Suomen akateemisten naisten liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Akateemisten Naisten Liitto - Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry. (SANL-FKAF) on akateemisen loppututkinnon suorittaneiden naisten järjestö.[1] Liitolla on runsaat 1000 jäsentä ja 20 paikallisyhdistystä, joista kolme on ruotsinkielistä. SANL-FKAF on perustettu vuonna 1922. Se kuuluu vuonna 1984 perustettuun Euroopan Akateemisiin Naisiin (University Women of Europe, UWE[2]). Akateemisilla Naisilla on myös vuonna 1919 perustettu Kansainvälinen Akateemisten Naisten Liitto (Graduate Women International, GWI[3], aik. International Federation of University Women, IFUW). Akateemisilla Naisilla on neuvoa-antava asema YK:n ECOSOCissa, ILOssa ja UNESCOssa sekä sisarjärjestöjä yli 50 maassa.

Liiton puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2016 alkaen OTK Tuija Brax. Hänen edeltäjänään toimi professori Helena Ranta.

Liitto hallinnoi Luetaan yhdessä - Vi Läser Tillsammans -verkostoa, jossa suomalaisnaiset tarjoavat vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajanaisille eri puolilla Suomea. Verkostolla on ollut toimintaa vuodesta 2004 alkaen. Valtakunnallinen hankkeesta tuli vuonna 2007. Luetaan yhdessä -ryhmiä on runsas sata, ja niissä on vapaaehtoisia opettajia on yli 600 ja opiskelijoita on noin 3000. Verkoston toimintaa rahoittavat STEA ja Koneen säätiö.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maritta Pohls: Korkeasti koulutetut naiset: Suomen Akateemisten Naisten Liiton historia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013.
  2. University Women of Europe www.universitywomenofeurope.org. Viitattu 7.5.2018. (englanniksi)
  3. Graduate Women International (GWI) - Empowering women & girls through lifelong education Graduate Women International (GWI). Viitattu 7.5.2018. (englanniksi)
  4. Luetaan yhdessä | Luetaan yhdessä Luetaan yhdessä -verkosto. 16.8.2017. Viitattu 7.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.