Työväenpuolue (Israel)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Israelin työväenpuolue
מפלגת העבודה הישראלית

Logo haAwoda.svg

Perustettu 1968
Johto Isaac Herzog
Ideologia Sosiaalidemokratia
Kolmas tie
Sionismi
Toimisto Kfar Saba
Israel
Värit sininen, punainen
Kansanedustajat 15
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan sosialidemokraattinen puolue(tarkkailija)
Sosialistinen internationaali (tarkkailija)
Nuorisojärjestö Young Guard of the Labor Party
Kotisivu www.havoda.org.il

Työväenpuolue (hepreaksi ‏העבודה‎, Ha‘Avoda, virallisesti ‏מפלגת העבודה הישראלית‎ Mifleget ha-‘Avoda ha-Yisra’elit) on israelilainen keskusta-vasemmistolainen puolue. Se on sosiaalidemokraattinen ja sionistinen puolue. Se on sosialistisen internationaalin ja Euroopan sosialidemokraattisen puolueen tarkkailijajäsen.

Työväenpuolue on lähtöisin 1930-luvulla perustetuista puolueista. Nykyinen työväenpuolue syntyi tammikuussa 1968 kolmen vasemmistolaisen puolueen yhdistyessä. Niistä suurin, Mapai hallitsi maata 1948–1977. Toinen oli Ahdut ha-'Avoda–Po'ale Tziyyon, jonka muodostivat 1944 Mapaista eronneet ja kolmas Rafi (Reshimat Po'ale Yisra'el), joka syntyi Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben-Gurionin erottua Mapaista 1965 kiistojen vuoksi.

Perustamisensa jälkeen työväenpuolue on yleensä muodostanut Ma'rach-hallituksen Mapamin ja kahden arabien puolueen kanssa.

Työväenpuolue ja sen edeltäjät olivat tärkeässä osassa Israelin alkuaikoina. Ensimmäisen kerran puolue päätyi oppositioon 1977, jonka jälkeen se on hitaasti menettänyt asemiaan. Vuoden 2009 vaaleissa puolue jäi neljännelle sijalle.

Professori Efraim Inbar on tulkinnut puolueen taantumisen syyksi kollektiivisen ideologian ja perinteisten arvojen ja sionistisen sosialismin hylkäämisen. Puolueen johtajat ovat korostaneet kosmopoliittisuutta ja yksilöarvoja, ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Työväenpuolue on yhdistetty vuoden 1993 Oslon rauhanprosessiin ja sen epäonnistumiseen. Puoluejohtaja Ehud Barak oli valmis jakamaan Jerusalemin palestiinalaisten kanssa vuoden 2000 Camp Davidin kokouksessa, mitä 2/3 Israelin väestöstä vastusti. Myös demografia on toiminut Työväenpuoluetta vastaan. Israelin sefardijuutalaiset ja 1990-luvun jälkeen muuttaneet Venäjän juutalaiset ovat äänestäneet muita puolueita, jolloin Työväenpuolueen kannattajaksi ovat jääneet eurooppalaisperäiset aškenasit ja keski- ja yläluokka. Työväenpuolue on myös yrittänyt houkutella Israelin arabi äänestäjien ääniä, mutta leimautuminen arabien tukemaksi on puolueelle Israelissa pahin mahdollinen uhkakuva.[1]

Puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti tammikuussa 2011 jättävänsä puolueen parlamenttiryhmän ja muodostavansa uuden "Itsenäisyys"-ryhmän ja puolueen.[2]

Mapai/Avodan johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]