Mia Laiho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mia Kaarina Laiho
MiaLaiho.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt28. lokakuuta 1969 (ikä 51)
Helsinki
Poliitikko
Asema Kansanedustaja
Vaalipiiri Uusimaa
Aiheesta muualla
Virallinen sivu

Mia Kaarina Laiho (s. 28. lokakuuta 1969 Helsinki)[1] on kokoomuslainen kansanedustaja Uudeltamaalta. Hän toimii myös kaupunginvaltuutettuna kotikaupungissaan Espoossa. Laiho on koulutukseltaan lääketieteen tohtori ja sisätautien erikoislääkäri.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laiho nousi eduskuntaan vuoden 2018 kevään aikana. Laiho sai kokonaisuudessaan 3952 ääntä kevään 2015 eduskuntaavaleissa yltäen varasijalle. Hänelle avautui paikka, kun kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä siirtyi Nurmijärven kunnanjohtajaksi.[2]

Hän toimii jäsenenä perustuslakivaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Laiho on myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen. Eduskunnassa Laiho on keskittynyt ammattiosaamisensa myötä sosiaali- ja terveyspolitiikan kysymyksiin. Hän on vaatinut esimerkiksi harvinaissairauksien hoidon keskittämistä. Hän on ottanut myös kantaa esimerkiksi pentutehtailun lopettamiseksi.

Laiho oli ehdolla kokoomuksen Uudenmaan piirin puheenjohtajaksi huhtikuussa 2018, mutta ei tullut valituksi tehtävään, kun äänestys päättyi tasatulokseen ja puheenjohtajuus ratkaistiin arvalla.[3]

Eduskuntavaaleissa 2019 Laiho sai 5 664 ääntä ja tuli valituksi eduskuntaan.[4]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laiho on tehnyt töitä perusterveydenhuollosta aina vaativaan erikoissairaanhoitoon asti. Hän työskenteli yli 10 vuotta päivystyksessä. Ennen eduskuntaan nousua hän johti Helsingissä Haartmanin ja Malmin päivystyksiä sekä sosiaali- ja kriisipäivystystä. Kyseessä on Suomen suurimmat päivystykset.

Laiho on aktiivinen kuntapolitiikassa. Hänet valittiin Espoon kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran 2013 ja uudelleen vuoden 2017 kuntavaaleissa. Hän toimi myös kaupunginhallituksen jäsenenä vuosina 2013–2017.

Laihon perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta, joista kaksi on peruskoulussa ja vanhin lukiossa. Hänellä on myös kaksi pientä terrieriä. Vapaa-aikansa hän viettää pääasiassa perheeni kanssa. Hän ulkoilee paljon ja harrastaa juoksemista.

Omien sanojensa mukaan hän lähti mukaan politiikkaan, kun hänen perheensä alkoi käyttämään julkisia palveluita säännöllisesti lasten varttuessa. Laiho halusi olla mukana vaikuttamassa palveluiden toimivuuteen sen sijaan, että olisin seurannut sivusta. Hän on todennut tärkeimmiksi arvoikseen oikeudenmukaisuuden sekä toisten kunnioittamisen ja välittämisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]