Puoluejohtaja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puoluejohtaja on se henkilö, joka sekä muodollisesti että tosiasiallisesti johtaa poliittista puoluetta. Useimmiten puoluehallituksen puheenjohtajaa kutsutaan puolueen puheenjohtajaksi, ja tällöin lähinnä tämä on puoluejohtaja. Tosiasiallista johtajaa, joka ei ole muodollinen puoluejohtaja, kutsutaan harmaaksi eminenssiksi. Keulakuvaksi puolestaan kutsutaan muodollista johtajaa, joka ei tosiasiallisesti ole merkittävin johtaja puolueessaan.

Suomalaisen järjestökulttuurin perinne on korostanut puheenjohtajan asemaa. On kuitenkin tapauksia, joissa kollegiaalisen elimen puheenjohtaja on keulakuvan roolissa tai ei ollenkaan tarkoitettu toimimaan puolueen johtajana. Esimerkiksi kommunistisissa puolueissa ympäri maailmaa lähinnä pääsihteeri on mielletty puolueen johtajaksi. Joissakin puolueissa kollegiaalisten johtoelinten puheenjohtajuus on jaettu useammalle henkilölle.

Mikäli puolue on mukana maan hallituksessa, sen puoluejohtaja on monesti myös ministerinä. Viimeaikaisen käytännön mukaan Suomessa suurimman eduskuntapuolueen johtaja on pääministeri, joskaan tämä ei ole mitenkään väistämätöntä. Aiemmin oli monta kertaa hallituksia, joissa johtavan puolueen merkittävä vanhempi vaikuttaja oli pääministerinä ja puolueen puheenjohtaja tavallisena ministerinä. Joissakin tapauksissa pääministeripuolueen puheenjohtaja ei lähtenyt lainkaan ministeriksi, vaan pääministerinäkin oli joku vähemmän merkittävä henkilö. Monissa hallituksissa pääministeri oli jostain pienemmästä hallituspuolueesta, ja suurin puolue piti hallussaan sen sijaan monia muita avainpaikkoja.

Suomalaiset puoluejohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue Puheenjohtaja
Suomen Keskusta Juha Sipilä
SDP Antti Rinne
Kansallinen Kokoomus Petteri Orpo
Vasemmistoliitto Li Andersson
Vihreä liitto Ville Niinistö
RKP Anna-Maja Henriksson
Suomen Kristillisdemokraatit Sari Essayah
Perussuomalaiset Timo Soini
Itsenäisyyspuolue Antti Pesonen
Köyhien Asialla Terttu Savola
Suomen Työväenpuolue STP Juhani Tanski
SKP Juha-Pekka Väisänen
KTP Hannu Harju
Piraattipuolue Jonna Purojärvi
Muutos 2011 Anita Saarinen
Sinivalkoinen Rintama Olavi Mäenpää
Liberaalipuolue – Vapaus valita Juhani Kähärä