Amir Peretz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amir Peretz
עמיר פרץ
Amir Peretz (2006).
Amir Peretz (2006).
apulaispääministeri, puolustusministeri
Henkilötiedot
Syntynyt9. maaliskuuta 1952 (ikä 72)
Boujad, Marokko
Kansalaisuus Israel

Amir Peretz (hepr. ‏עמיר פרץ‎, s. 9. maaliskuuta 1952 Boujad, Marokko[1]) on israelilainen poliitikko. Hän oli apulaispääministeri ja puolustusministeri vuoteen 2007 sekä ympäristönsuojeluministeri vuoteen 2014. Hän oli Israelin työväenpuolueen johtaja vuodesta 2005.[1]

Amir Peretz (syntyjään Armand Peretz) syntyi Boujadin kaupungissa Marokossa. Hänen isänsä omisti Boujadissa huoltoaseman ja oli paikallisen juutalaisyhteisön päämies. Vuonna 1956 Peretzin perhe muutti Israeliin Sderotin kaupunkiin.

Vuonna 1973 Peretz liittyi Israelin puolustusvoimien palvelukseen, jossa hän yleni aina kapteeniksi saakka. Jom kippur -sodan aikana hän haavoittui pahasti ja joutui toipumaan vuoden sairaalassa. Sairaalasta päästyään hän osti maatilan ja tapasin tulevan vaimonsa Ahlaman, jonka kanssa hän meni naimisiin. Nykyisin heillä on neljä lasta.

Peretz voitti 9. marraskuuta 2005 järjestetyn työväenpuolueen vaalit ja syrjäytti sen johdosta edeltäjänsä Shimon Peresin. Hänen johtamansa työväenpuolue sai toiseksi eniten paikkoja 28. maaliskuuta 2006 järjestetyissä vaaleissa. Hänet valittiin Israelin uudeksi puolustusministeriksi pääministeri Ehud Olmertin johtamaan hallitukseen 4. toukokuuta 2006. Kesäkuussa 2007 Ehud Barak voitti työväenpuolueen johtajavaalin, jolloin Peretz jätti myös ministerinasemansa.

Peretzin ministerinkaudella Israel kävi toisen Libanonin sodan, jonka hoidosta Olmert ja Peretz saivat vakavia moitteita Winogradin tutkimuskomissiolta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amir Peretz, Knesset, viitattu 16.1.2016

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.