Socijaldemokratski Sojuz na Makedonija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Socijaldemokratski Sojuz na Makedonija (mak. Социјалдемократски сојуз на Македонија, СДСМ, Socijaldemokratski sojuz na Makedonija, kirjaimellisesti "Sosiaalidemokraattinen liitto Makedoniassa") on keskustavasemmistolainen, sosiaalidemokraattinen puolue Pohjois-Makedoniassa.

SDSM on Makedonian sosialistista tasavaltaa vuosina 1945–1990 hallinneen Makedonian kommunistien liiton (Сојуз на комунистите на Македонија) seuraaja. SDSM oli suurin puolue ja hallitusvastuussa 1992–1998 ja 2002–2006, pääministerinä molemmilla kerroilla Branko Crvenkovski, joka valittiin 2004 presidentiksi, jonka jälkeen häntä seurasivat Hari Kostov ja Vlado Bučkovski. Vuoden 2002 vaalien jälkeen puolue liittoutui liberaalidemokraattien ja albaanien BDI-puolueen kanssa.

Tito Petkovski, joka oli puolueen presidenttiehdokkaana 1999, erosi puolueesta 2005 ja perusti Uuden sosiaalidemokraattisen liiton.

Radmila Šekerinska johti puoluetta 2006–2008, jolloin hän erosi vaalitappion jälkeen. Väliaikaiseksi johtajaksi tuli Zoran Zaev, jonka kausi päättyi Crvenkovskin presidentinkauden loppuessa ja hänen palatessaan puolueen johtoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]