attracts 2000 tourists monthly Nigeria Daily News. Viitattu 16.11.2013.
  137. Who Assassinated Siegfried Buback? Germany Revisits RAF Terrorism Verdict Spiegel Germany. Spiegel. Viitattu 8.11.2013.
  138. Die Mörder hatten Blumen dabei Politik. Stern. Viitattu 8.11.2013.
  139. The Death of Steve Biko BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  140. The death of Hanns Martin Schleyer BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  141. The Murder of Aldo Moro BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  142. An Afghan Secret Revealed Brings End of an Era The New York Times World News. The New York Times World. Viitattu 16.11.2013.
  143. The assassination of Georgi Markov BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  144. Mossad forged my passport to carry out 1979 killing, says Briton The Guardian World News. The Guardian. Viitattu 16.11.2013.
  145. Lord Mountbatten BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  146. Assassination of President Park Chung-hee in 1979 News Special. The Korea Times. Viitattu 11.11.2013.
  147. How Soviet troops stormed Kabul palace BBC News Europe. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  148. The killing of Archbishop Romero BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  149. Memorial William Tolbert Find a Grave. Viitattu 23.11.2013.
  150. Memorial Nihat Erim Find a Grave. Viitattu 11.11.2013.
  151. Celebration follows Somoza assassination The Lewiston Journal. Google News. Viitattu 28.12.2013.
  152. Police Kill Guerilla Sought In Somoza's Assassination The Dispatch. Google News. Viitattu 28.12.2013.
  153. BANGLADESH REPORTS DEATH OF PRESIDENT ZIAUR RAHMAN New York Times World News. New York Times. Viitattu 4.1.2014.
  154. Michael Newton: Famous Assassinations in World History: An Encyclopedia, s. 27–28. ABC-CLIO 2014. Google Books
  155. of Anwar Sadat BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  156. Sartawi assassination seen as warning to Arafat, PLO moderates The Christian Science Monitor. Viitattu 8.11.2013.
  157. The Assassination of Benigno Aquino BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  158. Golden Temple BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 11.11.2013.
  159. Murder of Polish priest BBC Witness. British Broadcasting Company. Viitattu 1.1.2014.
  160. The Assassination of Indira Gandhi BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  161. No Arrests in Slaying Of Pacific Island Leader AROUND THE WORLD. The New York Times. Viitattu 8.11.2013.
  162. Thomas Sankara African Revolutionary BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 11.11.2013.
  163. The Death Of Samuel Doe BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 11.11.2013.
  164. KAHANE IS KILLED AFTER GIVING TALK IN NEW YORK HOTEL Collections. The New York Times. Viitattu 8.11.2013.
  165. Last moments of Rajiv Gandhi before he was assassinated India TV News Politics National. Indiatv. Viitattu 11.11.2013.
  166. Ali Vakili Rad: The perfect murder and an imperfect getaway France24. Viitattu 8.11.2013.
  167. Prominent Iranian Kurdish Leader Among 4 Killed in Berlin Kurd Net News. Kurdistan Daily Online Newspaper, News about Kurds and Kurdistan. Viitattu 16.11.2013.
  168. Chris Hani's Assassination Put South Africa On the Brink of Civil War Vice. Viitattu 1.7.2014.
  169. Rwanda: The day the prime minister was murdered (BBC Witness) BBC Witness Film. British Broadcasting Corporation. Viitattu 24.3.2015.
  170. Fathi Shiqaqi Jewish Virtual Libary Biography. Jewish Virtual Libary. Viitattu 16.11.2013.
  171. Rabin Assassination BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  172. Executed Afghan president stages 'comeback' Al Jazeera Features. Al Jazeera English. Viitattu 16.11.2013.
  173. 1999: President of Niger 'killed in ambush' On this day. BBC. Viitattu 8.11.2013.
  174. Jokinen, Kalle: Näin uusnatsit riivaavat Ruotsia 3.8.2015. Iltalehti. Viitattu 16.3.2019.
  175. Murder in Kinshasa Al Jazeera Programms. Al Jazeera English. Viitattu 8.11.2013.
  176. Dutch far-right leader shot dead Independent news world. The Independent. Viitattu 8.11.2013.
  177. Serbian premier assassinated BBC News Europe. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  178. Sheikh Ahmad Yassin Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  179. Abd al-Aziz Rantissi Library. Jewish Virtual Library. Viitattu 8.11.2013.
  180. Gunman kills Dutch film director BBC News Europe. BBC News. Viitattu 8.11.2013.
  181. Muslim radical confesses to Van Gogh killing in court tirade Times online news. Times online. Viitattu 8.11.2013.
  182. Assassination of Rafik Hariri BBC Witness. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  183. Anna Politkovskaja - Kun miekka murskasi kynän elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  184. Timeline: Litvinenko death case BBC UK. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  185. Tappoiko Venäjän valtio Litvinenkon? Raportti kasaa aihetodisteita Putinin niskaan Yle Uutiset. Viitattu 2.4.2018.
  186. Turkissa annettiin tuomio Hrant Dinkin murhasta Yle Uutiset Ulkomaat. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  187. Benazir Bhutto - kohtalon tytär elävä arkisto. Yleisradio. Viitattu 8.11.2013.
  188. Henkivartija ampui merkittävän pakistanilaispoliitikon Helsingin Sanomat. 4.1.2011. Viitattu 5.1.2011.
  189. Jumalanpilkkalakia arvostellut pakistanilaisministeri ammuttiin HS.fi. 2.3.2011. Viitattu 2.3.2011.
  190. U.S. commandos knew bin Laden likely would die Reuters. 2.5.2011. Viitattu 9. 5. 2011.
  191. Uutisjuttuja: Libyan Muammar Gaddafi on kuollut Yle Uutiset. 20.10.2010. Viitattu 2.11.2010.
  192. Afghan peace council head Rabbani killed in attack BBC News South Asia. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  193. As it happened: Top Syrian ministers 'killed' BBC News Middle East. British Broadcasting Corporation. Viitattu 8.11.2013.
  194. Oppositiojohtaja ammuttiin Tunisiassa YLE Uutiset Ulkomaat. 6.2.2013. Yleisradio. Viitattu 20.2.2013.
  195. Oppositiojohtaja salamurhattiin Tunisiassa YLE Uutiset. 6.2.2013. Yleisradio. Viitattu 20.2.2013.
  196. Venäjän media: Oppositiopoliitikko Boris Nemtsov ammuttu Moskovassa Ulkomaat, Yle Uutiset, Yleisradio
  197. Pohjois-Korean johtajan velipuoli salamurhattiin Malesiassa Iltalehti. Viitattu 14.2.2017.
  198. Tikka, Iida: Brasilialaisen poliitikon murha kuohuttaa Hollywoodia myöten – Mutta miksi tavallisen kaupunginvaltuutetun kuolema kuohuttaa? 21.3.2018. Yle Uutiset. Viitattu 16.3.2019.
  199. MTV: Viisi tuomittiin kuolemaan sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta mtvuutiset.fi. Viitattu 23.5.2021. fi
  200. Julian E. Barnes: Newly Declassified U.S. Report Holds Saudi Crown Prince Responsible for Khashoggi Killing The New York Times. 26.2.2021. Viitattu 26.2.2021. (englanniksi)