Sinipunahallitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sinipunahallitus on Suomen hallitus, jossa päähallituskumppanit ovat Kansallinen Kokoomus ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue.

Holkerin hallitus vuosina 1987–1991 oli ensimmäinen sinipunahallitus. Se muodostettiin presidentti Mauno Koiviston nimitettyä Harri Holkerin hallituksen muodostajaksi. Kokoomus meni SDP:n kanssa hallitukseen jättäen lopulta ottamatta huomioon puheenjohtajansa Ilkka Suomisen, RKP:n puheenjohtaja Ole Norrbackin sekä Keskustan puheenjohtaja Paavo Väyrysen ennen vaaleja allekirjoittaman kassakaappisopimuksenselvennä, jonka mukaan porvaripuolueet eivät käy hallitusneuvotteluja toisistaan riippumatta. Sopimuksen tarkoituksena oli muodostaa porvarihallitus, jolloin SDP olisi jäänyt oppositioon ja hallitus olisi ryhtynyt ajamaan teollisuutta suosivaa rakennepolitiikkaa. Tämä toteutui lopulta vasta 1991–1995, kun SDP vaalitappion vuoksi jättäytyi vapaaehtoisesti oppositioon ja perustettiin lyhytikäiseksi arveltu Esko Ahon hallitus.

Holkerin hallituksen lisäksi sinipunahallituksia ovat olleet Lipposen I hallitus, Lipposen II hallitus, Kataisen hallitus ja Stubbin hallitus, jotka olivat tosin myös niin sanottuja sateenkaarihallituksia.

Suomessa sinipunahallitusta pidetään niin ulko- kuin talouspoliittisestikin mahdollisena hallitusratkaisuna, mutta enemmistöparlamentarismin omaksuneissa Länsi-Euroopan maissa se on poikkeus, jota pidetään enemmistöparlamentarismin vastaisena siksi, että sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien (konservatiivien) välinen kaksipuoluejärjestelmään kuuluva kilpailu ei toteudu, ja äänestäjät menettävät valinnanmahdollisuuksiaan suurten puolueiden sopiessa asioista keskenään vaalituloksista riippumatta. Saksassa neuvoteltiin vuonna 2005 kristillisdemokraatti Angela Merkelin johtamasta hallituksesta, jossa myös SPD olisi mukana. Tämänkaltaista kokoomushallitusta, jollaista Suomessa on alettu 1980-luvun lopulta pitää SDP:n ja Kokoomuksen rungolle perustuvana luonnollisena vaihtoehtona, on Saksan liittotasavallassa kokeiltu ennen Angela Merkelin liittohallitusta viimeksi kristillisdemokraatti Kurt Georg Kiesingerin johtamana vuosina 1966–1969.

Myös brittiläisen enemmistöparlamentarismin omaksuneessa Israelissa pidetään Mapain ja Likudin hallituskoalitiota poikkeuksellisena. Myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa toisen maailmansodan aikana toteutui yhteishallitus, missä olivat pääministeri Winston Churchillin johtamassa hallituksessa myös Työväenpuolueen edustajat, muun muassa Clement Attlee. Toisen maailmansodan jälkeen ei Yhdistyneessä kuningaskunnassa ole kokeiltu vastaavaa, koska se ei periaatteessa sovi kaksipuoluejärjestelmän enemmistöparlamentarismiin.

Keskieurooppalaisen käsityksen mukaan kyseessä on punamusta järjestelmä, jossa sosiaalidemokraatit edustavat punaista sosialismia ja kristillisdemokraatit mustaa konservatismia.

Punamusta on toisen maailmansodan jälkeen ollut luonnollinen poliittinen valinta Itävallassa, jossa konsensuksella, valtionyhtiöpolitiikalla ja vuorottelevilla virkanimityksillä pyrittiin rakentamaan poliittisesti vakaa pohja, jolta ponnistaa.

Suomessa kokoomuslaisten ja sosiaalidemokraattien yhteistyöstä, josta keskustalaiset ja kansandemokraatit tai kommunistit ovat syrjässä, on käytetty myös nimeä aseveliakseli. Se juontaa juurensa talvisodan jälkeen perustetulle Suomen aseveljien liitolle sekä niille sosiaalidemokraateille, jotka vierastivat kansanrintamayhteistyötä kansandemokraattien joukossa vaikuttavien kommunistien ja Maalaisliiton pitkälle menevän YYA-henkisyyden vuoksi.

Sinipunahallitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]