Oppositio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee oppositiota politiikassa. Planeettojen asentoa käsittelee oppositio (tähtitiede).

Oppositio tarkoittaa alun perin "vastapäätä istujia" eli niitä parlamentin jäseniä, jotka istuvat vastapäätä hallitusta kannattavia parlamentaarikkoja. Britanniassa alahuoneen (House of Commons) jäsenet istuvat vastakkain eivätkä esimerkiksi puolikaaressa jatkumolla äärioikeaksi, oikeaksi, vasemmaksi ja äärivasemmaksi levittäytyneenä. Suomessa oppositioksi kutsutaan hallituksen ulkopuolella olevia eduskuntaryhmiä. Kuitenkin on tapauksia, joissa on muodostettu vähemmistöhallitus, mitä enemmistön saavuttamiseksi myös oppositiopuolueiden edustajat ovat eduskunnassa tukeneet.

Enemmistöparlamentarismi sopii parhaiten kaksipuoluejärjestelmään, missä oppositiosta tulee hallitusrintama ja päinvastoin. Näin on mahdollista oppositiopuolueen piirissä jo valmistautua enemmistön saamiseen ja seuraavaan hallitukseen siten, että oppositiopuolueen johtaja muodostaa varjohallituksen johdon valmistautuen mahdolliseen tulevaan pääministeriyteensä, samoin myös muut opposition edustajat todennäköisen tulevan ministeriytensä mukaan hallinnonaloittain.

Monipuoluejärjestelmiin kuuluvassa Suomessa oppositiolla ei ole varjohallitusta, koska ei tiedetä varmasti, mitkä puolueet muodostavat keskenään hallituksen, vaikka oppositio voittaisi hallitusrintaman seuraavissa eduskuntavaaleissa.