Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä
Samlingspartiets riksdagsgrupp

Asema Valtioneuvosto
Perustettu 22. toukokuuta 1907
Jäsenpuolueet Kansallinen Kokoomus
Puheenjohtaja Matias Marttinen
Vaalipiiri Suomen valtiopäivät
Varapuheenjohtajat [1]
Pääsihteeri Mikko Kortelainen
Edustus
48 / 200

Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä (lyhenne kok[2]) on Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajien muodostama yhteistyöelin Suomen valtiopäivillä eduskunnassa. Eduskuntaryhmien asemasta säädetään laissa eduskuntaryhmien tuesta[3], eduskunnan työjärjestyksessä[4] ja muissa eduskunnan omissa säädöksissä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän muodostavat eduskuntavaaleissa valitut ja valtakirjansa tarkistuttaneet Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajat. Jokaisten vaalien jälkeen eduskuntaryhmä järjestäytyy ja valitsee itselleen ryhmän voimassa olevan työjärjestyksen mukaisesti ryhmäjohdokseen puheenjohtajiston, eli puheenjohtajan sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen varapuheenjohtajan, sekä oman työvaliokunnan. Ryhmän puheenjohtajisto osallistuu monipuolisesti eduskuntaryhmän johtamiseen ja yhteydenpitoon, esimerkiksi myös mahdollisiin ministeriryhmän ja puoluejohdon omiin kokouksiin.

Eduskuntaryhmä pitää valtiopäivien aikana säännöllisesti ennakkoon kutsuttuja ryhmäkokouksia. Eduskunnan syys- ja kevätistuntokausina kokouksia pidetään yleensä kerran viikossa omassa ryhmähuoneessa, pääasiassa torstaisin alkaen klo 14.30, kuitenkin ennen klo 16 alkavaa eduskunnan kyselytuntia [5], jolloin myös eduskuntaryhmään mahdollisesti kuuluvat valtioneuvoston ministerit sekä heidän poliittiset valtiosihteerinsä ja erityisavustajansa ovat usein parhaiten tavoitettavissa.

Eduskuntaryhmän kokouksissa päätetään ryhmän kannoista eduskunnassa käsiteltäviin asioihin, keskustellaan ajankohtaisista valtioneuvoston nimityksistä, ohjelmista, hankkeista ja muista poliittisista aiheista sekä tehdään tarpeellisia hallinnollisia päätöksiä ryhmän oman työjärjestyksen mukaisesti. Ryhmän kokoukset eivät ole yleensä avoimia toimittajille ja muille ryhmän ulkopuolisille, mutta ryhmä voi päättää myös toisin. Lisäksi ryhmä tai ryhmän puheenjohtaja pitää usein avoimia tiedotustilaisuuksia ja yhteyttä toimittajiin, kun ryhmä tekee merkittäviä päätöksiä tai käy yleisesti kiinnostavia keskusteluja.lähde?

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei ole yleensä nimitettynä muihin kansanedustajille tarkoitettuihin eduskunnan toimielimiin, mukaan luettuna valiokuntiin, vaan hän keskittyy eduskuntaryhmän johtamiseen ja yhteydenpitoon suhteessa valtioneuvostoon, eduskunnan virkamiehiin sekä muihin poliittisiin ryhmiin, puolueisiin ja kansalaisryhmiin. Eduskuntaryhmän ja sen puheenjohtajiston apuna toimii eduskuntaryhmän ryhmäkanslia, jossa on töissä poliittisia sihteereitä, virkailijoita ja avustajia, mukaan luettuna ryhmäkanslian hallinnollisena esimiehenä toimiva eduskuntaryhmän pääsihteeri. Käytännössä eduskuntaryhmä valmistelee usein eduskunnan istuntosalissa pidettäviä ryhmäpuheenvuoroja sekä muita ryhmän tarvitsemia selvityksiä ja raportteja.lähde?

Valiokuntien lisäksi eduskuntaryhmän jäseniä valitaan myös moniin muihin luottamustehtäviin, kuten hallintoneuvostoihin, esimerkiksi Yleisradion hallintoneuvostoon, Suomen pankin pankkivaltuustoon, kansaneläkelaitoksen valtuustoon jne.lähde?

Kansallisen Kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsenten luottamustehtäviä
Kansanedustaja nimitetty alkaen toimielin vaalipiiri
Eestilä, Markku 2019-06-18 Yleisradion hallintoneuvosto Savo-Karjalan vaalipiiri
Heinonen, Timo, varajäsen 2019 puolustusvaliokunta Hämeen vaalipiiri
Ikonen, Anna-Kaisa, varajäsen 2019 puolustusvaliokunta Pirkanmaan vaalipiiri
Jokinen, Kalle, jäsen ja puheenjohtaja 2019 puolustusvaliokunta Hämeen vaalipiiri
Kiuru, Pauli 2019-06-26 tiedusteluvalvontavaliokunta Pirkanmaan vaalipiiri
Pelkonen, Jaana 2011-06-30 Yleisradion hallintoneuvosto Helsingin vaalipiiri
Satonen, Arto 2016-09-13 Yleisradion hallintoneuvosto Pirkanmaan vaalipiiri
Tolvanen, Kari 2019-06-18 Yleisradion hallintoneuvosto Uudenmaan vaalipiiri
Vartianen, Juhana, jäsen 2019 puolustusvaliokunta Helsingin vaalipiiri
Vestman, Heikki, jäsen 2019 puolustusvaliokunta Uudenmaan vaalipiiri
Vikman, Sofia 2019-06-26 tiedusteluvalvontavaliokunta Pirkanmaan vaalipiiri

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kuvaa omassa esittelytekstissään itseään 'monipuoliseksi ryhmäksi, jossa on edustettuna laajaa kokemusta eri yhteiskuntasektoreilta'. [6]

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on perustettu ja aloittanut katkeamattoman toiminnan vuonna 1918, eli samana vuonna kuin Kokoomus-puolue rekisteröityi puolueeksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän pitkäaikaisin ryhmäpuheenjohtaja on ollut kansanedustaja Ben Zyskowicz.[7] Hän toimi eduskuntaryhmän puheenjohtajana yhtäjaksoisesti aikavälillä 9. helmikuuta 1993 – 1. helmikuuta 2006, kunnes hänet korvasi loppuajaksi vaalikaudelle 2003-2007 kansanedustaja Jyri Häkämies.[8] Tämän jälkeen Zyskowicz toimi eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajana kesäkuuhun 2011 asti.

Muita merkittäviä eduskuntaryhmän puheenjohtajina toimineita Kokoomuksen kansanedustajia:

  • Paavo Virkkunen, joka toimi useaan otteeseen myös eduskunnan puhemiehenä
  • Pekka Pennanen, joka toimi myös Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1936–1942, lisäksi hän on Kokoomuksen pitkäaikaisin kansanedustaja (42 valtiopäivät)
  • Edwin Linkomies, joka toimi eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkosodan alkuvaiheessa ja tämän jälkeen Kokoomuksen puheenjohtajana ja pääministerinä
  • Arvo Salminen, joka toimi myös Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1946–1955
  • Jussi Saukkonen, joka toimi myös Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1955-1965
  • Juha Rihtniemi, joka toimi myös presidentin valitsijamiehenä vuosina 1962 ja 1968 sekä Kokoomuksen puheenjohtajana vuosina 1965-1971
  • Raimo Ilaskivi, joka toimi myöhemmin monta vuotta Helsingin kaupungin kaupunginjohtajana ja ylipormestarina
  • Iiro Viinanen, joka tuli myöhemmin erityisen tunnetuksi Esko Ahon hallituksen valtiovarainministerinä
  • Kimmo Sasi, joka on tullut myöhemmin tunnetuksi useista valtioneuvoston ja kansainvälisistä luottamustehtävistä

Vaalikausi 2007–2011

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalikaudella 2007–2011 Kokoomuksen eduskuntaryhmään kuului eduskuntavaalien 2007 jälkeisestä ryhmän järjestäytymisestä, maaliskuusta 2007 alkaen, 50 kansanedustajaa. Kansanedustaja Merikukka Forsiuksen vuonna 2008 tapahtuneen ryhmään liittymisen jälkeen ryhmään kuului kauden loppuun asti 51 edustajaa, mikä teki Kokoomuksen eduskuntaryhmästä eduskunnan suurimman ryhmän yhdessä Keskustan eduskuntaryhmän kanssa.

Eduskuntaryhmää johti huhtikuusta 2007 lähtien koko kauden kansanedustaja Pekka Ravi. [9]

Vaalikausi 2011–2015

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalikaudella 2011–2015 Kokoomuksen eduskuntaryhmään kuului eduskuntavaalien 2011 jälkeisestä ryhmän järjestäytymisestä, huhtikuusta 2011 alkaen, 44 kansanedustajaa. Samalla Kokoomuksen eduskuntaryhmä nousi ensimmäistä kertaa Suomen historiassa vaalien jälkeen eduskunnan suurimmaksi eduskuntaryhmäksi. Eduskuntaryhmien kesken tehdyn herrasmiessopimuksen mukaisesti suurin ryhmä voi yrittää valtioneuvoston (hallituksen) ja hallitusohjelman muodostamista ensimmäisenä, joten Kokoomuksen eduskuntaryhmä nimitti hallitustunnustelijaksi puheenjohtajansa, kansanedustaja Jyrki Kataisen. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja puoluevaltuusto vahvistivat yhteisessä kokouksessaan kesäkuussa 2011 hallitustunnustelija Kataisen esityksen perusteella ehdokkaansa pääministeriksi sekä valtioneuvoston jäseniksi, ehdotuksen hallitusohjelman hyväksymisestä ja päätöksen näiden edellä mainittujen ehdotusten siirtämiseksi eduskunnan hyväksyttäväksi.lähde?

Pekka Ravi valittiin yksimielisesti huhtikuussa 2011 jatkamaan ryhmän puheenjohtajana myös vaalikauden 2011-2015 alkupuolella tilapäisesti, kunnes eduskuntavaalien myötä valittu uusi eduskunta oli saanut nimitettyä kesäkuuhun 2011 asti kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen uuden valtioneuvoston ja uuden eduskunnan puhemiehistön.lähde?

Vaalikausi 2019–2023

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanedustaja Ilkka Kanerva kuoli kesken kauden.[10]

Vaalikausi 2023–2027

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmän koko kaudella on 48 edustajaa.

Ryhmän puheenjohtajisto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2011 eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nimitettiin yksimielisesti kansanedustaja Jan Vapaavuori. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajiksi nimitettiin Lenita Toivakka, toiseksi varapuheenjohtajaksi Petteri Orpo ja kolmanneksi Outi Mäkelä.[11] Toivakka oli toiminut varapuheenjohtajana vuodesta 2010[12] ja Orpo vuodesta 2007[13]. Outi Mäkelä oli uusi ryhmän puheenjohtajistossa.[14]

Marraskuussa 2012 Vapaavuori nimitettiin Kataisen hallituksen elinkeinoministeriksi Jyri Häkämiehen erottua tehtävästä. Hänet korvasi ryhmän puheenjohtajana yksimielisellä päätöksellä kansanedustaja Petteri Orpo. Orpon tilalle ryhmän toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin äänestyksen jälkeen kansanedustaja Arto Satonen.[15]

Kesäkuussa 2014 Orpo aloitti Stubbin hallituksen maa- ja metsätalousministerinä ja Arto Satosesta tuli eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Lenita Toivakasta tuli Stubbin hallituksen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri ja Outi Mäkelä nousi ryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Ben Zyskowiczista tuli toinen ja Heikki Autosta kolmas varapuheenjohtaja.[16]

Huhtikuussa 2015 Satonen valittiin jatkamaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Eduskuntaryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin jatkamaan kansanedustaja Outi Mäkelä Nurmijärveltä ja toiseksi varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Ben Zyskowicz Helsingistä.

Eduskuntaryhmän uudeksi kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Wallinheimo on Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Jyväskylästä.[17]

Ryhmään kuuluneet kansanedustajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä henkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsihteerit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]