Vlado Tšernozemski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vlado Tšernozemski.

Vlado Georgiev Tšernozemski (bulg. Владо Георгиев Черноземски; syntyjään Velitško Dimitrov Kerin, bulg. Величко Димитров Керин; käytti myös nimiä Vlado Dimitrov Tšernozemski ja Vlado Šofjora) (19. lokakuuta 1897 Kamenitsa, Bulgaria - 9. lokakuuta 1934 Marseille, Ranska) oli bulgarialainen vallankumouksellinen ja nationalisti. Hän murhasi Jugoslavian kuninkaan Aleksanteri I:n vuonna 1934.

Tšernozemskin vanhemmat olivat kotoisin Bulgarian Makedonian maakunnasta. Hän liittyi Makedonian vallankumousliikkeeseen vuonna 1922. Tšernozemski oli vallankumousliikkeen johtajan, Ivan Mihailovin autonkuljettaja.

Vuonna 1924 Tšernozemski murhasi bulgarialaisen kansanedustajan, joka oli Bulgarian kommunistisen puolueen jäsen. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta armahdettiin vuonna 1932.

9. lokakuuta vuonna 1934 Tšernozemski murhasi Ranskan Marseillen satamassa Jugoslavian kuninkaan Aleksanteri I:n ja tämän autonkuljettajan. Autossa myös ollut Ranskan ulkoministeri Louis Barthou kuoli ranskalaispoliisin harhaluotiin. Ratsupoliisi löi Tšernozemskia miekallaan ja yleisö ryhtyi pieksemään häntä. Yleisön hajaannuttua poliisin käskystä Tšernozemski oli kuollut.