Aleksanteri I (Jugoslavia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksanteri I
Jugoslavian kuningas
Valtakausi 16. elokuuta 19219. lokakuuta 1934
Edeltäjä Pietari I
Seuraaja Pietari II
Syntynyt 16. joulukuuta 1888
Cetinje, Montenegron ruhtinaskunta
Kuollut 9. lokakuuta 1934 (45 vuotta)
Marseille, Ranska
Puoliso Marie von Hohenzollern-Sigmaringen
Lapset Pietari II
Tomislav
Andreas
Suku Karađorđević
Isä Pietari I
Äiti Montenegron Zorka
Uskonto ortodoksi
Nimikirjoitus

Aleksanteri I (serb. Краљ Александар Карађорђевић; 16. joulukuuta 1888 Cetinje, Montenegron ruhtinaskunta9. lokakuuta 1934 Marseille, Ranska) oli Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunnan (vuodesta 1929 Jugoslavian) kuningas vuosina 1921–1934 ja Karađorđevićien dynastian päämies. Hänen isänsä oli kuningas Pietari I.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri avioitui 8. heinäkuuta 1922 Marie von Hohenzollern-Sigmaringenin kanssa joka oli Romanian kuninkaan Ferdinand I:n tytär. Heillä oli kolme lasta: Pietari II, Tomislav Karađorđević ja Andrej Karađorđević.

Aleksanteri vietti lapsuutensa Montenegrossa, hänet oli koulutettu Genevessä. Hän kävi sotilaskoulua Pietarissa ja sittemmin Belgradissa. Aleksanteri ei ollut perheen esikoinen, vaan kruununperijä oli hänen veljensä prinssi Đorđe Karađorđević, joka julistettiin kuitenkin kyvyttömäksi hallitsemaan maata. Syynä olivat poliittiset tapahtumat etenkin serbien keskuudessa. Kahden skandaalin seurauksena prinssi Đorđe pakotettiin luovuttamaan perimys veljelleen.

Ensimmäisen Balkanin sodan (1912–1913) aikana Aleksanteri oli ensimmäisen armeijan komentaja. Hän voitti Kumanovon ja Bitolan taistelut ja toisen Balkanin sodan aikana vuonna 1913 Bregalnicassa.

Aleksanteri toimi komentajana ensimmäisessä maailmansodassa. Kuuluisassa Kolubaran taistelussa vuonna 1914 Serbia voitti Itävalta-Unkarin armeijan ylivoimaisesti. 24. kesäkuuta 1914 hänestä tuli valtionhoitaja isänsä terveydentilan vuoksi.

Vuonna 1915 Serbian armeija hävisi monia taisteluita keskusvaltoja vastaan ja Aleksanterin piti vetäytyä Albanian kautta Korfun saarelle jossa suunniteltiin uusi strategia. Kun armeija oli saanut uusia aseita ja sen joukot olivat kunnossa ne palasivat takaisin sotimaan ja Thessalonikin rintamalla armeija löi vihollisensa vuonna 1918.

Kuninkaana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1921 Aleksanterista tuli Serbian kuningas isänsä Pietari I:n jälkeen. Vuonna 1929 hän kumosi perustuslain ja keskitti vallan itselleen. Samassa yhteydessä maan nimi muutettiin Jugoslaviaksi.

Murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri I:n murha

9. lokakuuta 1934 Aleksanteri saapui valtiovierailulle Marseilleen, Ranskaan. Ranskan ulkoministeri Louis Barthou tuli kuningasta vastaan satamaan. Kun heidän autonsa lähti satamasta kohti keskustaa, eräs mies astui esille ja ampui Aleksanteria ja ulkoministeri Barthou’ta, joista jälkimmäinen kuoli myöhemmin sairaalassa. Murhaaja oli Vlado Tšernozemski[2], Makedonian vallankumousliikkeen johtajan, Ivan Mihailovin autonkuljettaja. Poliisit repivät Tšernozemskin maahan ja yhdessä turvamiesten kanssa nämä polkivat murhaajan hengiltä. Kun yleisö poistui poliisin käskystä, Tšernozemski oli kuollut.

Aleksanteri I:n murha oli ensimmäinen poliittinen murha, joka saatiin filmille. Kuvaaja seisoi vain muutaman metrin päässä murhapaikalta. Varsinaista ampumista filmillä ei näy.[3] Kuvaaja oli kuvannut koko vierailun aina satamasta lähtien.

Aleksanteri I haudattiin Pyhän Yrjön kirkkoon Belgradiin. Aleksanterin poika Pietari II oli vielä 11-vuotias. Aleksanterin serkusta Paulista tuli sijaishallisija kunnes Pietari täyttäisi 18 vuotta.

Kunnianosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jugoslavialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:[4]

Ulkomaalaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexander I, Encyclopedia Britannica. Viitattu 10.9.2014.
  2. Rare photographs capture the assassination of King Alexander I of Yugoslavia, 1934 Rare Historical Photos. 10.9.2016. Viitattu 11.7.2023. (englanniksi)
  3. Mysteries in the Archives: 1934 The Assassination of King Alexander of Yugoslavia. Univ. Manitoba. Arkistoitu 11.9.2014. Viitattu 10.9.2014.
  4. a b Acović, Dragomir: Slava i čast: Odlikovanja među Srbima, Srbi među odlikovanjima, s. 273–289. Službeni Glasnik, 2012. (serbiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Pietari I
Jugoslavian kuningas
19211934
Seuraaja:
Pietari II