Faisal ibn Musa’id

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Faisal ibn Musa’id ibn Abdilaziz (4. huhtikuuta 1944 Riad18. kesäkuuta 1975 Riad) oli Saudi-Arabian kuninkaan Faisal ibn Abdilaziz Al Sa’udin veljenpoika sekä tämän murhaaja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Faisal ibn Musa’id syntyi Saudi-Arabian pääkaupungissa Musa’id ibn Abdilazizille, jonka isä puolestaan oli Ibn Sa’ud. Hänen äitinsä oli Watfa ja sisaruksensa Khalid, Bandar ja al-Jauhara.

Faisal ibn Musa’idin tiedetään opiskelleen Yhdysvalloissa, jossa hän jäi vuonna 1970 kiinni LSD:n levittämisestä. Lähdettyään Yhdysvalloista hän vietti jonkin aikaa Beirutissa ja kävi myös Itä-Saksassa ennen palaamistaan Saudi-Arabiaan.

Kun Faisal ibn Musa’id oli jälleen Saudi-Arabiassa, hänen passinsa takavarikoitiin, koska mies oli aiheuttanut ongelmia ulkomailla oleskellessaan. Hän pääsi opettamaan Riadin yliopistoon (nyk. Kuningas Saudin yliopisto) ja piti samalla yhteyttä Yhdysvalloissa tapaamaansa tyttöystävään.

25. maaliskuuta 1975 Faisal ibn Musa’id meni Riadin kuninkaalliseen palatsiin, jossa kuningas oli juhlistamassa islamin profeetan Muhammadin syntymäpäivää, mawlidia. Kuningas tunnisti veljenpoikansa, jonka hän oletti suutelevan itseään kunnianosoitukseksi. Veljenpoika kuitenkin otti esiin pistoolin ja ampui useita kertoja kuningasta kohti. Kuningas kiidätettiin sairaalaan, mutta hän menehtyi saamiinsa vammoihin.

Faisal ibn Musa’id pidätettiin. Hän joutui oikeuden eteen, jossa hänet todettiin syylliseksi kuninkaan salamurhaan ja tuomittiin kuolemaan. Hänet teloitettiin Riadissa 18. kesäkuuta 1975.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. FAISAL'S KILLER IS PUT TO DEATH NY Times. 19.5.1975. Viitattu 12.11.2017.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.