Faisal ibn Musa’id

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faisal ibn Musa’id ibn Abdilaziz (4. huhtikuuta 1944 Riad18. kesäkuuta 1975 Riad) oli Saudi-Arabian kuninkaan Faisal ibn Abdilaziz Al Sa’udin veljenpoika ja tämän murhaaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faisal ibn Musa’id syntyi Saudi-Arabian pääkaupungissa Musa’id ibn Abdilazizille, jonka isä puolestaan oli Ibn Sa’ud. Hänen äitinsä oli Watfa ja sisaruksensa Khalid, Bandar ja al-Jauhara.

Faisal ibn Musa’idin tiedetään opiskelleen Yhdysvalloissa, jossa hän jäi vuonna 1970 kiinni LSD:n levittämisestä. Lähdettyään Yhdysvalloista hän vietti jonkin aikaa Beirutissa ja kävi myös Itä-Saksassa ennen palaamistaan Saudi-Arabiaan. Siellä hänen passinsa takavarikoitiin, koska hän oli aiheuttanut ongelmia ulkomailla oleskellessaan. Hän pääsi opettamaan Riadin yliopistoon (nyk. Kuningas Saudin yliopisto) ja piti samalla yhteyttä Yhdysvalloissa tapaamaansa tyttöystävään.

Faisal ibn Musa’id meni 25. maaliskuuta 1975 Riadin kuninkaalliseen palatsiin, jossa kuningas oli juhlistamassa islamin profeetan Muhammadin syntymäpäivää mawlidia. Kuningas tunnisti veljenpoikansa, jolta hän odotti suutelua kunnianosoitukseksi. Veljenpoika kuitenkin otti esiin pistoolin ja ampui useita kertoja kuningasta kohti. Kuningas vietiin sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.

Faisal ibn Musa’id pidätettiin. Hän joutui oikeuden eteen, jossa hänet todettiin syylliseksi kuninkaan salamurhaan ja tuomittiin kuolemaan. Hänet teloitettiin Riadissa 18. kesäkuuta 1975.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juan de Onis: Faisal's Killer is Put to Death NY Times. 19.5.1975. Viitattu 12.11.2017.