Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Akateemisten Naisten Liitto - Finlands Kvinnliga Akademikers Förbund ry. (SANL-FKAF) on korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten järjestö.[1] Liitolla on lähes tuhat jäsentä ja 19 paikallisyhdistystä, joista kaksi on ruotsinkielistä. Liitto on perustettu vuonna 1922. Se kuuluu vuonna 1980 perustettuun Euroopan Akateemisiin Naisiin (University Women of Europe, UWE[2]). Akateemisilla Naisilla on myös vuonna 1919 perustettu Kansainvälinen Akateemisten Naisten Liitto (Graduate Women International, GWI[3], aik. International Federation of University Women, IFUW). Akateemisilla Naisilla on neuvoa-antava asema YK:n ECOSOCissa, ILOssa ja UNESCOssa sekä sisarjärjestöjä yli 60 maassa.

Liiton puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2019 KTM Kirsi Jokikokko. Hänen edeltäjiään ovat muun muassa OTK Tuija Brax ja professori Helena Ranta.

Liitto hallinnoi Luetaan yhdessä - Vi Läser Tillsammans -verkostoa, jossa suomalaisnaiset tarjoavat vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajanaisille eri puolilla Suomea. Verkostolla on ollut toimintaa vuodesta 2004 alkaen. Valtakunnallinen hankkeesta tuli vuonna 2007. Luetaan yhdessä -ryhmiä on yli 80 (2021), ja niissä on vapaaehtoisia opettajia on yli 500 ja opiskelijoita on lähes 3000. Verkoston toimintaa on rahoittanut muun muassa STEA ja Koneen säätiö.[4]

Liitto on Naisjärjestöjen Keskusliiton, Suomen 1325-verkoston ja UN Women Suomi ry:n jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maritta Pohls: Korkeasti koulutetut naiset: Suomen Akateemisten Naisten Liiton historia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2013.
  2. University Women of Europe www.universitywomenofeurope.org. Viitattu 7.5.2018. (englanniksi)
  3. Graduate Women International (GWI) - Empowering women & girls through lifelong education Graduate Women International (GWI). Viitattu 7.5.2018. (englanniksi)
  4. Luetaan yhdessä | Luetaan yhdessä Luetaan yhdessä -verkosto. 16.8.2017. Viitattu 7.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.