Muammar Gaddafi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muammar Gaddafi
معمر القذافي

Muammar Gaddafi

Libyan vallankumouksen johtaja
2. maaliskuuta 197723. elokuuta 2011
Libyan kansankomitean pääsihteeri
1. syyskuuta 19692. maaliskuuta 1977
Edeltäjä Idris I (kuningas)
Seuraaja (Libyan kansankongressin pääsihteeri)
Libyan kansankongressin pääsihteeri
2. maaliskuuta 19772. maaliskuuta 1979
Edeltäjä (Libyan kansankomitean pääsihteeri)
Seuraaja Abd al-Ati al-Ubayyidi
Libyan pääministeri
16. tammikuuta 197016. heinäkuuta 1972
Edeltäjä Mahmud Sulayman al-Maghribi
Seuraaja Abdessalam Jalloud
Afrikan unionin puheenjohtaja
2. helmikuuta 200931. tammikuuta 2010
Edeltäjä Jakaya Kikwete
Seuraaja Bingu wa Mutharika
Tiedot
Syntynyt 7. kesäkuuta 1942
Italian lippu 1861–1946 Sirte, Italian Libya
Kuollut 20. lokakuuta 2011 (69 vuotta)
Libyan lippu Sirte, Libya
Puolue Sosialistinen arabiunioni puolue
Puoliso (1) Fatiha al-Nuri (aviol. 1969, ero 1970)
(2) Safia el-Brasai (aviol. 19712011)
Ammatti sotilas
Uskonto sunnalaisuus
Arvonimet eversti
Maa tai osapuoli Libyan lippu Libyan kuningaskunta (1961–1969)
Libyan lippu Libyan arabitasavalta (1969–1977)
Libyan lippu Libyan arabijamahiriya (1977–2011)
Palvelusvuodet 1961–2011
Ylin sotilasarvo eversti
Komentajuudet Libyan armeija
Libyan asevoimat
Osallistuminen sotiin ja taisteluihin Libyan–Egyptin sota
Tšadin–Libyan konflikti
Ugandan–Tansanian sota
Libyan sisällissota
Korkeimmat kunniamerkit Order of the Yugoslav Star
Order of Good Hope

Muammar Gaddafi1 (arab. معمر القذافي‎, Mu‘ammar al-Qadhāfī; 7. kesäkuuta 1942 Sirt20. lokakuuta 2011 Sirt[1]), koko nimeltään Muammar bin Mohammad bin Abdussalam bi Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Gaddafi, oli Libyan johtaja 19692011. Hänellä ei ollut virallista virkaa tai asemaa, mutta häntä kunnioitettiin vallankumouksen veljellisenä johtajana ja ohjaajana virallisissa valtion tiedotuksissa. Gaddafi nousi 2009 Afrikan unionin puheenjohtajaksi.[2] Helmikuun puolessa välissä 2011 alkoivat Libyassa mielenosoitukset, jotka johtivat sisällissotaan Gaddafia vastaan. Elokuun loppupuolella Gaddafi syrjäytettiin[3] kapinallisten valloitettua maan pääkaupungin Tripolin ja Gaddafin hallintokorttelin.

Väliaikaishallinto kertoi 20. lokakuuta saaneensa Gaddafin kiinni Sirtessä ja hänen kuolleen kiinniottotilanteessa saamaansa päähän kohdistuneeseen laukaukseen.[4][1]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muammar Gaddafi syntyi paimentolaisen beduiiniperheen[5] nuorimpana lapsena lähellä Sirteä 7. kesäkuuta 1942 Italian Libyassa. Hän sai perinteisen uskonnollisen islamilaisen kasvatuksen ja kävi koulua Sabhassa. Jo teini-iässä Gaddafi alkoi suunnitella Libyan monarkian kaatamista ja vallankaappausta. Hänen suuri esikuvansa oli arabinationalismin keulakuvana tunnettu Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser. Vuonna 1961 Gaddafi karkotettiin Sabhasta poliittisten aatteidensa takia.

Gaddafi onnistui pääsemään Tripolissa sijaitsevaan Libyan yliopistoon, jossa opiskeli oikeustiedettä ja sai hyviä arvosanoja. Vuonna 1963 hän meni opiskelemaan sotilasakatemiaan Bengasiin, jossa valmistuneena hänet 1965 lähetettiin jatkamaan sotilaskoulutustaan Britanniaan British Army Staff Collegeen. Hän palasi Libyaan 1966 ja liittyi viestijoukkoihin.[6] Gaddafi opiskeli myös Jugoslaviassa maan ilmailuakatemiassa, mistä periytyvät Libyan hyvät suhteet Balkanille.[7]

Valtaannousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. syyskuuta 1969 pieni joukkio Gaddafin johtamia upseereja suoritti vallankaappauksen Turkissa hoidossa ollutta kuningas Idris I:stä vastaan. Idris luopui kruunusta, jolloin hänen seuraajakseen tuli kruununprinssi Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi. Kuningas Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussin valtakausi kesti kuitenkin vain vuorokauden, sillä jo seuraavana päivänä Gaddafi julisti Libyan tasavallaksi ja asetti uuden kuninkaan kotiarestiin.

Useimmista sotilasdiktaattoreista poiketen Gaddafi ei ottanut vallankaappauksen jälkeen itselleen suurellista sotilasarvoa, vaan tyytyi symboliseen ylennykseen kapteenista everstiksi. Käytännössä hän oli kuitenkin armeijan ylipäällikkö.

Vallassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddafi ja Nasser vuonna 1969.

Gaddafin hallinto perustui aatteellisen järjestelmään, jota hän itse kutsui ”islamilaiseksi sosialismiksi”. Se oli eräänlainen sekoitus arabinationalismia, hyvinvointivaltiota ja suoraa demokratiaalähde?. Aatteidensa pääkohdat Gaddafi kirjasi Vihreään kirjaan. Islamilaisessa sosialismissa pienet yritykset voivat harjoittaa markkinataloutta, mutta suuret olivat valtion hallinnassa. Hyvinvointi, vapaus ja koulutus olivat tärkeitälähde?. Alkoholijuomat ja uhkapeli olivat lailla kiellettyjä.

Muut eivät aina pitäneet Gaddafin hallintoa yhtä ideaalisena kuin hän itse, mikä johti väkivaltaisuuksiin. 1970- ja 1980-luvuilla Libya tuki avoimesti monia terroristijärjestöiksi luokiteltuja ryhmiä. Monien ryhmien ideologia oli kaukana Gaddafin omasta. Erityisen innokkaasti hän tuki Palestiinan vapautusjärjestöä. Tämän vuoksi suhteet Egyptiin katkesivat Egyptin solmiessa rauhan Israelin kanssa 1979. Suhteiden katkettua Egyptiin Libya lähestyi Neuvostoliittoa, vaikka maiden suhteet jäivätkin etäisiksi.

Sekä panarabialaisuuden että panislamilaisuuden innokkaana kannattajana Gaddafi yritti luoda kaikki maailman muslimimaat käsittävän yhteisön. Hän on myös yrittänyt muodostaa kaikista arabivaltioista yhtä suurta jättiläisvaltiota. Vuonna 1972 hän julisti Libyan, Egyptin ja Syyrian ”Arabitasavaltojen federaatioksi”, mutta lopulta suunnitelma jouduttiin hylkäämään maiden välisen kiistelyn seurauksena. Vuonna 1974 hän yritti yhdistää Libyan ja Tunisian, mutta tämäkin suunnitelma epäonnistui. Gaddafia kuitenkin pidetään nykyisin yhtenä merkittävimmistä arabinationalismin edustajista. Gaddafi pyrki myös Libyan vaikutusvallan lisäämiseen islamilaisissa valtiossa, sekä pyrki Afrikan maiden yhtenäisyyteen tuettuaan aiemmin hallitusten vastaisia kapinaliikkeitä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Politiikkansa vuoksi Gaddafi hämmensi maailmaa. 1980-luvun puolessavälissä häntä pidettiin lännessä laajalti kansainvälisen terrorismin tärkeimpänä rahoittajana. Libyan ja länsimaiden suhteet olivat kireimmillään Ronald Reaganin hallintokaudella. Yhdysvallat kielsi Libyan öljyn tuonnin maaliskuussa 1982. Vuonna 1984 poliisi Yvonne Fletcher ammuttiin Libyan edustajiston ulkopuolella Lontoossa Gaddafin vastaisen mielenosoituksen yhteydessä, mikä katkaisi diplomaattisuhteet Isoon-Britanniaan yli vuosikymmeneksi. Yhdysvallat hyökkäsi Libyan partioveneitä vastaan tammikuusta maaliskuuhun 1981 Sidran lahdella, jonka Libya oli julistanut aluevesikseen. Reagan nimitti Gaddafia "Lähi-idän hulluksi koiraksi."[8] 15. huhtikuuta 1986 Reagan määräsi suuren pommitusiskun, Operaatio El Dorado Canyon, Tripoliin ja Bengasiin syytettyään Libyaa pommi-iskusta La Belle -diskoon Länsi-Berliinissä 5. huhtikuuta. Libyassa kuoli 60, mukaan lukien Gaddafin nelivuotias tytär. Suuren osan 1990-lukua Libya oli kauppasaarrossa kieltäydyttyään luovuttamasta Lockerbien pommi-iskusta syytettyä kahta libyalaista.

1990-luvulla Neuvostoliittoa vastaan taistelleista, Afganistanissa palanneista mujahideeneistä koostunut Libyan islamilainen taisteluryhmä (LIFG) yritti murhata Gaddafin sinkoiskulla Sirtessa helmikuussa 1996. LIFG kiellettiin maailmanlaajuisesti 2001 johtuen sen yhteyksistä al-Qaidaan.[9]

1990-luvun puolesta välistä lähtien Gaddafi muutti radikaalisti politiikkaansa ja paransi suhteitaan moniin valtoihin, aluksi Lähi-idän maihin. Hänestä tuli vähitellen kunnioitettukin afrikkalaisjohtaja, jota muun muassa Nelson Mandela on ylistänyt. Hän oli aina esillä Afrikan maiden järjestöissä ja lahjoitti suuria summia humanitaarisiin tarkoituksiin. Pitkälti Gaddafin visiosta ”vahvasta ja yhtenäisestä Afrikasta” ja Sirten vuoden 1999 julistuksen pohjalta perustettiin Afrikan unioni, joka on myös hyötynyt huomattavasti rahallisesti Gaddafin tuesta.[10]

Libya suostui korvauksiin Lockerbien iskusta elokuussa 2003. Gaddafi tuomitsi syyskuun 11. päivän terrori-iskut, ja purki Irakin sodan jälkeen joukkotuhoaseohjelmansa ja avasi suhteita useimpiin maihin. Tony Blairista tuli ensimmäinen Libyassa vuosikymmeniin vieraillut länsijohtaja maaliskuussa 2004. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy solmi puolestaan Libyan kanssa yhteistyösopimuksen ydinvoimayhteistyöstä ja kolmen ydinvoimalan rakentamisesta Libyaan heinäkuussa 2007 ja Silvio Berlusconi ilmoitti elokuussa 2008 Italian maksavan Libyalle kolme miljardia euroa korvauksia ja tukea siirtomaa-ajan tuhoista. Vastineeksi Italia sai sopimuksia Libyasta. Syksyllä 2008 Gaddafi vieraili Moskovassa. Libya sai Venäjältä anteeksi vanhat monen miljardin velkansa vastineeksi uusista kaupoista.

Muammar Gaddafi tunnetaan eräistä erikoisuuksistaan. Hän asui ja otti vastaan vieraansa beduiiniteltassa. Vierailevat valtiovieraat joutuivat kiipeämään Yhdysvaltain pommitusten jättämien hänen entisen palatsinsa raunioiden yli, jotka oli jätetty mielenosoituksellisesti raivaamatta.[11] Gaddafi asui teltassa myös ulkomailla vieraillessaan, jolloin hänen telttansa pystytettiin yleensä isännän presidentinpalatsin tms. läheisyyteen, esim. Pariisissa Hôtel Marignyn pihamaalle[12], Moskovassa Kremliin ja Roomassa Pamphilin puistoon[13]. Hänellä oli myös pelkästään naisista koostuva henkivartiokaarti[14][15].

Christopher Olgiati esitti elokuvassaan 'Mad Dog: Gaddafi’s Secret World' väitteen, jonka mukaan Gaddafi sieppasi ja raiskasi järjestelmällisesti satoja teini-ikäisiä tyttöjä ja poikia, joita hän valikoi itselleen esim. koulukäynneillä yleisöstä. Elokuvan mukaan hän myös säilöi joitakin poliittisia vastustajiaan pakastimessa muistoesineinä.[16]

Libyan mielenosoitukset ja sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Libyan sisällissota

Monet uskoivat 1. maaliskuuta 2011 Muammar Gaddafin kaatuvan häntä vastaan suunnatuissa mielenosoituksissa, jotka olivat jakaneet maan Gaddafin kannattajiin ja vastustajiin. Gaddafi sanoi televisiossa muun muassa että mielenosoittajat ovat huumeiden vallassa ja ansaitsevat maan lakien mukaan kuolemantuomion. Seuranneessa ”rottajahdissa” surmattiin aseettomia mielensoittajia joukoittain.lähde? Ulkomaat reagoivat näihin ihmisoikeusrikkomuksiinlähde? jyrkästi. Muun muassa YK, Yhdysvallat ja EU ajoivat politiikkaa, joka tähtäsi Gaddafin nopeaan eroon.lähde?

24. helmikuuta mielenosoittajat pitivät hallussaan maan itäosaa, mukaan lukien Tobruk ja Bengasi.lähde? Gaddafille uskollisten joukkojen hallussa olivat pääkaupunki Tripoli ja hänen synnyinkaupunkinsa Sirte. Näidenkin välillä ja Tunisian rajalla olleista kaupungeista käytiin taisteluja.[17] Sisällissota jatkui monessa kaupungissa maaliskuussa, jolloin länsivallat olivat alkaneet tehdä ilmaiskuja Libyan hallituksen joukkoja vastaan. 23. maaliskuuta Gaddafi julisti yhä kuolemaa vihollisilleen ja uhosi voittavansa sekä kotimaiset että ulkomaiset vastustajansa.lähde? Tämän jälkeen rintama aaltoili ja vakiintui kesäksi. Sisällissota jatkui melko pitkään siten, että kapinallisten asemat olivat idässä ja myös lännessä vuorilla. Rintamalinja alkoi siirtyä merkittävästi vasta 13. elokuuta, jolloin kapinalliset lähtivät etenemään läntisiltä vuorilta kohti Tripolia. Kapinalliset soluttautuivat Tripoliin 19. elokuuta 2011. Tämän jälkeen he valtasivat kaupungin keskustan ja alkoivat saartaa Gaddafin tukikohtaa. Kapinalliset ottivat vangeiksi Gaddafin kaksi poikaa, nämä kuitenkin pakenivat pian. Kapinalliset onnistuivat lopulta murtautumaan Gaddafin tukikohtaan, josta Gaddafi oli paennut. Gaddafi oli paossa 27. elokuuta, jolloin sisällissota yhä jatkui, vaikka pääkaupungin taistelut olivat hiljenemässä kapinallisten vallattua siitä suuren osan. Gaddafin valtakausi oli käytännössä päättynyt. 31. elokuuta Algerian viranomaiset ilmoittivat monien Gaddafin perheenjäsenten olevan Algeriassa, muttei itse Gaddafin olinpaikkaa vieläkään tiedetty.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiuutiset
Wikiuutisissa on aiheeseen liittyvä uutinen:
Pääartikkeli: Muammar Gaddafin kuolema

Muammar Gaddafi oleskeli elämänsä viimeiset viikot kapinallisten saartamassa Sirtessä. Saartorengas kiristyi, ja lopulta Gaddafi päätti paeta seurueineen autosaattueessa. Koalition ilmaisku pysäytti saattueen surmaten kymmeniä välittömästi. Gaddafi pääsi henkivartijoineen pakoon ja piiloon viemäriputkeen. Alkoi taistelu, jossa henkivartijat yrittivät puolustaa Gaddafia, joka haavoittui. Kapinalliset vangitsivat Gaddafin. He pistelivät Gaddafia veitsellä ja surmasivat ampumalla 20. lokakuuta 2011. Kapinalliset myös surmasivat monia saattueessa olleita ilmaiskussa henkiin jääneitä, muun muassa Gaddafin pojan Mutassimin.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddafilla on kahdeksan lasta, joista seitsemän on miehiä.

 • Vanhin lapsista, Muhammad al-Gaddafi, johti Libyan olympiakomiteaa.[18] Kansannousun yhteydessä hän pakeni Algeriaan Gaddafin vaimon, yhden veljensä ja sisarensa kanssa.[19] Hän oli ainoa Gaddafin ensimmäisen vaimon lapsi. Hän johti matkapuhelinyhteyksistä vastaavaa posti- ja teleyhtiötä. Kapinalliset saivat hänet kiinni kun hän pakeni Tripolista, mutta hän pääsi karkuun.[20]
 • Poliittisesti aktiivisin oli hänen toiseksi vanhin lapsensa, arkkitehdiksi Tripolista valmistunut,[21] London School of Economicsista tohtoriksi (PhD) väitellyt[22] Saif al-Islam Muammar al-Gaddafi (1972). Häntä on pidetty uudistusmielisenä ja hän on ajautunut jopa ristiriitoihin isänsä kanssa. Saif al-Islam varoitti televisiossa Libyan ajautuvan sisällissotaan mielenosoitusten seurauksena helmikuussa 2011.[23] Kapinallisjoukkojen kerrottiin virheellisesti saaneen hänet vangiksi Sirtin taistelussa 20. lokakuuta 2011.[24] Hänet pidätettiin 19. marraskuuta Libyan eteläosassa vihjeen perusteella.[25] Kapinan loppuvaiheissa hän kannusti Gaddafin kannattajia taisteluun.[20] Hänen vastanneen keväisten mielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta.[26]
 • Kolmanneksi vanhin lapsi, Al-Saadi al-Gaddafi (Tripoli, 1973), on entinen ammattilaisjalkapalloilija ja Libyan jalkapallomaajoukkueen kapteeni. Uran sanotaan edenneen poliittisilla suosituksilla. Hän paljastui dopingin käyttäjäksi. Hän toimi myös elokuvabisneksessä.[20] Hän johti Libyan jalkapalloliittoa.[27] Interpol on etsintäkuuluttanut Nigeristä turvapaikan saaneen[20] Al-Saadin.[28]
 • Gaddafin ainoa tytär, Ayesha al-Gaddafi (tai Aisha Gaddafi, Tripoli 1978), on koulutukseltaan juristi ja oli vuonna 2004 Saddam Husseinin oikeudenkäynnissä puolustuksen työryhmässä. Hänet nimettiin Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman hyvän tahdon lähettilääksi Libyaan 24. heinäkuuta 2009, keskittyen pääasiassa HIVn/AIDSin, köyhyyden ja naisten oikeuksien ajamiseen Libyassa. Nimitys kumottiin helmikuussa 2011 Libyan levottomuuksien seurauksena.[29] Hän oli naimisissa Gaddafin serkun, eversti Ahmed al-Gaddafi al-Qahsin kanssa, jonka kerrotaan kuolleen Tripolin pommituksissa.[30] Hän pakeni Algeriaan äitinsä ja kahden veljensä kanssa, ja hänen kerrotaan synnyttäneen sinne päästyään lapsen.[20]
Moatassem-Billal al-Gaddafi oli yksi Gaddafin pojista.
 • Moatessem-Billal al-Gaddafi (1977–20. lokakuuta 2011) todennäköisesti kuoli Sirtin valloituksen yhteydessä ja haudattiin isänsä kanssa samaan paikkaan.[31] Moatessen oli korkea upseeri ja Gaddafin turvallisuusneuvonantaja. Hänellä oli vallankaappaussuunnitelmia, ja hän oli maanpaossa Egyptissä. Elämäntyyliltään hän oli tuhlaileva.[20] Häntä pidettiin vaihtoehtona Gaddafin vallanperijäksi, ja hänen ja Saifin välillä oli valtataistelu vuoteen 2010.[32]
 • M. Hannibal Gaddafi on joutunut vaikeuksiin poliisin kanssa Ranskassa ja Sveitsissä, mutta selvinnyt isänsä vaikutusvallan ansiosta.[33] Hän pakeni Algeriaan äitinsä, isoveljensä ja sisarensa kanssa. Hän toimi varustamojohtajana. Vuonna 2008 hän pahoinpiteli Sveitsissä hotellityöntekijää ja hänet pidätettiin, mutta vapautettiin takuita vastaan. Tapaus sai Libyan boikotoimaan sveitsiläisiä tuotteita ja karkottamaan maasta sveitsiläiset.[20]
 • Saif Al Arab kuoli Naton ilmapommituksessa Tripolissa huhtikuussa 2011. Hän opiskeli Saksassa teknisellä alalla, mutta joutui palaamaan kansannousun aikana kotimaahan.[20]
 • Khamis kuoli mahdollisesti 29. elokuuta 2011 taistelussa kapinallisjoukkojen kanssa[34] Gaddafin kannattajien väitteen mukaan. Hänet on ilmoitettu kuolleeksi jo kaksi kertaa aiemmin. Hänellä on koulutus Venäjältä. Erikoisjoukkojen komentajana oli tukahduttamassa Bengasin mielenosoituksia.[20]

Adoptiolapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Seitsemän biologisen pojan lisäksi Gaddafilla on myös yksi adoptiopoika, veljenpoikansa Milad Abuztaia al-Gaddafi.[35]
 • Gaddafin adoptiotytär Hanna kuoli tiettävästi Yhdysvaltain operaatio El Dorado Canyon pommituksissa Libyassa vuonna 1986. Yhdysvaltalainen konservatiivinen Accuracy in Media väittää tätä valheeksi ja ”propagandan” tuotteeksi.[35] Vallankumouksen myötä väitteet lavastetusta kuolemasta tulivat jälleen esiin. Kapinallisten mukaan Hanna Gaddafin olisi elossa ja työskennellyt lääkärinä pääkaupungissa Tripolissa.[36] Daily Telegraphille puhunut libyalaisvirkamies kuitenkin kertoi Gaddafin adoptoineen toisen samannimisen tyttären ensimmäisen muistoksi. Hänenkään olinpaikkaansa ei tiedetä.[37]

Nimen kirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muammar Gaddafi on suomen kieleen vakiintunut nimen muoto. al-Qaddhāfī olisi virallinen translitterointitapa (SFS 5755). Monissa beduiiniperäisissä murteissa ”Q” lausutaan ”G”:nä. Gaddafin nimeä voi kuitenkin nähdä ulkomaisissa lähteissä kirjoitettuna monilla eri tavoin. Yhdysvalloissa suositeltu kirjoitustapa on ”Qaddafi, Muammar

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Gaddafin vihreät kunnaat, Marita Vihervuori, Otava Keuruu 1987, 951-1-09358-4 (sid.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Muammar Gaddafi on kuollut Helsingin Sanomat. 20.10.2011. Viitattu 20.10.2011.
 2. Gaddafi vows to push Africa unity 2.2.2009. BBC. (englanniksi)
 3. Uhmakas Gaddafi syytti Natoa Libyan valtaamisesta (Libyan syrjäytetty johtaja Muammar Gaddafi esiintyi jälleen torstaina uhmakkaana arabikanavien välittämissä kahdessa puheessa.) Hs.fi. Viitattu 2.9.2011.
 4. Libyan forces 'capture Gaddafi' BBC. Viitattu 20.10.2011. (englanniksi)
 5. Muammar Gaddafi (Gaddafin henkilökuvaus) BBC News. 27.6.2011. BBC. Viitattu 15.8.2016. (englanniksi)
 6. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Qaddafi.html
 7. Setimes.com
 8. Targeting Gaddafi 21.04.1986. Time. Viitattu 4.9.2008.
 9. http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/03/2011318121134680476.html
 10. http://web.archive.org/web/20110322035814/news.yahoo.com/s/afp/20110320/wl_africa_afp/libyaunrestmilitaryafricanunion
 11. Gaddafi pitches tent at Kremlin for Russia talks Gulf News 2008
 12. Libya: Qaddafi to Pitch His Tent in Paris NY Times
 13. Gaddafi näpäytti Roomassa entistä siirtomaavaltaa Helsingin Sanomat 10.6.2009
 14. Gaddafi has virgin women as body guards Express India
 15. Five planes, a camel, a tent and 30 female virgin bodyguards... Libyan leader Gaddafi arrives in Paris with his entourage Daily Mail 2007
 16. http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.570727
 17. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12570279
 18. [1] Libyan Olympic Committee
 19. "Aid Sought for Alleged Gadhafi Torture Victim", Voice of America, 2 September 2011. Luettu 27 September 2011. 
 20. a b c d e f g h i Matti Mielonen: Diktaattorin perilliset pahasti hajallaan, Helsingin sanomat 20.11.2011 s. B1
 21. Coastweek
 22. Aljazeera, viitattu 20.11.2011
 23. http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12531442
 24. "Gadhafi son Seif al-Islam captured, wounded", The Dallas Morning News, 20 October 2011. Luettu 20 October 2011. 
 25. Saif al-Islam Gaddafi pidätetty Yle.fi 19.11.2011
 26. Helsingin Sanomat 29.10.2011, viitattu 20.10.2011
 27. [2] Gaddafi in Champions League
 28. http://www.alarabiya.net/articles/2011/03/04/140202.html
 29. [3] Times of India
 30. http://www.washingtonpost.com/blogs/blogpost/post/aisha-gaddafi-gives-birth-to-baby-girl-hours-after-fleeing-to-algeria/2011/08/30/gIQAIDLRpJ_blog.html
 31. Reuters: Myös Gaddafin poika Mutassim tapettu HS.fi. 20.10.2011. Viitattu 20.10.2011.
 32. Helsingin Sanomat, viitattu 20.11.2011
 33. Hannibal gives Gaddafi a bad name Times Online 2005
 34. "Gaddafi son Khamis, spy chief believed dead: rebels", Reuters, 30 August 2011. Luettu 1 September 2011. 
 35. a b [4] NBC’s Mitchell Regurgitates Gaddafi Lies
 36. Gaddafin 25 vuotta sitten kuollut tytär sittenkin hengissä? 25.8.2011. Iltasanomat.fi. Viitattu 20.10.2011.
 37. Gaddafin lapset: Kuolleita, maanpaossa tai karkuteillä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Muammar Gaddafi.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muammar Gaddafi.