Alexander Schinas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alexader Schinas

Alexander (Alexandros) Schinas (kreik. Αλέξανδρος Σχινάς) (1870 Vólos6. toukokuuta 1913) oli kreikkalainen anarkisti, joka ampui Kreikan kuninkaan Yrjö I:n Salonikissa vuonna 1913.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schinas oli asunut Yhdysvalloissa, jossa hän oli töissä 5th Avenue Hotelissa New York Cityssä.

Tarjoilijat muistivat hänet uhmakkaana sosialistina, joka kirjoitti aiheesta kirjoja. Hän vietti vapaa-aikansa Manhattanilla, missä hän otti osaa moniin sosialistisiin keskusteluihin. Schinas vastusti monarkiaa ja aristokratiaa.

Myöhemmin hän meni anarkistiseen kouluun Kreikkaan, missä hän vastusti hallitusta ja monarkiaa. Kaksi koulun johtajaa pidätettiin ja vangittiin mutta Schinaksen onnistui paeta. Viranomaiset löysivät monta anarkistista ja kuningasvastaista kirjaa.

Rikos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schinas ampui aamukävelyllä ollutta Kreikan kuningasta Yrjö I:tä Salonikissa klo 5:15 18. maaliskuuta (5. maaliskuuta, Kreikassa juliaaninen kalenteri) vuonna 1913. Luoti osui kuninkaan paksusuoleen ja mahalaukkuun. Kuningas kiidätettiin sairaalaan, mutta hän oli jo kuollut matkalla. Poliisi vei Schinasin selliin. Schinas ei suostunut tunnustamaan murhaa. Erään virkamiehen sanottua, että hän on "isänmaan loinen", Schinas sanoi vastustavansa hallituksia, jotka tukevat monarkiaa.

Schinas pysyi tyynenä oikeudenkäynnissä. Schinas väitti pyytäneensä kuninkaalta rahaa ja, kun kuningas oli kieltäytynyt, ampunut tämän. Kreikan hallitus väitti, että Schinas oli alkoholisti. Schinas kuoli putoamalla Salonikissa poliisilaitoksen ikkunasta 6. toukokuuta 1913. Viranomaisten mukaan hän teki itsemurhan.

Tulkinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhan motiivia ei ole selvitetty. Eräiden arvelujen mukaan Schinaksen oli palkannut Bulgaria, joka oli katkeroitunut Kreikalle siitä, että tämä oli anastanut maata Bulgarialta. Toinen vaihtoehto oli se, että Itävalta-Unkari oli palkannut Schinaksen. Kolmas vaihtoehto oli, että Saksa olisi palkannut hänet, koska Saksan ja Kreikan kuningashuoneiden välillä saattoi olla kaunaa. Millekään näistä väitteistä ei kuitenkaan löytynyt näyttöä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]