Ahmad Yasin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmad Yasin

Šeikki Ahmad Yasin (arab. الشيخ أحمد ياسين‎, Aḥmad Yāsīn, s. n. 193722. maaliskuuta 2004) oli palestiinalaisen Hamas-järjestön perustaja ja hengellinen johtaja. Monissa länsimaissa häntä pidettiin terroristina, mutta palestiinalaisille hän oli sankari, joka teki laillista vastarintaa miehittäjää vastaan. Yasin joutui jo lapsena pyörätuoliin ja oli lähes sokea. Hän kuoli Israelin ilma-iskussa Gazassa vuonna 2004.

Yasin syntyi pienessä Juran kylässä lähellä nykyistä Israelin Ashkelonia Brittiläisen Palestiinan mandaatin aikana. Hänen syntymäaikansa on palestiinalaisen passin mukaan 1.1.1929, mutta hän sanoo syntyneensä 1938. Hänen perheensä muutti Gazaan kun kylä tuhottiin vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodassa.

Yasin opiskeli al-Azharin yliopistossa Kairossa ja liittyi siellä muslimiveljeskuntaan.

Hamasin johtajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmad Yasin perusti Hamasin vuonna 1987. Sen nimi oli aluksi Muslimiveljeskunnan palestiinalainen osasto. Hamasin yhdeksi tavoitteeksi määriteltiin Israelin valtion tuhoaminen ja Palestiinan valtion perustaminen paitsi Gazaan ja Länsirannalle, myös koko Israelin miehittämälle Palestiinan alueelle. Israelin kerrotaan jopa tukeneen Hamasia alkuun, koska piti sitä maltillisempana vaihtoehtona PLO:lle. Israel kielsi kuitenkin Hamasin vuonna 1989 ja samana vuonna Yasin tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Yasin vaihdettiin 1997 kahteen Jordanian pidättämään Mossadin agenttiin, jotka oli saatu kiinni Khalid Maš’alin murhayrityksen yhteydessä.

Toisen intifadan alettua vuonna 2000 Hamas aloitti terrori-iskut uudelleen ja Israel teki useita vastaiskuja muun muassa Yasinia vastaan. Myös palestiinalaishallinto asetti Yasinin useita kertoja kotiarestiin, josta hänet vapautettiin joka kerta hänen kannattajiensa mielenosoitusten jälkeen.

6. syyskuuta 2003 Israelin F-16 pudotti 250 kg pommin rakennukseen Gazassa. Yasin oli tuolloin rakennuksessa ja haavoittui lievästi. Yasin lupasi murhayrityksestä Israelille "unohtumattoman läksyn." Hän ei yrittänyt piiloutua tulevilta yrityksiltä tai peitellä toimiaan, vaan noudatti säännöllistä päivärutiinia, kuten kävi joka päivä läheisessä moskeijassa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhain aamulla 22. maaliskuuta 2004 Yasin seurueineen oli poistumassa moskeijasta Gazassa kun Israelin helikopterit ampuivat Yasinia kohti ohjuksia. Ahmad Yasin ja kuusi muuta kuoli ja 15 haavoittui, joukossa kaksi Yasinin poikaa. Isku tuomittiin laajalti maailmalla, muun muassa YK, EU ja useat Euroopan maat. Israelille vaadittiin talouspakotteita siviileitä vastaan suunnattujen terrori-iskujen takia. Yhdysvallat sen sijaan ei tuominnut iskua vaan julisti Israelilla olevan oikeus taistella terroristeja vastaan. Yhdysvallat myös esti veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemasta iskua. Palestiinalaiset ääriryhmät vannoivat kostoa ja Yasinin hautajaisiin kokoontui tuhansia ihmisiä. Myös terroristiverkosto al-Qaida ilmoitti kostavansa iskun Yhdysvalloille.

Yasinin seuraajaksi Hamasin johtoon nousi kovan linjan Abdulaziz al-Rantisi, joka kuitenkin kuoli vastaavanlaisessa iskussa jo vajaan kuukauden kuluttua.