Sholom Schwartzbard

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sholom Schwartzbard

Sholom Schwartzbard (hepreaksi שלום שוורצבארד, ukr. Самуїл-Шльома Шварцбард, Samuil-Šloma Švartsbard; 18. elokuuta 1886 Izmail, Bessarabia, nykyinen Ukraina3. maaliskuuta 1938 Kapkaupunki, Etelä-Afrikka) oli anarkisti ja jiddišinkielinen kirjailija, joka murhasi ukrainalaisen sosialistin Symon Petljuran. Hänet tunnetaan myös nimillä Samuil Isaakovitš Švartsburd, Šulem-Šmil Švartsburd, Šulim Švartsburd, Šolem-Šmuel Švartsbord, Šolom Švartsbard.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwarzbard syntyi Izmailissa, Ukrainassa juutalaiseen perheeseen. Hän kasvoi Baltan kaupungissa. Hänen 15-henkinen perheensä kuoli juutalaisvastaisessa pogromissa.selvennä

Vuodesta 1905 hän asui Itävalta-Unkarissa, jossa hän tutustui anarkismiin ja otti osaa erääseen pankkiryöstöön Wienissä, josta hän joutui rangaistussiirtolaan. Vuonna 1910 hän muutti Pariisiin, jossa hän työskenteli kellokorjaamossa.

Ensimmäinen maailmansota vei Schwartzbardin Ranskan muukalaislegioonaan ja hän haavoittui rintamalla. Vuonna 1917 hän palasi kotimaahan ja liittyi puna-armeijaan. Joidenkin tietojen mukaan hänen komppaniansa päällikkö oli Grigori Kotovski.

Schwartzbardin veli karkotettiin Ranskasta vuonna 1919, koska oli levittänyt kommunistista propagandaa. Sholom Schwartzbard itse onnistui muuttamaan Pariisiin vuonna 1920 ja sai Ranskan kansalaisuuden. Hän avasi kelloliikkeen ja liittyi anarkistiseen ryhmään.

Petljuran murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1917, kun hän oli matkalla Odessaan liittyäkseen punaisiin, Schwartzbard kuuli, että Symon Petljura oli syyllinen Ukrainan pogromeihin.

Schwartzbard päätti murhata Petljuran, joka oli Ukrainan pakolaishallituksen johtaja Pariisissa. 25. toukokuuta vuonna 1926, kun Petljura oli Pariisissa näyteikkunaostoksilla Racine-kadun ja Boulevard Saint-Michelin kulmassa, Schwartzbard lähestyi ja kysyi häneltä ukrainaksi: ""Oletteko herra Petljura?". Kun Petljura myönsi, Schwartzbard huusi "Puolustautukaa, te roisto!".lähde?

Petljura nosti keppiään ja Schwartzbard veti aseen esille, ampui kolme laukausta ja sanoi kunkin laukauksen aikana "Tämä on pogromista", "Tämä massamurhasta" ja "Tämä on uhrien puolesta". Kun poliisi tuli pidättämään Schwartzbardia, hän lausui: "Voitte pidättää minut, mutta olen murhannut murhaajan".lähde?

Monet ukrainalaiset emigrantit väittivät, että Schwartzbald oli neuvostovakooja. Ukrainalaisen lähteiden mukaan GPU:n agentti Mihail Volodin saapui Pariisin ja tapasi Schwartzbardin, joka sitten alkoi seurata Petljuraa.

Schwartzbardin oikeudenkäynti alkoi 18. lokakuuta 1927. Henri Torres, kuulu ranskalainen juristi, puolusti Schwartzbardia oikeudessa. Valamiehistö totesi hänet syyttömäksi.

Oikeudenkäynnin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1928 Schwartzbard yritti muuttaa Palestiinaan, mutta britit eivät antaneet hänelle viisumia. Hän muutti Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1937 Schwartzbard matkusti Etelä-Afrikkaan, jossa hän keräsi materiaalia suureen saksankieliseen Encyclopaedia Judaicaan. Hän kuoli 3. marraskuuta 1938. 29 vuotta myöhemmin, vuonna 1967, hänen ruumiinsa kuljetettiin Israeliin ja haudattiin Moshav Avihayiliin.