Välikysymys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Välikysymyksellä tarkoitetaan parlamentaarisessa hallitusjärjestelmässä käytettyä menettelyä, jonka avulla selvitetään nauttiiko hallitus parlamentin luottamusta.

Välikysymys on parlamentaarisessa järjestelmässä eräs tapa harjoittaa oppositiopolitiikkaa: kansanedustajilla on oikeus tehdä kysymyksiä hallituksen jäsenille. Kysymyksen on käsiteltävä niitä asioita, joista hallitus on vastuussa. Väli­kysymykseen saattaa yhtyä myös hallitus­puolueiden kansan­edustajia ja ministereitä.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa välikysymyksestä on säädetty perustuslaissa (43 §). Välikysymyksen voi tehdä vähintään 20 kansanedustajaa, tyypillisesti oppositiopuolueiden edustajat. Valtioneuvoston on vastattava kysymykseen eduskunnan täysistunnossa 15 päivän kuluessa kysymyksen tiedoksisaamisesta.[1] Jos hallitus ei pysty vastaamaan riittävän hyvin, välikysymys voi johtaa epäluottamuslauseeseen, jolloin hallitus kaatuu. Suomen historiassa neljä hallitusta on joutunut eroamaan saatuaan välikysymyksestä aiheutuneen epäluottamuslauseen: Kallion II hallitus (1926), Sunilan I hallitus (1928), Sukselaisen I hallitus (1957) ja von Fieandtin hallitus (1958).[2]

Välikysymyksen johdosta käydään tavallisesti laaja ja perusteellinen keskustelu valtioneuvoston ministereiden, heitä tavallisesti tukevien hallituspuolueiden kansanedustajien ja oppositiopuolueiden kansanedustajien välillä. Jos keskustelun aikana on ehdotettu epä­luottamus­lauseen antamista hallitukselle tai ministerille, toimitetaan edus­kunnassa äänestys siitä, nauttiiko hallitus tai ministeri edus­kunnan luottamusta.[1] Jos äänestyksen tulos osoittaa, että eduskunta ei luota hallitukseen, hallituksen on erottava. Välikysymys voi johtaa myös siihen, että joku ministereistä joutuu eroamaan.

Käytäntöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja esittelee kysymyksen eduskunnan täysistunnossa valtioneuvostolle.
  • Välikysymyksestä keskustellaan täysistunnossa, jossa valtioneuvoston jäsen vastaa kysymykseen. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja pitää seuraavan puheenvuoron, jota seuraavat ryhmäpuheenvuorot eduskuntaryhmien suuruusjärjestyksessä.
  • Mikäli keskustelun aikana on tehty epäluottamuslause-ehdotus, välikysymystä seuraa luottamusäänestys. Hallituksen luottamusäänestyksessä tavallisesti puheenjohtaja (puhemies) esittää äänestystavaksi; opposition ehdotus ”ei”, hallituksen esitys ”jaa”.
  • Enemmistöhallitusten vuoksi välikysymykset eivät käytännössä juuri koskaan johda hallituksen tai ministerien eroihin.
  • Välikysymykset ovat keskeinen osa maan parlamentarismia ja poliittisia käytänteitä.
  • Välikysymyksiä tehdään yleensä useita kertoja vuodessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]