Sholom Schwartzbard

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sholom Schwartzbard

Sholom Schwartzbard (hepr. שלום שוורצבארד, ukr. Самуїл-Шльома Шварцбард, Samuil-Šloma Švartsbard; 18. elokuuta 1886 Izmail, Bessarabia, nykyinen Ukraina3. maaliskuuta 1938 Kapkaupunki, Etelä-Afrikka) oli anarkisti ja jiddišinkielinen kirjailija, joka murhasi ukrainalaisen sosialistin Symon Petljuran. Hänet tunnetaan myös nimillä Samuil Isaakovitš Švartsburd, Šulem-Šmil Švartsburd, Šulim Švartsburd, Šolem-Šmuel Švartsbord, Šolom Švartsbard.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwarzbard syntyi Izmailissa, Ukrainassa juutalaiseen perheeseen. Hän kasvoi Baltan kaupungissa. Hänen 15-henkinen perheensä kuoli juutalaisvastaisessa pogromissa.selvennä

Vuodesta 1905 hän asui Itävalta-Unkarissa, jossa hän tutustui anarkismiin ja otti osaa erääseen pankkiryöstöön Wienissä ja hän joutui rangaistussiirtolaan. Vuonna 1910 hän muutti Pariisiin, jossa hän työskenteli kellokorjaamossa.

Ensimmäinen maailmansota vei Schwartzbardin Ranskan muukalaislegioonaan ja hän haavoittui rintamalla. Vuonna 1917 hän palasi Ukrainaan ja liittyi puna-armeijaan. Joidenkin tietojen mukaan hänen komppaniansa päällikkö oli Grigori Kotovski.

Schwartzbardin veli karkotettiin Ranskasta vuonna 1919, koska oli levittänyt kommunistista propagandaa. Sholom Schwartzbard itse onnistui muuttamaan Pariisiin vuonna 1920 ja sai Ranskan kansalaisuuden. Hän avasi kelloliikkeen ja liittyi anarkistiseen ryhmään.

Petljuran murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1917 Schwartzbard oli matkalla Odessaan liittyäkseen punaisiin, kun hän kuuli puhuttavan, että Symon Petljura oli syyllinen Ukrainan pogromeihin. Schwartzbard päätti murhata Petljuran, joka oli Ukrainan pakolaishallituksen johtajana Pariisissa. Niinpä Schwartzbard lähestyi Petljuraa 25. toukokuuta 1926 kello 14:12, Gibertin kirjakaupan edustalla. Petljura käveli Rue Racinellä lähellä Boulevard Saint-Micheliä, Latinalaiskorttelissa. Schwartzbard kysyi häneltä ukrainaksi: "Oletko herra Petljura ?" Petljura ei vastannut vaan nosti kävelykeppiään ylös. Schwartzbard veti pistoolin ja ampui kolme kertaa Petljuraa kohti ja sanoi kunkin laukauksen aikana "Tämä on pogromista", "Tämä massamurhasta" ja "Tämä on uhrien puolesta". Petljura kaatui jalkakäytävälle. [1]

Monet ukrainalaiset emigrantit pitivät Schwartzbardia Neuvostoliiton agenttina. Ukrainalaisen lähteiden mukaan GPU:n agentti Mihail Volodin saapui Pariisin ja tapasi Schwartzbardin, joka sitten alkoi seurata Petljuraa.

Schwartzbardin oikeudenkäynti alkoi 18. lokakuuta 1927. Kuuluisa ranskalainen juristi Henri Torres puolusti Schwartzbardia oikeudessa. Valamiehistö totesi hänet syyttömäksi.

Oikeudenkäynnin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1928 Schwartzbard yritti muuttaa Palestiinaan, mutta britit eivät antaneet hänelle viisumia. Hän muutti Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1937 Schwartzbard matkusti Etelä-Afrikkaan, jossa hän keräsi materiaalia suureen saksankieliseen Encyclopaedia Judaicaan. Hän kuoli 3. marraskuuta 1938. Vuonna 1967, 29 vuotta kuoleman jälkeen, hänen ruumiinsa haudattiin Israelin ja Moshav Avihayiliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Petlura Trial". TIME Magazine 7.11.1927. (käyttäjätunnuksella). Viitattu 10.6.2019.