Mutassim Gaddafi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutassim Gaddafi
المعتصم القذافي
Libyan kansallinen turvallisuusneuvonantaja
2008–2011
Edeltäjä Virka perustettu
Seuraaja Virka lakkautettu
Henkilötiedot
Syntynyt18. joulukuuta 1974
Tripoli, Libyan arabitasavalta
Kuollut20. lokakuuta 2011 (36 vuotta)
Al Misratah, Libyan suuri sosialistinen kansan arabijamahiriya (nyk. Libya)
Tiedot
Suhteita Vanessa Hessler (2007–2011)
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Libyan suuri sosialistinen kansan arabijamahiriya
Palvelusvuodet 1990-luku–2011
Sotilasarvo Everstiluutnantti
Taistelut ja sodat Libyan sisällissota

Mutassim Billah Gaddafi (arab. المعتصم بالله القذافي‎, Al-Muʿtaṣim bi-Llāh al-Qaḏḏāfī, transliteroituna myös Al-Moa'tassem Bellah Al-Qaddafi tai Al-Mu'tasim Bi'llah al-Qadhafi; 18. joulukuuta 1974 - 20. lokakuuta 2011) oli libyalainen upseeri ja Libyan kansallinen turvallisuusneuvonantaja vuosina 2008-2011.[1] Hän oli myös Libyan entisen johtajan Muammar Gaddafin neljäs poika ja tämän sisäpiirin jäsen. Vuonna 2011 Gaddafi saatiin kiinni Sirten taistelun aikana ja hänet tapettiin isänsä mukana.

Ura politiikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvottelut Yhdysvaltain kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddafi tapasi Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clintonin huhtikuussa 2009. Tämä oli merkittävin kyseisten maiden välinen diplomaattinen tapaaminen sen jälkeen, kun ne olivat käynnistäneet suhteensa muutamia vuosia aiemmin.[2] Samana vuonna hän tapasi myös senattorit John McCainin ja Joseph Liebermanin. Tällöin hän ilmaisi tarpeen Libyan auttamisesta sotilaallisesti.

Mahdollinen seuraaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddafi asui Egyptissä muutamia vuosia, sillä hän oli väitetysti yrittänyt kaapata vallan isältään. Hän kuitenkin palasi myöhemmin takaisin Libyaan esimerkiksi työskennelläkseen kansallisena turvallisuusneuvonantajana.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddafi tunnettiin hänen tuhlailevasta elämäntyylistään. Esimerkiksi hän matkusti usein joulunaikaan Saint-Barthélemyn saarelle yksityiskoneellaan, vuokrasi useita kerroksia Lontoon ja Pariisin kalleimmista hotelleista ystäviensä käyttöön ja lähti Italiaan kalliille kampaajalle. Gaddafia kuvailtiin myös kunnianhimoiseksi ja halusi tehdä asioita paremmin kuin hänen isänsä. Hän myös keskusteli usein autoritaarisista johtajista, kuten Adolf Hitleristä.[3] Malli Vanessa Hessler oli Gaddafin kanssa suhteessa vuosien 2007 ja 2011 välillä, ja jatkoi tämän tukemista vielä tämän kuoleman jälkeen. Häntä myös syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhden Gaddafin naisystävän Talitha Van Zonin ystävän toimesta.[4]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutassim Gaddafi vangittiin 20. lokakuuta 2011 Sirten taistelun päätyttyä. Hänen väitettiin jääneen kiinni yritettyään paeta kaupungista autolla.[5] Erään kapinallisen mukaan Gaddafi ampui heitä kohti kiinnijäämisen hetkellä. Häntä ammuttiin kaulaan, kun hän oli väitellyt kaappaajiensa kanssa uskonnosta. Hänestä otetut kuvat osoittivat, että hän oli loukkaantunut ja tajuton, mutta todennäköisesti elossa. Isänsä tavoin häntä ei haudattu päivää kuolemansa jälkeen islamin tapojen vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NEFA Foundation nefafoundation.org. Arkistoitu 4.10.2012. Viitattu 16.12.2022.
  2. Photo: Secretary Clinton With Libyan National Security Adviser Dr. Mutassim Qadhafi U.S. Department of State. Viitattu 16.12.2022.
  3. A Playboy centrefold, a Gaddafi son, and a misadventure during a war amp.smh.com.au. Viitattu 16.12.2022.
  4. Girlfriend of Gadafy's son investigated over alleged trafficking of 'escorts' The Irish Times. Viitattu 16.12.2022. (englanniksi)
  5. Libya: Col Gaddafi's son Mutassim 'captured trying to flee Sirte' www.telegraph.co.uk. Viitattu 16.12.2022.