Henri Torres

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Henry Torrès (18911966) oli ranskalainen juristi, joka syntyi Les Andelyssa vuonna 1891. Torresin isoisä Isaiah Levaillant oli myös juristi ja oli ollut yksi Dreyfusin tapauksen asianajajista.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena miehenä Torrès oli aktiivinen kommunisti ja työskenteli journalistina erilaisissa sosialistisissa sanomalehdissä.

Ensimmäinen maailmansodan aikana Torrès osallistui Verdunin taisteluun, loukkaantui ja sai useita ansiomerkkejä, kuten Croix de Guerren. Hän oli reservissä kersantti. Sodan jälkeen hän päätti opiskella lakia ja valmistui rikosjuristiksi. Torrèsin kuuluisin oikeudenkäynti oli Schwartzbardin tapaus, jossa eräs ukrainanjuutalainen nimeltä Sholom Schwartzbard oli ampunut ukrainalaisen valtiomiehen Pariisissa. Schwartzbardin tapauksen jälkeen Torrèsista tuli Ranskan johtavia lakimiehiä.

Saksan miehitettyä Ranskan vuonna 1940 Torrès pakeni juutalaisena Etelä-Amerikkaan. Hän muutti aluksi Uruguayhin, mutta hänet karkotettiin maasta. Torrès haki turvapaikaa Brasiliasta, mutta sieltäkin tuli kielteinen lausuma. Hän muutti Kanadaan ja sieltä Yhdysvaltoihin, mistä käsin hän taisteli Vichyn Ranskaa vastaa ja liittyi De Gaullen pakolaishallitukseen.

New Yorkissa Torrès oli töissä päätoimittajana La Voix de France -nimisessä maanalaisessa sanomalehdessä. Myöhemmin Torrèsista tuli Rio de Janeiron ja São Paulon yliopistojen oikeustieteen professori. Sodan jälkeen hän palasi Ranskaan.

Vuosina 19481958 Torrès osallistui politiikkaan gaullistisena senaattorina Seinen departementista. Hänestä tuli Ranskan korkeimman oikeuden varatuomari ja hän oli töissä myös valtion omistamissa radio ja televisio viestinnän osastollaselvennä ja toimi Ranskan valtionmonopoliyhtiöiden puheenjohtajana vuosina 19481959.

Henry Torrès kuoli Pariisin kodissaan vuonna 1966 75 vuoden iässä.