Vlado Tšernozemski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vlado Tšernozemski

Vlado Georgiev Tšernozemski (bulg. Владо Георгиев Черноземски; syntyjään Velitško Dimitrov Kerin, bulg. Величко Димитров Керин; käytti myös nimiä Vlado Dimitrov Tšernozemski ja Vlado Šofjora) (19. lokakuuta 1897 Kamenitsa, Bulgaria – 9. lokakuuta 1934 Marseille, Ranska) oli bulgarialainen vallankumouksellinen ja nationalisti. Hän murhasi Jugoslavian kuninkaan Aleksanteri I:n vuonna 1934.

Tšernozemskin vanhemmat olivat kotoisin Bulgarian Makedonian maakunnasta. Hän liittyi vuonna 1922 Makedonian vallankumousliikkeeseen. Tšernozemski oli vallankumousliikkeen johtajan Ivan Mihailovin autonkuljettaja.

Tšernozemski oli kokenut tarkka-ampuja.[1] Tšernozemski murhasi 1924 bulgarialaisen kansanedustajan, joka oli Bulgarian kommunistisen puolueen jäsen. Hänet tuomittiin kuolemaan, mutta armahdettiin vuonna 1932.

Tšernozemski murhasi 9. lokakuuta 1934 Ranskan Marseillen satamassa Jugoslavian kuninkaan Aleksanteri I:n ja autonkuljettajan.[1] Myös autossa ollut Ranskan ulkoministeri Louis Barthou kuoli saatuaan osuman ranskalaispoliisin aseesta ja hoito epäonnistui. Ratsupoliisi löi Tšernozemskia miekallaan, ja yleisö ryhtyi pieksemään häntä. Yleisön hajaannuttua poliisin käskystä Tšernozemski oli kuollut.

Bulgariassa Velingradin kaupungissa on hänen muistoaan kunnioittava kivi ja siinä laatta. Useissa kaupungeissa on hänen mukaansa nimettyjä katuja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Joanne Peters: Mysteries in the Archives: 1934 The Assassination of King Alexander of Yugoslavia Univ. Manitoba. Arkistoitu 11.9.2014. Viitattu 16.7.2019. (englanniksi)
  2. Vlado Chernozemski, Velingradin kaupungin sivusto. (englanniksi) viitattu 16.7.2019

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]