James Earl Ray

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Earl Rayn etsintäkuulutusjuliste.

James Earl Ray (10. maaliskuuta 192823. huhtikuuta 1998) oli yhdysvaltalainen mies, joka tuomittiin kansalaisoikeusliikkeen johtajan Martin Luther Kingin salamurhasta.[1]

Ray pidätettiin 8. kesäkuuta 1968 Lontoossa Kingin 4. huhtikuuta tapahtuneesta salamurhasta[1]. Hän tunnusti syyllisyytensä Memphisissä Tennesseessä 10. maaliskuuta. Tunnustuksen ansiosta hän vältti kuolemantuomion ja hänet tuomittiin 99 vuodeksi vankilaan.

Ray peruutti tunnustuksensa kolmen päivän sisällä tuomiostaan ja väitti, että henkilö, joka tunnettiin salanimellä ”Raoul”, oli sekaantunut asiaan, kuten oli myös hänen veljensä Johnny, mutta ei hän itse. Hän vietti loppuelämänsä yrittäen menestyksettä perua syyllisyyden tunnustuksensa.

Ray ja kuusi muuta vankia pakenivat vuonna 1977 vankilasta[1] pian sen jälkeen kun Ray oli todistellut syyttömyyttään edustajainhuoneen salamurhia käsittelevälle komitealle (House Select Committee on Assassinations). Hänet saatiin kuitenkin kiinni ja hänet palautettiin vankilaan. Rangaistusta myös pidennettiin vankilapaon johdosta.

Ray kuoli hepatiitti C:n aiheuttaman munuaissairauden komplikaatioihin.[1] Hepatiitti C oli luultavasti saatu verensiirrosta, jonka hän oli saanut vankilassa (Brushy Mountain State Penitentiary) tapahtuneen puukotuksen jälkeen.

Vuonna 1997 Martin Luther Kingin poika Dexter King tapasi Rayn ja tuki julkisesti hänen yrityksiään saada uusi oikeudenkäynti. Vuonna 1998 Kingin suku nosti kanteen Loyd Jowersia vastaan osallisuudesta Martin Luther Kingin murhaan johtaneeseen salaliittoon. Korostaakseen että kanteen tarkoituksena oli löytää totuus, Kingin suku vaati vahingonkorvauksena sata dollaria. Valamiehistö totesi Jowersin syylliseksi joulukuussa 1999.[2] Valamiehistö myös katsoi, että salaliittoon kuului myös valtiovallan edustajia.

26. elokuuta 1998 Yhdysvaltain oikeusministeriö käynnisti tutkinnan Jowersin väitteistä. Tutkinta valmistui kesäkuussa 2000. Jowersin väitteitä salaliitosta ei pidetty uskottavina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d James Earl Ray Biography Biography.com. A&E Television Networks, LLC.. Viitattu 21.11.2016.
  2. Loyd Jowers, 73, Who Claimed A Role in the Killing of Dr. King The New York Times. 2000. Viitattu 21.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]