Vichyn Ranska

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskan valtio
1940–1944
Flag of France (1794–1815, 1830–1958).svg Informal emblem of the French State (1940–1944).svg
Ranskan lippu Vichyn Ranskan vaakuna

Ranska vuonna 1942:   Vichyn Ranska (Korsika ja Algeria)   Miehitty Ranska (Tunisia ja Marokko)   Ranskan protektoraatit
Ranska vuonna 1942:

  Vichyn Ranska (Korsika ja Algeria)
  Miehitty Ranska (Tunisia ja Marokko)
  Ranskan protektoraatit
Valtiomuoto tasavalta
Valtiopäämies Philippe Pétain
Pääministeri Philippe Pétain (1940–1942)
Pierre Laval (1942-1944)
Pääkaupunki Vichy (de facto)
Pariisi (de jure)
Viralliset kielet ranska
Valuutta Ranskan frangi
Motto Travail, famille, patrie
Kansallislaulu Marseljeesi
Edeltäjä(t) Ranskan lippu Ranskan kolmas tasavalta
Seuraaja(t) Ranskan lippu Ranskan väliaikainen hallinto
Osa sarjaa aiheesta
Ranskan historia
Aikajana

Vichyn Ranska (1940–1944) oli natsi-Saksan ohjaaman nukkehallituksen hallitsema Ranska. Vichyn Ranska hallitsi nimellisesti sekä Saksan miehittämää pohjoisosaa että ”vapaata” eteläosaa, käytännössä kuitenkin vain jälkimmäistä sekä siirtomaita. Vichyn Ranskaa johti marsalkka Philippe Pétain ja sen pääkaupunki oli Vichy. Käytännössä maata kuitenkin hallitsi natsi-Saksa.

Kesäkuussa 1940 Saksan armeija miehitti Pohjois-Ranskan, muun muassa Pariisin. Tappion jälkeen marsalkka Pétain nimitettiin pääministeriksi laajoin valtaoikeuksin. Ranska allekirjoitti 22. kesäkuuta antautumista merkinneen aseleposopimuksen, jonka mukaan Ranskan pohjois- ja länsiosat, Pariisi mukaan luettuna, jäivät Saksan miehittämiksi, mutta eteläosa jäi itsenäisen hallinnon alaisuuteen. Britit hyökkäsivät 3. heinäkuuta Ranskan laivastoa vastaan Mers-el-Kébirissa, jossa kuoli lähes 1300 ranskalaista merimiestä. Ranskan kansalliskokous (Assemblée nationale) ja senaatti kokoontuivat 10. heinäkuuta hätäistuntoon, jossa ne päättivät luovuttaa sekä lainsäädäntä-, toimeenpano- että tuomiovallan Pétainin hallitukselle, ja antoivat tälle tehtävän säätää uusi perustuslaki. Tämä merkitsi kolmannen tasavallan perustuslain kumoamista ja teki Pétainista diktaattorin.

Vichyn Ranska kutsui itseään nimellä État Français eli Ranskan valtio. Nimitys République katosi virallisista dokumenteista vallansiirron yhteydessä. Se oli myös yleisesti tunnustettu. Yhdysvaltain lähettiläänä Ranskassa toimi amiraali William D. Leahy. Myös Neuvostoliitto piti yllä suhteita Vichyyn aina heinäkuun 1941 loppuun.

Vichyn Ranskaa kutsutaan nykyisin Ranskassa nimellä Régime de Vichy, Gouvernement de Vichy tai Vichy.

Vichyn mottona oli ”työ, perhe, isänmaa”. Vichy otti käyttöön uuden Pétainia ylistävän kansallislaulun Maréchal, nous voilà ! sekä esitti marsalkka Pétainin maan pelastajana, jolla kaikkien valtion virkamiesten piti vannoa vala. Vichy pani toimeen ”kansallisen vallankumouksen”, jonka tavoitteeksi nimettiin paluu moraaliseen järjestykseen.[1]

Marraskuussa 1942 liittoutuneet nousivat maihin Ranskalle kuuluneessa Marokossa ja Algeriassa (operaatio Soihtu). Tämän jälkeen Saksa miehitti myös Ranskan eteläosan. Tällöin Vichyn hallitus käytännössä menetti valtansa, mutta hallitsi sen jälkeenkin vielä nimellisesti Ranskaa.

Sodan jälkeen Vichyn hallitukseen kuuluneet saivat syytteet maanpetoksesta. Valtionpäämiehenä toimineen Philippe Pétainin kuolemantuomio muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi, mutta pääministeri Pierre Laval teloitettiin.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.annefrankguide.net/fr-FR/bronnenbank.asp?aid=88339
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.