Idris I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idris I
Libyan kuningas
Valtakausi 24. joulukuuta 19511. syyskuuta 1969
Pääministerit Mahmud al-Muntasir
Muhammad Sakizli
Mustafa Ben Halim
Abdul Majid Kubar
Muhammad Osman Said
Mohieddin Fikini
Hussein Maziq
Abdul Qadir al-Badri
Abdul Hamid al-Bakkoush
Wanis al-Qaddafi
Syntynyt 12. maaliskuuta 1889
Jaghbub, Osmanien valtakunta
Kuollut 25. toukokuuta 1983 (94 vuotta)
Kairo, Egypti
Hautapaikka Al-Baqi', Medina, Saudi-Arabia
Puoliso Fatimah el-Sharif
Koko nimi Muhammad Idris bin Muhammad al-Mahdi as-Senussi
Suku Senusit
Isä Muhammad al-Mahdi as-Senussi
Äiti Aisha bint Muqarrib al-Barasa
Uskonto sunnalaisuus

Idris I (Mohammed Saied Idris as-Senussi; 12. maaliskuuta 188925. toukokuuta 1983) oli ainoa Libyan kuningas vuosina 1951–1969. Hän oli senusien suufiveljeskunnan perustajan Muhammad ibn Ali as-Senussiin (1787–1859) pojanpoika ja yksi senusien johtajista.

Hän peri isoisänsä aseman ja ennen ensimmäistä maailmansotaa britit tunnustivat hänet Kyrenaikan emiiriksi, minkä myös italialaiset tunnustivat 1920. Idris ponnisteli neuvotellakseen maakunnalleen itsenäisyyden. Vuonna 1922 Italia aloitti kuitenkin sodan ja Idris pakeni Egyptiin, josta käsin senusit kävivät sissisotaa italialaisia vastaan. Vuonna 1942 hän palasi Libyaan brittijoukkojen mukana ja muodosti hallituksen.

Kun Rommelin johtamat saksalaisetkin voitettiin, Idris palasi pääkaupunkiinsa Bengasiin. Hänet kutsuttiin myös Tripolitanian emiiriksi, mistä alkoi nykyisen Libyan yhdistäminen. Idris neuvotteli brittien ja YK:n kanssa maan itsenäisyydestä, joka tunnustettiin 24. joulukuuta 1951 ja Idris julistettiin Libyan kuninkaaksi.

Arabinationalistien pettymykseksi Idris piti yllä läheisiä suhteita Britanniaan ja Yhdysvaltoihin, jopa silloin kun britit hyökkäsivät Egyptiin vuoden 1956 Suezin kriisissä. Uhan hänen asemalleen tuotti kyvyttömyys saada miespuolista jälkeläistä kruununperijäksi. Libyan talous kuitenkin kukoisti öljykenttien ja amerikkalaisten sotilastukikohtien ansiosta.

Kuninkaan vanhetessa hänen terveytensä alkoi rapistua. 1. syyskuuta 1969, kun hän oli Turkissa hoidossa, Libyan armeija syrjäytti hänet eversti Muammar Gaddafin johdolla verettömässä vallankaappauksessa. Idris luopui kruunusta, jolloin hänen seuraajakseen tuli automaattisesti perijä Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi mutta vain päivän ajaksi, kun Libya julistettiin tasavallaksi.

Idris lähti Turkista vuokraamallaan laivalla Kreikkaan ja asettui lopulta asumaan Egyptiin. Hän kuoli Kairossa 1983. Idris on haudattu Medinaan, Saudi-Arabiaan.

Kunnianosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Libyalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomaalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Libya6 royalark.net. 2023. Viitattu 30.10.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Idris I.