Charles J. Guiteau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Julius Guiteau
Henkilötiedot
Syntynyt8. syyskuuta 1841
Freeport, Illinois, Yhdysvallat
Kuollut30. kesäkuuta 1882
Washington D.C., Yhdysvallat
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Muut tiedot
Rikokset murha
Vangittu 2. heinäkuuta 1881
Syyte Presidentti James Garfieldin murha
Rangaistus Kuolemantuomio
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Charles Julius Guiteau (8. syyskuuta 184130. kesäkuuta 1882) oli yhdysvaltalainen lakimies, joka murhasi presidentti James Garfieldin vuonna 1881.

Guiteau syntyi Illinois'n Freeportissa ja asui lapsuutensa aikana lisäksi Ulaossa (Wisconsin). Hän lähti Ann Arboriin, jossa pyrki yliopistoon, ja toimi sitten lakimiehenä Chicagossa. Guiteauta kiinnosti myös teologia. Hän julkaisi aiheesta kirjan The Truth, joka kuitenkin oli pääasiassa plagioitu John Humphrey Noyesilta.

Guiteaun perhe oli katkaissut välinsä häneen jo kauan ennen presidentin murhaa. Guiteaun isä uskoi poikansa olleen paholaisen riivaama. Guiteau oli myös uhannut siskoaan kirveellä.[1]

Garfieldin murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guiteau ryhtyi harrastamaan politiikkaa ja julkaisi Ulysses S. Grantin hyväksi puheen Grant v. Hancock. Hän kuitenkin muutti nimeksi Garfield v. Hancock, kun James Garfield nousi Yhdysvaltain presidentiksi.

Guiteau katsoi vaikuttaneensa merkittävästi Garfieldin vaalivoittoon ja vaati toistuvasti pääsyä suurlähettilääksi. Hän piti presidenttiä kiittämättömänä ja päätti surmata tämän.

Guiteau lainasi rahaa revolveriin ja käytti aikaa sen käytön opettelemiseen sekä Garfieldin vakoilemiseen. Lopulta hän ampui tätä rautatieasemalla 2. heinäkuuta 1881. Presidentti loukkaantui vakavasti ja menehtyi vammoihinsa 19. syyskuuta.

Oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeudenkäynnissä Guiteau puolustautui mm. sanoen, että "hän vain ampui Garfieldiä, lääkärit tappoivat hänet".

Vielä oikeudenkäyntinsä aikana Guiteau oli suunnitellut asettumista ehdolle vuoden 1884 presidentinvaaleissa. Hänet kuitenkin todettiin syylliseksi 23. tammikuuta 1882 ja hirtettiin kesäkuussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaleena Fraga: The Disturbing Story Of Charles Guiteau, The Troubled Writer Who Assassinated James Garfield All That's Interesting. 13.3.2022. Viitattu 28.12.2022. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.