Työväenpuolue (Israel)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Israelin työväenpuolue
מפלגת העבודה הישראלית

Perustettu 1968
Johto
Ideologia sosiaalidemokratia
kolmas tie
sionismi
Poliittinen kirjo keskusta-vasemmisto
Värit sininen, punainen
Knesset
19 / 120
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan sosialidemokraattinen puolue (tarkkailija)
Progressive Alliance
Kotisivu www.havoda.org.il

Työväenpuolue (hepr. ‏העבודה‎, Ha‘Avoda, virallisesti ‏מפלגת העבודה הישראלית‎ Mifleget ha-‘Avoda ha-Yisra’elit) on israelilainen keskusta-vasemmistolainen puolue. Työväenpuolue edustaa sosiaalidemokratiaa ja sionismia.

Työväenpuolue on Euroopan sosialidemokraattisen puolueen tarkkailijäsen[1] ja toimii myös Progressive Alliancessa.[2] Työväenpuolue oli Sosialistisen internationaalin jäsen vuoteen 2018 saakka, jolloin puolue lakkautti jäsenyytensä internationaalin liityttyä järjestönä mukaan tukemaan ns. BDS-kampanjaa (Boycott, Divestment and Sanctions).[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työväenpuolue on lähtöisin 1930-luvulla perustetuista puolueista. Nykyinen Työväenpuolue syntyi tammikuussa 1968 kolmen vasemmistolaisen puolueen yhdistyessä. Niistä suurin, Mapai hallitsi maata 1948–1977. Toinen oli Ahdut ha-'Avoda–Po'ale Tziyyon, jonka muodostivat 1944 Mapaista eronneet ja kolmas Rafi (Reshimat Po'ale Yisra'el), joka syntyi Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben-Gurionin erottua Mapaista 1965 kiistojen vuoksi.

Perustamisensa jälkeen Työväenpuolue on yleensä muodostanut Ma'rach-hallituksen Mapamin ja kahden arabien puolueen kanssa.

Työväenpuolue ja sen edeltäjät olivat tärkeässä osassa Israelin alkuaikoina. Ensimmäisen kerran puolue päätyi oppositioon 1977, jonka jälkeen se on hitaasti menettänyt asemiaan. Vuoden 2009 vaaleissa puolue jäi neljännelle sijalle.

Työväenpuolueen saamat paikat sen perustamisesta vuoteen 2019 asti

Professori Efraim Inbar on tulkinnut puolueen taantumisen syyksi kollektiivisen ideologian ja perinteisten arvojen ja sionistisen sosialismin hylkäämisen. Puolueen johtajat ovat korostaneet kosmopoliittisuutta ja yksilöarvoja, ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Työväenpuolue on yhdistetty vuoden 1993 Oslon rauhanprosessiin ja sen epäonnistumiseen. Puoluejohtaja Ehud Barak oli valmis jakamaan Jerusalemin palestiinalaisten kanssa vuoden 2000 Camp Davidin kokouksessa, mitä 2/3 Israelin väestöstä vastusti. Myös demografia on toiminut Työväenpuoluetta vastaan. Israelin sefardijuutalaiset ja 1990-luvun jälkeen muuttaneet Venäjän juutalaiset ovat äänestäneet muita puolueita, jolloin Työväenpuolueen kannattajaksi ovat jääneet eurooppalaisperäiset aškenasijuutalaiset ja keski- ja yläluokka. Työväenpuolue on myös yrittänyt houkutella Israelin arabiäänestäjien ääniä, mutta leimautuminen arabien tukemaksi on puolueelle Israelissa pahin mahdollinen uhkakuva.[4]

Puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti tammikuussa 2011 jättävänsä puolueen parlamenttiryhmän ja muodostavansa uuden "Itsenäisyys"-ryhmän ja puolueen.[5]

Israelin työväenpuolueen kannatus on hiipunut voimakkaasti ja vuonna 2019 se ei enää kuulunut Israelin suurimpien poliittisten ryhmien joukkoon.[6]

Puolueen johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parties Map pes.eu. Euroopan sosialidemokraattinen puolue. Viitattu 24.11.2018. (englanniksi)
  2. Political Parties and Associated Partners of the Progressive Alliance Progressive Alliance. Viitattu 24.11.2018. (englanniksi)
  3. Hoffman, Gil: Israel's Labor party quits Socialist International after it adopts BDS jpost.com. 10.7.2018. The Jerusalem Post. Viitattu 24.11.2018. (englanniksi)
  4. http://www.biu.ac.il/SOC/besa/perspectives70.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=203946
  6. IsraelVotes2019 | Why the Israeli Labor party is dying Fathom. Viitattu 28.2.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Työväenpuolue (Israel).