Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaakkois-Suomen vaalipiiri

08 Southeastern Finland electoral district.svg

Alue Etelä-Karjalan maakunta
Etelä-Savon maakunta
Kymenlaakson maakunta
Lautakunnan kokouspaikka Mikkeli[1]
Käytössä 2015→
Kansanedustajia 17
Suurin puolue Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Kaakkois-Suomen vaalipiiri on yksi presidentin- ja eduskuntavaalien 13 vaalipiiristä. Alueelta valitaan eduskuntaan 17 kansanedustajaa (8,5 % 200:sta). Vaalipiiri kattaa Etelä-Karjalan maakunnan, Etelä-Savon maakunnan ja Kymenlaakson maakunnan alueet.

Vaalipiiriin kuuluvat Enonkoski, Hamina, Hirvensalmi, Imatra, Juva, Kangasniemi, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Miehikkälä, Mikkeli, Mäntyharju, Parikkala, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Pyhtää, Rantasalmi, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Savonlinna, Sulkava, Taipalsaari ja Virolahti.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Savon vaalipiiri oli Manner-Suomen pienin vaalipiiri, josta eduskuntavaaleissa 2011 valittiin kuusi kansanedustajaa, ja Etelä-Karjalan sekä Kymenlaakson maakunnat sisältäneestä Kymen vaalipiiristä 12. Vaalipiirien yhdistämistä perusteltiin etenkin suhteellisuuden parantamisella. Uudistuksella vaalipiirin piilevä äänikynnys laski maan keskitasolle noin 5,5 %:iin.[3] Kataisen hallituksen esitystä Kaakkois-Suomen vaalipiirin muodostamisesta, jolla samalla muodostettiin itäiseen Suomeen myös uusi Savo-Karjalan vaalipiiri, vastustivat oppositiopuolueet Perussuomalaiset ja Suomen Keskusta.[4] Eduskunta hyväksyi lakiesityksen maaliskuussa 2013 äänin 83–63 ja laki tuli voimaan saman vuoden syyskuussa.[5] Vaalipiiriä käytettiin ensimmäisen kerran eduskuntavaaleissa 2015.

Vuoden 2021 alusta Iitti vaihtoi maakuntaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen. Samassa yhteydessä vaalilakia muutettiin siten, että kunta vaihtoi myös Kaakkois-Suomesta Hämeen vaalipiiriin. Myös Heinävesi vaihtoi maakuntaa Etelä-Savosta Pohjois-Karjalaan ja Joroinen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon. Nämä kunnat siirtyivät Savo-Karjalan vaalipiiriin.

Piirijärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden vaalipiirin myötä Kansallinen Kokoomus, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue ja Vihreä liitto yhdistivät Etelä-Savon ja Kymen vaalipiirien piirijärjestönsä vuoden 2013 aikana. Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Suomen Kristillisdemokraatit jatkoivat kahdella piirijärjestöllä ja Suomen Keskusta neljällä.[6] Kaakkois-Suomen Sosialidemokraateista tuli perustettaessa puolueen jäsenmäärältään suurin piirijärjestö.[7]

Nykyiset kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueiden paikkamäärät vaalipiirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

puolueet 2015 2019
Kansallinen Kokoomus 3 3
Suomen Keskusta 5 3
Perussuomalaiset 4 4
Vihreä liitto 1 2
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 4 5
Yhteensä 17 17

Ääniharavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vaalit ehdokas puolue äänet
2015 Jari Lindström PS 9 966 [8]
2019 Antti Häkkänen Kok. 20 234 [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]