Uudenmaan Kokoomus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uudenmaan Kokoomus
Alue Uudenmaan vaalipiiri
Johto Heikki Vestman (pj.)
Nea Hjelt (vpj.)
Jarno Limnéll (vpj.)
Kansanedustajia
9 / 36
(2019)
Aluevaltuutettuja
77 / 276
(2022)[1]
Kunnanvaltuutettuja
245 / 1 021
(2021)[2]
Aiheesta muualla
www.uudenmaankokoomus.fi Sivusto

Uudenmaan Kokoomus on Kokoomuksen Uudenmaan vaalipiirin käsittävä piirijärjestö, joka valmistelee Kokoomuksen Uudenmaan vaalipiirin ehdokasasettelun eduskuntavaaleihin. Se on Suomen suurin kokoomuspiiri.

Kokoomus säilytti paikkamääränsä 2019 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla ja sai jälleen yhdeksän kansanedustajaa: Elina Lepomäki, Kai Mykkänen, Pia Kauma, Sari Multala, Heikki Vestman, Mia Laiho, Ruut Sjöblom, Kari Tolvanen ja Pihla Keto-Huovinen.[3]

Elina Lepomäki keräsi 19 292 ääntä Uudeltamaalta, mikä teki hänestä koko Uudenmaan vaalipiirin ääniharavan.[4] Äänimäärä oli koko maan viidenneksi suurin.

Uudenmaan Kokoomus toimii Uudenmaan vaalipiirin alueella. Vaalipiiri käsittää Uudenmaan kunnat lukuunottematta Helsingin kaupunkia, millä on Helsingin vaalipiiri.

Uudenmaan Kokoomuksen kunnat ovat:

2010-luvun vaihteessa uusmaalaiset kokoomusjärjestöt irtautuivat Kansallissäätiöstä ja samalla Lillträskin Kurssikeskussäätiö siirtyi Helsingin Kokoomukselta Uudenmaan Kokoomuksen hallintaan. Lillträskin Kurssikekusssäätiön tarkoitus määritettiin Kokoomuksen tukemiseen Uudenmaan vaalipiiristä ja säätiö nimitettiin puolueen lähiyhteisöksi. Lillträskin Kurssikeskussäätiön toiminnan volyymi väheni selvästi, kun rahaa oli jaettu ulos huomattavia määriä juuri ennen taustaryhmän muutosta. Lillträskin Kurssikeskussäätiön omaisuus on ollut pääasiassa pörssiosakkeissa, minkä lisäksi mukana ovat alkuperäisten tilusten maa-alueet. Vuonna 2015 omaisuuden määräksi ilmoitettiin taseessa 58 000 euroa. Käypä arvo on määritelty kuitenkin yli kaksinkertaiseksi. Vuodesta 2012 lähtien säätiö on tukenut Kokoomuksen Uudenmaan piirijärjestöä.[5]

Kansanedustajat 2023

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[6]

Aikaisempia kansanedustajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Tomi Venho: Kabinetin puolella - Säätiöt ja puoluerahoitus Suomessa, s. 24. Julkaisu 18/2018. Helsinki: Kunnallisalan kehittämissäätiö, 2018. ISBN 978-952-349-014-7.