Kaino Oksanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaino Oksanen
Kaino Oksanen 1930-luvun alussa.
Kaino Oksanen 1930-luvun alussa.
Henkilötiedot
Syntynyt28. joulukuuta 1884
Tampere
Kuollut12. lokakuuta 1966 (81 vuotta)
Jyväskylä
Poliitikko
Puolue Kokoomus
Asema kansanedustaja (1927–1939)
Vaalipiiri Viipurin läänin läntinen vaalipiiri

Kaino Wilhelmiina (Kaino W.) Oksanen (28. joulukuuta 1884 Tampere12. lokakuuta 1966 Jyväskylä) oli suomalainen poliitikko, opettaja ja meteorologi.

Oksanen valittiin kokoomuksen listoilta kansanedustajaksi vuonna 1927 Viipurin läänin läntisestä vaalipiiristä, ja hän toimi tässä virassa aina vuoteen 1939 asti. Oksanen ehti toimia eduskunnassa laki-, sivistys- ja tarkastusvaliokuntien sekä suuren valiokunnan jäsenenä. Hän oli myös presidentin valitsijamiehenä vuonna 1931. Oksasella oli luottamustehtäviä Akateemisten naisten liiton puheenjohtajana sekä Suomen naisyhdistyksen johtokunnassa.

Oksanen oli ensimmäinen suomalaisessa yliopistossa kasvatusopin saralla väitellyt nainen. Hän valmistui filosofian tohtoriksi vuonna 1919 väitöskirjallaan Yhteiskasvatuksesta 1: Silmälläpitäen oppilaiden, etenkin naispuolisten, terveydellisiä oloja ja älyllisiä saavutuksia muutamissa Suomen kouluissa. Tätä ennen hän oli ehtinyt jo kirjoittaa oppikirjan Meteorologian eli Sää-opin ja ilmatieteen opetuksesta. Oksanen työskenteli matematiikan ja fysiikan, sittemmin myös maantieteen opettajana Viipurin suomalaisessa yhteiskoulussa ja Helsingin uudessa yhteiskoulussa, Ilmatieteellisen keskuslaitoksen palveluksessa ja Helsingin suomalaisen jatko-opiston sielutieteen ja kasvatusopin opettajana.

Oksasen isä oli kappalainen Oskar Vilhelm Oksanen ja äiti Wilhelmiina Blom.