Oppositio (shakki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
abcdefgh
8
b7 musta kuningas
b5 valkea kuningas
b4 valkea sotilas
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Lähioppositiotilanne. Jos on mustan siirtovuoro, valkealla on oppositio ja hän pääsee mustan kuninkaan ensin väistettyä sivulle tai taakse etenemään omalla kuninkaallaan ja saavuttamaan lopulta voiton korottamalla b-sotilaansa. Jos valkea on siirtovuorossa, mustalla on oppositio ja hän voi pakottaa tasapelin, sillä valkea kuningas ei pääse enää eteenpäin eikä voi tukea sotilaan korotusta.

Oppositio tarkoittaa shakissa tilannetta, jossa kuninkaiden väliin jää pariton määrä ruutuja oman siirron jälkeen. Lähioppositiossa kuninkaiden välissä on yksi ruutu, kauko-oppositiossa kolme tai viisi ruutua. Oppositio pätee myös diagonaalisesti.

Oppositiotilanne esiintyy yleisimmin sotilasloppupelissä, jolloin upseereja ei enää ole laudalla. Oppositio hyödyntää sitä sääntöä, että shakissa on pakko siirtää omalla siirtovuorollaan. Jos siirtovuorossa oleva pelaaja on siirtopakossa, eli hänellä on vain omaa asemaa huonontavia siirtoja, hän saattaa joutua luopumaan oppositiosta väistämällä kuninkaallaan huonompaan ruutuun. Tämän jälkeen hänen vastustajansa saa uuden opposition edullisemmassa asemassa. Ilman oppositiota voittaminen sotilasloppupeleissä ei ole monissa tilanteissa lainkaan mahdollista.