Issam Sartawi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Issam Sartawi (1979)

Issam Salah Sartawi (arab. عصام صلاح السرطاوي‎, ʿIṣām Ṣalāḥ as-Sarṭāwī; 19351983) oli palestiinalaisten vapausjärjestön PLO:n poliittisen siiven vanhempi edustaja. 10. huhtikuuta vuonna 1983 Sartawi ammuttiin Montechoro-hotellin ala-aulassa Albufeirassa, Portugalissa.

Opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Issam Sartawi opiskeli Bagdadin yliopistossa lääketiedettä ja erikoistui kardiologiaan. Hän myös väitteli tohtoriksi Yhdysvalloissa.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sartawi palasi Palestiinaan vuonna 1967 ja liittyi Fatahiin ja oli perustamassa Palestiinan punaista puolikuuta. Sartawista tuli Arafatin edustaja Euroopassa. 1970-luvun lopulla hän ja muut maltilliset PLO:n edustajat päättivät avata rauhanneuvottelujen tien Israelin kanssa. Sartawi ja israelilainen neuvottelija Aryeh ”Lova” Eliav pääsivät sopimukseen, jonka mukaan PLO luopuisi terrorismista ja tunnustaisi Israelin valtion. Palestiinalaiset ääriryhmät eivät olleet tyytyväisiä Sartawin rauhan neuvotteluihin ja vaativat Sartawia eroamaan PLO:n johdosta. Jasser Arafat ei suostunut tähän, ja Sartawi pysyi PLO:n johdossa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1983 Sartawi osallistui Portugalissa Sosialistisen internationaalin kokoukseen jossa Sartawi edusti PLO:ta. Kokouksessa PLO ja Israelin työnväenpuolue sopivat rauhansuunnitelmasta.

Sartawi ammuttiin kuoliaaksi 10. huhtikuuta Montechero-hotellin ala-aulassa. Ampuja pääsi pakoon vaikka portugalilaisten kansalliskaarti ampui häntä kohti. Myöhemmin Lissabonissa pidätettiin nuori arabi, joka oli saapunut maahan väärennetyllä passilla ja asui Issamin hotellin viereisessä hotellissa. Abu Nidal -niminen terroristi sanoi olevansa Sartawin murhan takana ja iskun olevan varoitus Arafatille ja muille PLO:n maltillisille tahoille, jotka haluavat rauhaa Israelin kanssa. Ryhmän mukaan jokainen palestiinalainen, joka tunnustaa Israelin olemassaolon, on petturi.