Jisrael Beiteinu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jisrael Beiteinu (hepr. ‏ישראל ביתנו‎, Jisrael betenu, suom. Israel on kotimaamme) on oikeistolais-sionistinen poliittinen puolue Israelissa. Puolue on perustettu vuonna 1999 ja se sai knessetissä 11 paikkaa vuoden 2006 parlamenttivaaleissa ja 15 vuoden 2009 parlamenttivaaleissa. Lokakuussa 2006 puolueesta tuli osa Kadima-johtoista koalitiohallitusta, kunnes se jätti hallituksen tammikuussa 2008 vastustaessaan rauhanneuvotteluja Palestiinalaishallinnon kanssa.[1] Puolue on ottanut kovan linjan Israelin arabeja ja palestiinalaisia kohtaan. Yksi sen perustajista ja nykyinen puheenjohtaja, Avigdor Lieberman, oli virallisesti Likudin edustaja. Puolue otettiin mukaan 2009 perustettiin Likudin johtamaan oikeistohallitukseen, jolloin Liebermanista tuli ulkoministeri.lähde?

Vuonna 2004 Lieberman ehdotti vuoden 1949 tulitaukosopimuksen mukaan Vihreän linjan nimellä tunnettua erottamissuunnitelmaa, jossa arabien ja juutalaisten asuma-alueet erotettaisiin toisistaan. Lieberman on myös vastustanut arabien oikeutta olla Israelin kansalaisia, jos Palestiinan valtio perustetaan. Puolue on erityisesti suosittu venäjänkielisten juutalaisten keskuudessa.lähde?

Yisrael Beitenulla on seuraavat edustajat knessetissä: Avigdor Lieberman, Anastasia Michaeli, Israel Hasson, Yosef Shagal, Esterina Tartman, Stas Misazhnikov, Sofa Landaver, Yitzhak Aharonovich, Robert Ilatov, Alex Miller, Liya Shmatov ja David Rotem.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jisrael Beiteinu.
  • Beytenun virallinen sivu venäjäksi ja hepreaksi [1]
  • Beytenun englanninkielinen sivu [2] (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Beytenun virallinen englanninkielinen web-sivu[3]
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.