Michele Angiolillo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michele Angiolillo.

Michele Angiolillo Lombardi (15. kesäkuuta 1871 Foggia, Italia20. elokuuta 1897 Bergara, Espanja[1]) oli italialainen anarkisti, joka vuonna 1897 ampui Espanjan pääministerin Antonio Cánovas del Castillon. Murha oli kosto vuotta aikaisemmin tapahtuneista katalonialaisten anarkistien teloituksista.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foggiassa syntyneen Angiolillon elämästä ei tiedetä paljoakaan. Hän oli ennen Espanjaan saapumistaan asunut Englannissa, jossa oli tavannut maanpaossa olleita espanjalaisia anarkisteja. Angiolillo tapasi ilmeisesti myös Kuubasta paenneen anarkistikirjailijan Fernando Tarrida del Mármolin, jolta hän sai tietoa vuotta aikaisemmin Barcelonassa käydystä oikeudenkäynnistä. Siinä viisi anarkistia oli tuomittu kuolemaan uskonnollisen Corpus Christi -juhlan aikana tapahtuneesta pommi-iskusta, jossa kuoli viisi siviiliä ja yksi poliisi. Terrori-iskun tekijää ei saatu selville ja sitä epäiltiin jopa poliisin järjestämäksi. Viranomaiset kuitenkin pidättivät tapauksen johdosta satoja anarkisteja, joilta kidutettiin tunnustuksia Montjuïcin linnoituksessa. Teloitetuista tiettävästi ainoastaan yksi olisi edes voinut olla mahdollinen pommi-iskun tekijä. Pääministeri Castillo oli myös aikaisemmin kohdistanut vastaavaa poliittista terroria työväenliikkeen aktiiveja kohtaan.

Erään tiedon mukaan Angiolillo olisi aluksi suunnitellut Espanjan kuninkaallisten murhaamista, mutta puertoricolainen itsenäisyystaistelija Ramón Emeterio Betances olisi sen sijaan suositellut kohteeksi pääministeri Castilloa.[2] Angiolillo ja Betances tapasivat toisensa Pariisissa.[1]

Murhan suunnittelu ja toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angiolillo ampuu pääministeri Castillon. Piirros vuodelta 1902.

Angiolillo saapui Barcelonaan Ranskasta Marseillen kautta. Kaupungissa hän keräsi aluksi varoja salamurhaa varten ja joutui ilmeisesti myös pidätetyksi. Angiolillo kuitenkin vapautettiin, koska mitään todisteita ei ollut ja myös hänen maineensa oli täysin puhdas. Barcelonasta Angiolillo matkusti Madridiin, josta hän hankki väärän henkilöllisyyden esiintyen italialaisen oikeistolehden toimittajana. Madridista Angilillo jatkoi matkaansa kohti Baskimaalla sijaitsevaa Mondragónin kaupunkia, jossa sijaitsevassa Santa Águedan kylpylässä pääministeri Castillo puolisoineen lomaili. Hänellä oli mukanaan kaksi revolveria sekä dynamiittia. Angiolillo päätti murhata Castillon ampumalla, koska hän halusi välttää sivullisten vahingoittumisen.

Angiolillo ampui Castilliota kolmasti lähietäisyydeltä elokuun 8. päivän aamuna Mondragónissa, Baskimaalla, tämän istuessa penkillä kahdestaan vaimonsa kanssa. Castillo kuoli välittömästi. Murhan jälkeen Angiolillo antautui suunnitelmansa mukaisesti ilman vastarintaa ja kuljetettiin läheisessä Vergaran kaupungissa sijaitsevaan varuskuntaan. Hänet tuomittiin sotaoikeudessa, vaikka Angiolillo luonnollisesti oli siviili. Murhan syyksi hän kertoi anarkistien teloitusten lisäksi filippiiniläisen vapaustaistelijan José Rizalin kuolemantuomion. Michele Angiolillo teloitettiin Vergarassa 20. elokuuta 1897 garrotella kuristamalla.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Michele Angiolillo Anarquismo. Viitattu 26.4.2014.
  2. Villafana, Frank R.: "Expansionism: Its Effects on Cuba's Independence" s. 124. Transaction Publishers, 2012.
  3. "ANGIOLILLO DIED BRAVELY" The New York Times, 22.8.1897. Viitattu 26.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]