Savo-Karjalan vaalipiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savo-Karjalan vaalipiiri

09 Savonia Karelia electoral district.svg

Alue Pohjois-Karjalan maakunta
Pohjois-Savon maakunta
Lautakunnan kokouspaikka Kuopio[1]
Käytössä 2015→
Kansanedustajia 15
Suurin puolue Suomen Keskusta

Savo-Karjalan vaalipiiri on Suomen eduskuntavaalien vaalipiiri, joka käsittää Pohjois-Karjalan maakunnan ja Pohjois-Savon maakunnan alueet. Vaalipiiri muodostettiin vuonna 2013 yhdistämällä Pohjois-Karjalan vaalipiiri ja Pohjois-Savon vaalipiiri. Savo-Karjalan vaalipiirilautakunta kokoontuu Kuopiossa.[2][3] Vaalipiiriä käytettiin ensimmäisen kerran huhtikuun 2015 eduskuntavaaleissa, jolloin vaalipiiristä valittiin 16 kansanedustajaa.[4] Vaalipiirin nimeä voidaan pitää sekaannusta aiheuttavana, sillä itäisessä Suomessa myös sijaitsevan Kaakkois-Suomen vaalipiirin alue on yhtä lailla valtaosin historiallista Savoa ja Karjalaa.

Vaalipiiriin kuuluvat kunnat ovat Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kaavi, Keitele, Kitee, Kiuruvesi, Kontiolahti, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Pielavesi, Polvijärvi, Rautalampi, Rautavaara, Rääkkylä, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tohmajärvi, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä.[2]

Vaalipiirin perustamisen jälkeen on lakkautettu kolme kuntaa: Juankoski ja Maaninka, jotka on molemmat liitetty Kuopioon (Maaninka tosin liitettiin jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja, joissa tämä vaalipiiri oli ensimmäisen kerran käytössä) sekä Valtimo, joka on liitetty Nurmekseen. Aiemmin lakkautetut kunnat on mainittu Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon vaalipiirien artikkeleissa.

Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo kuuluivat Manner-Suomen pienimpien vaalipiirien joukkoon. Eduskuntavaaleissa 2011 Pohjois-Karjalasta valittiin kuusi ja Pohjois-Savosta yhdeksän kansanedustajaa. Vaalipiirien yhdistämistä perusteltiinkin etenkin suhteellisuuden parantamisella. Uudistuksella vaalipiirin piilevä äänikynnys laski maan keskitasolle noin kuuteen prosenttiin.[3] Eduskunta hyväksyi vaalipiirin muodostamista koskeneet lakiesitykset maaliskuussa 2013 äänin 83–63. Kataisen hallituksen esitystä, jossa samalla muodostettiin myös uusi Kaakkois-Suomen vaalipiiri, vastustivat molemmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta.[5] Laki tuli voimaan 1. syyskuuta 2013.[6]

Piirijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden vaalipiirin myötä kokoomus, sosialidemokraatit ja vihreät yhdistivät Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon piirijärjestönsä vuoden 2013 aikana.[7][8] Piraattipuolue yhdisti piirijärjestönsä 2014.

Nykyiset kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueiden paikkamäärät vaalipiirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

puolueet 2015 2019
Kansallinen Kokoomus 2 2
Suomen Kristillisdemokraatit 1 1
Suomen Keskusta 6 4
Perussuomalaiset 3 3
Vihreä liitto 1 1
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 2 3
Vasemmistoliitto 1 1
Yhteensä 16 15

Ääniharavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vaalit ehdokas puolue äänet
2015 Sari Essayah KD 11 186 [9]
2019 Sari Essayah KD 12 397 [10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]